Zapečené houby
Publikováno 11.06.2018 v 10:08 v kategorii Houby, přečteno: 17x
Ingredience: 500g čerstvých hub, 400g těstovin - např. penne, 250g strouhaného sýra, 400 ml mléka, 6 ks vajec, 6 plátků anglické slaniny, 2 větvičky tymiánu, 2 lžíce másla, 5 špetek soli Postup: Těstoviny uvařte v osolené vodě, vařte o 5 minut méně, než je uvedeno na obalu. Těstoviny sceďte a nechte dobře okapat. Předehřejte troubu na 180 °C. Zapékací misku vymažte máslem a do misky nasypte polovinu těstovin. Těstoviny posypte polovinou sýra,… Celý článek ›
Zapečené žampiony
Publikováno 11.06.2018 v 10:07 v kategorii Houby, přečteno: 31x
Suroviny: cibule 1 ks, petrželka 1 hrst, menší žampiony 500 g, citron 1 ks, vejce 4 ks, smetana 12% 100 ml, máslo na vymazání zapékacích misek 2 lžíce, sůl, pepř Postup:Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno, petrželku opláchněte, osušte a najemno nasekejte. Žampiony očistěte, případně oloupejte a nakrájejte na plátky. Pokud jsou velké, oddělte nožičky od kloboučků a obojí nakrájejte zvlášť. Houby dejte do rendlíku, zalijte 300 ml horké vody a lžící… Celý článek ›
Žampionové palačinky
Publikováno 11.06.2018 v 10:06 v kategorii Houby, přečteno: 20x

Ingredience: 3 vejce, 380 ml mléko, 250 g mouka hladká, špetka sůl, dle chuti petrželka, dle chuti pažitka, dle potřeby olej na smažení, 500 g žampiony, 1 cibule, 2 lžíce máslo, sůl a pepř podle chuti, 100 g parmazán strouhaný, petrželka na ozdobu Postup: Vejce rozšleháme s mlékem, postupně přidáme hladkou mouku, sůl a najemno posekané bylinky. Řídké těsto necháme chvíli stát. Zatím připravíme žampionovou náplň. Houby oloupeme a nakrájíme na tenké… Celý článek ›
Žampionové špízy
Publikováno 11.06.2018 v 10:05 v kategorii Houby, přečteno: 17x
Ingredience: 2 ks Klobása vepřová, 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650, 100 ml Olej rostlinný, 4 polévková lžíce Strouhanka, 200 g Sýr Eidam cihla 40%, 1 špetka Sůl, 1 ks Vejce slepičí, 250 g Žampiony čerstvé postup: Očištěné hlavičky žampionů nakrájíme na čtvrtky a střídavě se sýrem nakrájeným na kostky a klobásou nakrájenou na kolečka napichujeme na špejle nebo na jehly. Špízy obalíme v hladké mouce, rozšlehaném osoleném vejci a… Celý článek ›
Žampionový "tatarák"
Publikováno 11.06.2018 v 10:03 v kategorii Houby, přečteno: 29x
Suroviny: 300 g čerstvých žampionů, 2 větší šalotky, 2 stroužky česneku, plná lžíce rajského protlaku, lžíce dobrého kečupu,2-3 lžičky pikantní hořčice, lžička mleté papriky, lžička worcesteru, pár kapek tabasca, sůl pepř, mletý kmín, 2 lžíce oleje + lžičku Postup: Očištěné žampiony nastrouháme na hrubším struhadle. Cibuli a česnek nakrájíme na drobno. Na oleji necháme zpěnit 1 cibuli a česnek. Přidáme žampiony, sůl, pepř a kmín… Celý článek ›
Žampiony plněné krémovým sýrem
Publikováno 11.06.2018 v 10:03 v kategorii Houby, přečteno: 27x

Ingredience: 12 čerstvých menších žampionů, 1 lžíce rostlinného oleje, 1 lžíce drceného česneku, 225 g krémového sýra, 1/4 hrnku strouhaného parmezánu, 1/4 lžičky mletého černého pepře, 1/4 lžičky cibulového prášku, 1/4 lžičky kajenského pepře Postup: Předehřejte troubu na 175 °C. Žampiony očištěte a odlomte nohy. Nohy nakrájejte na jemné kousky. Olej rozehřejte ve velké pánvi na středním ohni. Přidejte česnek a nakrájené houbové nohy. Chvíli… Celý článek ›
Žampiony s rozmarýnem
Publikováno 11.06.2018 v 10:02 v kategorii Houby, přečteno: 18x
Ingredience: 500g hnědých žampionů, 2 snítky rozmarýnu, 125g mozzarelly, 40g piniových oříšků, 200 ml smetany na vaření, 2 špetky mořské soli, 2 špetky mletého bílého pepře Postup: Z žampionů odstraňte nožičky a žampiony nasypte do zapékací misky. Žampiony posypte jemně nasekaným rozmarýnem, solí, pepřem, oříšky a nakrájenou mozzarellou. Zalijte smetanou a dejte na 15-20 minut do trouby předehřáté na 200 °C. Celý článek ›
Asijská zázvorová omáčka
Publikováno 11.06.2018 v 09:58 v kategorii Omáčky, přečteno: 37x
Seznam přísad: 5 cm čerstvý zázvor, 1 stroužek česnek, 2 ks chilli paprička, 1 hrst koriandr (nejlépe stonky), 1 a 1/2 lžíce rybí omáčka, 5 lžíce olej Postup přípravy: Veškeré ,,tuhé,, suroviny překrájíme na menší kousky a vložíme je do mixéru. Přilijeme tekuté části a rozmixujeme na kašičku. Vložíme do sklenice a dáme lo lednice. Tip: Takto připravená omáčka vám vydrží v lednici až 3 týdny. Hodí se ke grilovaným masům, do asijských polévek a… Celý článek ›
Hrachová omáčka s fašírkami
Publikováno 11.06.2018 v 09:57 v kategorii Omáčky, přečteno: 32x
Ingredience: 500 g vepřového mletého masa, 2 ks staršího pečiva, 300 g mraženého hrášku, 2 vejce, 1 cibule, 1 stroužek česneku, polohrubá mouka, 2 lžíce strouhanky, 1 lžíce klasického octa, 1 kelímek zakysané smetany, ½ l smetany na vaření, petrželka, mletá sladká paprika, vegeta, arašídový olej, cukr, sůl, pepř Postup:Hrachová omáčka: V hrnci osmažíme na oleji ½ cibulky, ochutíme asi 2 lžičkami sladké mleté papriky a vsypeme hrášek. Vše zalijeme… Celý článek ›
Cibulová omáčka
Publikováno 11.06.2018 v 09:57 v kategorii Omáčky, přečteno: 34x
Ingredience: 750 ml silného hovězího vývaru, 4 cibule, 2 lžíce mouky, 2 lžíce másla, 5 snítek tymiánu, sůl, pepř Postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Máslo rozehřejeme, přidáme cibuli a na mírném plameni postupně restujeme. Nejdříve necháme cibuli zesklovatět a poté pomalu karamelizovat (15 až 20 minut). Cibule by neměla rychle zhnědnout. Hotovou cibuli zaprášíme moukou a zasmahneme. Zalijeme vývarem, přidáme svázané snítky tymiánu a… Celý článek ›