Bramborové noky zapečené se žampiony a smetanou
Publikováno 05.12.2018 v 11:43 v kategorii Brambory, přečteno: 40x
Ingredience: 400 g bramborových noků, 120 g žampionů,1 utřený stroužek česneku, 200 ml smetany ke šlehání 30%,2 lžíce strouhaného parmazánu, rostlinný olej, 1 lžíce másla Postup:Troubu zapněte na 200 °C. Bramborové noky vložte do vroucí vody a vařte asi tři minuty – dokud nevyplavou. Pak je sceďte a prozatím odložte. Než se uvaří, nakrájejte žampiony na tenké plátky. V pánvi rozehřejte trochu oleje a lžíci másla, vložte žampiony a restujte doměkka.… Celý článek ›
Thajský bramborový salát
Publikováno 05.12.2018 v 10:56 v kategorii Saláty, přečteno: 29x
Suroviny:700 g brambor, 350 g mrkve, 70 g cibule šalotky, 280 g manga, 35 g jarní cibulky, 210 g salátové okurky, 210 g tygřích krevet, 315 g majonézy Vitana, 7 g čerstvého koriandru, 0,21 g sušených chilli papriček, 28 g limetkové šťávy, 14 g rybí omáčky, 35 g drcených arašídů, soli dle chuti, na ozdobu: 210 g tygří krevety, chilli paprička čerstvá. Postup:Vařené, oloupané brambory a mrkev nakrájet na plátky, oloupané a nakrájené mango dát do mísy, přidat… Celý článek ›
Mratínský bramborový klasik salát
Publikováno 05.12.2018 v 10:56 v kategorii Saláty, přečteno: 35x
Suroviny:1500 g brambor, 2 větší mrkve, 1,5 petržele, 7 vajíček, 150 g rozmrazeného čerstvého hrášku, 3/4 větší cibule, 6 větších nakládaných okurek, 1 jablko, 150 g salámu junior, 1 celá a 2 lžíce majonézy Vitana (400 g), 2 lžíce plnotučné hořčice, šťáva z půlky citronu, 4 lžíce nálevu z okurek, sůl, pepř. Postup: Brambory, zeleninu a vajíčka uvařit den předem. Do mísy na malinké kostičky nakrájet zeleninu a salám, poté přidat vajíčka,… Celý článek ›
Dýňovo-kokosová polévka s dijonskou hořčicí
Publikováno 04.12.2018 v 06:46 v kategorii Polévky, přečteno: 47x
Suroviny:dýně hokkaido 1,5 kg, přepuštěné máslo 2 lžíce, čerstvý zázvor 2 plátky,voda 2 litry,bio zeleninový bujón 2–3 kostky, citronová šťáva 1 lžíce,kurkuma 1 špetka,kokosové mléko 200 ml,malé sušené chilli papričky 1–2 ks,mletý kardamom 1 lžička,drcený kmín 1 lžička,dijonská hořčice 2 lžíce,nerafinovaná sůl podle chuti Postup:Dýni neloupejte, jen odstraňte semínka a nakrájejte ji na větší kusy.V hrnci rozehřejte přepuštěné máslo a… Celý článek ›
Zabíjačkové brambory
Publikováno 04.12.2018 v 06:45 v kategorii Brambory, přečteno: 37x
Suroviny:brambory, kysané zelí, jitrnice nebo prejt, sušená cibule, sůl, pepř, kmín, cukr, sádlo Postup:Brambory oloupeme a nakrájíme na cca 1/2 cm plátky. Vaříme v osolené vodě s kmínem 6-8 minut. Ihned je slijeme a propláchneme studenou vodou.Vhodný pekáček vymažeme sádlem a uložíme vrstvu brambor. Opepříme a poklademe prejtem. Pokud budete mít jitrnici, stáhneme ji ze střívka a rozděláme ji na kousky.Na vrstvu prejtu uložíme vrstvu brambor a opepříme.… Celý článek ›
