Citronové brambory hasselback
Publikováno 11.06.2018 v 12:25 v kategorii Brambory, přečteno: 23x
Suroviny: středně velké brambory (varný typ B) 8 ks, chemicky neošetřený citron 1 ks, neloupané stroužky česneku 8 ks, čerstvý tymián 4 snítky + pár lístků navíc, olivový olej, vločková mořská sůl a čerstvě namletý pepř Postup: Troubu předehřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem. Brambory dobře očistěte kartáčkem, omyjte je a osušte. Do každé udělejte ostrým nožíkem do dvou třetin zářezy asi 1–2 mm od sebe, záleží jen na vaší… Celý článek ›
Francouzské brambory
Publikováno 11.06.2018 v 12:25 v kategorii Brambory, přečteno: 18x
Ingredience: trocha olivový olej, 1 svazek jarní cibulka, 500 g mleté hovězí maso, trocha sůl, pepř a provensálské bylinky, 5 velkých brambory, 3 lžíce červená čočka, 1 smetana na vaření, 100 g parmezán Postup: Na pánev dáme trochu oleje a přidáme nakrájenou cibulku. Osmahneme a přidáme maso. Osolíme, opepříme, přisypeme provensálské bylinky a propláchnutou čočku. Podlijeme a dusíme. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Pekáček vymažeme… Celý článek ›
Gratinované brambory se smetanou
Publikováno 11.06.2018 v 12:24 v kategorii Brambory, přečteno: 26x
Suroviny: smetana (30%) 100 ml, mléko 125 ml, moučné brambory 500 g, máslo na vymazání formy 1 lžíce, sůl a čerstvě namletý pepř, čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek, nastrouhaný ementál 50 g Postup: Smetanu smíchejte s mlékem. Brambory omyjte a oloupejte, tmavá a zelená místa vykrájejte. Brambory nakrájejte nebo nakrouhejte na tenké plátky. Troubu vyhřejte na 180 stupňů. Ohnivzdornou formu vymažte máslem. Plátky brambor urovnejte vějířovitě do… Celý článek ›
Krémové brambory s karamelizovanou cibulí
Publikováno 11.06.2018 v 10:51 v kategorii Brambory, přečteno: 24x

Suroviny: olivový olej 30 ml, cibule nakrájená na kroužky 2 ks, balzamikový ocet 30 ml, hnědý cukr 30 ml, velké brambory, oškrábané a nakrájené na tenké plátky 6 ks, sůl 1 špetka, čerstvě namletý pepř 1 špetka, smetana ke šlehání 500 ml, hobliny z parmezánu nebo pecorina 250 g Postup:Předehřejte troubu, na pánvi rozehřejte olivový olej a opečte na něm cibuli na střední teplotě, dokud nebude měkká a lesklá. Přidejte balzamiko a hnědý cukr a za stálého… Celý článek ›
Krémové francouzské brambory se sýrem
Publikováno 11.06.2018 v 10:50 v kategorii Brambory, přečteno: 22x
Ingredience: 1 kg brambor, 250 g slaniny, 2 šalotky, 1 stroužek česneku, 100 ml bílého suchého vína, 200 ml 33% smetany ke šlehání, sůl, pepř černý mletý, 400 g Hermaduru Postup: Troubu zapněte na 200 °C. Brambory, ideálně varný typ A, oškrábejte, nekrájejte a v celku je asi sedm minut předvařte do poloměkka. Pak je sceďte a nechte vychladnout. Mezitím nakrájejte slaninu na kostičky a šalotku nahrubo, klidně jen na půlkolečka. Společně osmahněte dozlatova,… Celý článek ›
Křupavé bramborové dukátky
Publikováno 11.06.2018 v 10:48 v kategorii Brambory, přečteno: 18x
Suroviny: 3 velké vařené brambory, 1 vejce, 1 lžička Solamylu, sůl, muškátový oříšek, petrželová nať, olej na smažení Postup: Vařené brambory nastrouháme na hrubé straně struhadla, dáme do mísy, prosypeme solamylem, osolíme, přidáme špetku strouhaného muškátového oříšku a najemno nakrájenou petrželovou nať. Poté přidáme žloutek a směs lehce promícháme. Bílek vyšleháme na sníh a lehce vmícháme do brambor. Ze směsi vykrajujeme lžící hrudky,… Celý článek ›
Maccheroni s pestem a bramborami
Publikováno 11.06.2018 v 10:44 v kategorii Brambory, přečteno: 22x

Ingredience: 5 menších nových brambor, nakrájených na menší kousky, Sůl, Citronový pepř, Kvalitní bazalkové pesto, Větší hrst strouhaného parmazánu, 250 g zelených fazolek, 350 g těstovin Postup:Nejdůležitější na tomto receptu je načasování, jelikož všechny suroviny vaříme najednou v jednom hrnci. Je tedy důležité vše správně naplánovat, jen tak bude tenhle jednoduchý recept dokonalý. Nejprve si oloupeme a nakrájíme brambory, dáme vařit dobře… Celý článek ›
Opečené brambory s masem a žampiony
Publikováno 11.06.2018 v 10:44 v kategorii Brambory, přečteno: 21x

Seznam přísad: 4 ks brambor, 300 g vepřové maso (nejlépe panenka), 4 lžíce olej, 200 g slanina, 1 ks cibule, asi 10 ks malý tmavý žampion, 1/2 l masový vývar, Sůl, pepř mletý, trochu sojová omáčka, čerstvá zelená petrželka nebo libeček na ozdobu Postup:Brambory oloupeme a pokrájíme na kousky. Maso omyjeme a také pokrájíme. Na pánvi rozehřejeme olej a nejprve na něm zprudka osmahneme vepřové maso a po chvíli i pokrájené brambory. Přidáme pokrájenou slaninu,… Celý článek ›
Opékaná bramborová kaše se sýrem
Publikováno 11.06.2018 v 10:43 v kategorii Brambory, přečteno: 22x
Suroviny: brambory 600 g, smetana 100 ml, strouhaný sýr Montasio 150 g, máslo, míchaný listový salát, citronová šťáva, olivový olej, sůl, pepř, jarní cibulka, petrželka Postup: Vařené brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. K bramborám přistrouhejte také sýr Montasio. Osolte, opepřete a přidejte nasekanou jarní cibulku a petrželku. Vše promíchejte. V pánvi rozpalte olej a bramborovou hmotu dejte do pánve. Neustále hmotou míchejte, odškrabávejte… Celý článek ›
Patate alla birra (Brambory na pivu)
Publikováno 11.06.2018 v 10:42 v kategorii Brambory, přečteno: 23x
Ingredience: 1 kg brambor, 60 g slaniny, 1 cibule, 20 g másla, 1 snítka rozmarýnu, 2,5 dl piva, sůl, pepř Postup: Brambory uvaříme v osolené vodě, oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibulku a slaninu nakrájíme na jemno a osmažíme na másle. Přidáme rozmarýn, plátky brambor, dochutíme solí a pepřem a zalijeme pivem. Přiklopíme pokličkou a necháme pár minut dusit. Nakonec brambory zapečeme v troubě na 200° asi na 5 minut. Celý článek ›