Zapečená jablka se sněhem
Publikováno 15.06.2018 v 14:11 v kategorii Moučníky, přečteno: 31x
Ingredience: 4 jablka. 1 pudink vanilkový, 2 lžíce rum, 2 lžíce cukr pískový, 500 ml mléko, 1 lžíce máslo, 2 vejce, 1 cukr vanilkový, 1 lžička skořice, 2 lžíce ořechy vlašské strouhanéPostup: Mírně nakyslá jablka omyjeme, můžeme je i oloupat. Rozkrojíme, zbavíme je jádřince a pokrájíme na plátky. Rozklepneme vejce a oddělíme žloutky od bílků. Vanilkový pudink připravíme podle návodu na obalu, přidáme žloutky, dvě lžíce cukru a rumu. Necháme… Celý článek ›
Balenky
Publikováno 15.06.2018 v 14:09 v kategorii Ostatní, přečteno: 30x
Ingredience: 1 těsto listové, 200 g sýr eidam, 200 g salám suchý, 1 cibule velká, 1 vejce, na posypání sůl, na posypání mák, na posypání kmín Postup: Sýr, salám a cibuli nastrouháme a promícháme. Těsto prohněteme a vyválíme placku‚ ze které vykrajujeme čtverce o velikosti zhruba 9 x 9 cm. Doprostřed každého dáme lžíci směsi a zabalíme do šátečku (přehneme všechny čtyři cípy doprostřed). Šátečky přendáme na plech vyložený pečicím papírem.… Celý článek ›
Balíčky s pórkem a slaninou
Publikováno 15.06.2018 v 14:08 v kategorii Ostatní, přečteno: 28x
Ingredience:1 listové těsto, hladká mouka na vál, 100 g anglická slanina, 1 menší pórek, 1 lžíce máslo, trocha provensálských bylinek, drceného kmínu a soli, 100 g niva, 1 vejce, kmín na posypání Postup: Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu na tenkou placku ve tvaru obdélníku a ostrým nožem nakrájíme čtverce o velikosti 5 x 5 cm. Slaninu nakrájíme na kousky a opražíme na pánvi. Přidáme máslo, pórek a osmahneme. Ochutíme provensálskými bylinami,… Celý článek ›
Bleskové škvarkové placky
Publikováno 15.06.2018 v 14:08 v kategorii Ostatní, přečteno: 49x
Suroviny: brambory typu B 500 g, škvarky 200 g, jarní cibulka 3 ks, žloutek 3 ks, hrubá mouka 100 g, drcený kmín, sůl, čerstvě namletý pepř, olej na smažení Postup: Brambory uvařte ve slupce a ještě horké rozšťouchejte s rozehřátými škvarky. Vmíchejte nadrobno nasekané jarní cibulky, žloutky, kmín, sůl, pepř a zasypte moukou. Vypracujte těsto. Pokud se lepí, přidejte ještě trochu mouky. Pak vytvarujte placičky o průměru asi 8 cm a osmažte je na oleji z… Celý článek ›
Brazilská feijoada
Publikováno 15.06.2018 v 14:07 v kategorii Ostatní, přečteno: 33x
Suroviny: černé fazole 300 g, olivový olej 30 ml, uzené maso, na kostky 700 g, uzené rolky, na kostky 400 g, kvalitní klobása (chorizo) 4 ks, cibule, nahrubo nasekaná 1 ks, česnek 3 stroužky, kuřecí vývar 250 ml, bobkový list 3 ks, červené víno 250 ml, sůl, čerstvě namletý pepř Postup: Fazole dejte do hrnce, nalijte na ně vodu tak, aby byly přikryté. Přiveďte do varu a vařte 5 minut. Odstavte z plotny a nechte přes noc absorbovat tekutinu. Předehřejte troubu na… Celý článek ›
Brokolicové ragú s uzenou klobásou
Publikováno 15.06.2018 v 14:07 v kategorii Ostatní, přečteno: 39x
Suroviny: brokolice, omytá a rozebraná na malé růžičky 1 hlávka, sůl, celý černý pepř, extra panenský olivový olej, domácí uzená klobása, nakrájená na kolečka 2 nožičky, menší bílá cibule, nasekaná nadrobno 1 ks, česnek, nasekaný nadrobno 3–4 stroužky, brambory, očištěné a nakrájené 200 g, šalvějové lístky 1 hrst, suché bílé víno 100 ml, kuřecí vývar 1 l Postup: Nejprve blanšírujte růžičky brokolice v osolené vodě. V kastrolu rozehřejte… Celý článek ›
Buřtguláš s vejci a noky
Publikováno 15.06.2018 v 14:06 v kategorii Ostatní, přečteno: 31x
Suroviny: buřty 4 ks, vepřové sádlo 1 lžíce, šalotka 4 ks, středně velké brambory, typ B 8 ks, vejce vařená natvrdo 4 ks, sladká paprika 1 lžíce, sušená majoránka 1 lžíce, sůl, pepř, čerstvá petrželka, pečivo (volitelné) Noky: vejce 1 ks, plnotučné mléko 100 ml, sůl, hrubá mouka nebo krupice na zahuštění Postup: Na sádle orestujte nasekané šalotky, přidejte na menší kousky nakrájené buřty. Orestujte a poté zasypte paprikou, vmíchejte na kostičky… Celý článek ›
Buřty v kečupu
Publikováno 15.06.2018 v 14:06 v kategorii Ostatní, přečteno: 35x
Ingredience: 4 špekáčky, Kečup, hořčice, cibule, pivo Postup: Špekáčky oloupeme a podélně rozkrojíme. Klademe je do zapékací misky nebo malého pekáčku. Rozetřeme na ně hořčici a navrstvíme kolečka cibule. Zalijeme kečupem tak, aby vše bylo ponořené, a pečeme v troubě asi 15 minut. Pak zalijeme povrch mírně pivem nebo vodou a ještě asi 10 minut dopečeme. Podáváme s chlebem nebo pečivem a zeleninovým salátem. Celý článek ›
Červená čočka s kari
Publikováno 15.06.2018 v 14:05 v kategorii Luštěniny, přečteno: 33x
Seznam přísad: 1 hrnek červená čočka, 70 ml kokosový olej, 1 stroužek česnek, 1 lžička červená kari pasta, 1 ks menší cibule, 1/2 lžičky nastrouhaný čerstvý zázvor, 2 lžíce kokosové mléko, 1 hrnek rajčatová passata (pyré), 1 lžička kari koření Postup přípravy: Čočku nasypeme do hrnce, zalijeme vodou tak, aby byla pouze lehce ponořená, a uvaříme doměkka. Červenou čočku není potřeba namáčet dopředu. Na pánvi rozpálíme kokosový olej a vhodíme… Celý článek ›
Čočka s kuřecími prsíčky
Publikováno 15.06.2018 v 14:04 v kategorii Luštěniny, přečteno: 29x
Ingredience: 500 g kuřecích prsíček, 4 lžíce olivového oleje, sůl a pepř, 3 cibule, 3 mrkve, 1/2 celeru, špetka kari koření, 2 bobkové listy, 500 ml zeleninového vývaru z kostky, špetka vegety, špetka mletého kmínu, 300 g čočky Postup:Čočku přebereme, opláchneme a uvaříme doměkka v dostatečném množství osolené vody s bobkovými listy. Uvařenou měkkou čočku scedíme a necháme okapat. Kuřecí prsíčka omyjeme, osušíme, nakrájíme na plátečky a opečeme… Celý článek ›