Divočák na červeném víně s petrželovými noky a pečenou kořenovou zeleninou
Publikováno 29.11.2018 v 10:21 v kategorii Zvěřina, přečteno: 38x
Ingredience: 250 g divočáka na guláš, 100 g uzeného špeku, 2 velké cibule, 1 velká mrkev, 1 petržel, cca 350 ml červeného vína, 250 ml vody nebo vývaru, 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, třtinový cukr, sůl, čerstvě mletý pepř Ingredience na petrželové noky: 4–5 brambor (do těsta přijde 400 g uvařených nastrouhaných brambor bez slupky), 150 g hladké mouky + 50 g na práci s těstem, 1 vejce, čerstvá petrželová nať, sůl Ingredience na pečenou… Celý článek ›
Mangový salát
Publikováno 29.11.2018 v 10:20 v kategorii Saláty, přečteno: 32x
Suroviny:větší pevné mango 1 ks, zralé hrušky 2 ks, ledový salát 1/4 ks, malá červená cibule 1 ks, citrón 1/2 ks, limetka 1 ks, dijonská hořčice 2 ČL, olivový olej 2 PL, semínko tmavé hořčice 1 ČL, několik listů endivie dle chuti, sůl, pepř dle chuti Postup:Mango oloupejte, dužinu odkrájejte od pecky, nakrájejte ji na nudličky a nasypte do mísy. Přidejte drobně natrhaný ledový salát a endivii a jemně nakrájenou cibuli. Hrušky oloupejte, přepulte, vykrojte… Celý článek ›
Králík na cibuli, česneku, jablkách a bílém víně
Publikováno 29.11.2018 v 10:19 v kategorii Králík, přečteno: 28x
Suroviny:6 králičích hřbetů,2 větší kyselá zelená jablka,2 cibule,1 palička česneku,100 g pancetty,olivový olej,sůl,mletý pepř,bobkový list,badyán,snítka tymiánu,Kardamom, 80 g rozinek máčených ve víně,0,7 l bílého vína (Rulandské bílé, máslo Postup:Maso opepříme, zakápneme olejem a dobře vpracujeme. Cibuli nakrájíme na klínky, jablka na tenké plátky, česnek nasekáme. Pancettu nakrájenou na plátky vypečeme na troše oleje, přidáme cibuli a… Celý článek ›
Mexické rizoto
Publikováno 29.11.2018 v 10:19 v kategorii Kuřecí, přečteno: 24x
Suroviny:slanina 30 gramů, olej 3 lžíce, kuřecí maso 300 gramů (bez kostí a kůže), cibule 1 kus, česnek 1 stroužek (1-2 stroužky), rajčata 3 kusy (nebo malá konzerva nakládaných rajčat), rýže 250 gramů, vývar 800 mililitrů, sůl, pepř černý (mletý), hrášek cukrový 80 gramů, paprika červená 1 kus, oregano 1 lžička, petrželka velkolistá 1 hrst (nasekaná) Postup:Na kostičky nakrájenou slaninu rozpustíme s olejem v hlubší pánvi. Přidáme nakrájené… Celý článek ›
Divočák s černou omáčkou
Publikováno 29.11.2018 v 10:18 v kategorii Zvěřina, přečteno: 38x
Suroviny:mrkev 2 kusy, petržel kořenová 2 kusy, celer 1/2 kusu (bulvy), cibule 2 kusy, ocet jablečný 50 mililitrů, pepř 6 kuliček, hřebíček 6 kusů, skořice 1 kus (celá - 5cm), nové koření 4 kuličky, tymián 1 lžička, bobkový list 2 listy, voda 2 hrnky, špek 100 gramů, kančí maso 600 gramů (kýta), sádlo 2 lžíce, mouka pšeničná hladká 2 lžíce, marmeláda 100 gramů (brusinková), švestky sušené 100 gramů, sůl Postup:Očištěné mrkve, petržele a celer… Celý článek ›