Články za měsíc Říjen 2018
Zimní salát s mozzarelou
Publikováno 26.10.2018 v 07:51 v kategorii Saláty, přečteno: 38x
Suroviny:1 větší červená řepa nebo 2 menší,250 g polníčku nebo rukoly,150–200 g mozzarely, 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce medu,Sůl, pepř Postup: Červenou řepu omyjeme a i se slupkou uvaříme v hrnci doměkka, asi 20 minut podle velikosti. Poté slijeme, necháme vystydnout, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Vložíme na talíř, ozdobíme rukolou, mozzarelou, nasekanými vlašskými ořechy, medem a zakapeme olivovým… Celý článek ›
Bulgurový salát
Publikováno 26.10.2018 v 07:50 v kategorii Saláty, přečteno: 33x
Ingredience: 1/2 hrnku bulguru,1 avokádo,1/4 hlávky ledového salátu, 1/2 hrnku cizrny,100 g balkánského sýra, citronová šťáva, sůl, pepř Postup: 1 hrnek vody přivedeme k varu, vložíme do něj propláchnutý bulgur a vaříme 2 minuty. Potom sundáme hrnec z plotny a necháme 10 minut odstát. Mezitím si nakrájíme avokádo, ledový salát a balkánský sýr. Bulgur, zeleninu, sýr a cizrnu smícháme dohromady, vše pokapeme citronem, osolíme a opepříme. Celý článek ›
Mrkvová polévka s ananasem a zázvorem
Publikováno 26.10.2018 v 07:50 v kategorii Polévky, přečteno: 36x
Suroviny: 30 g másla,100 g cibule,300 g mrkev, 100 g ananas, 20 g zázvor, sůl, Pepř, muškátový oříšek, 0,5 l pomerančového džusu, zakysaná smetana Postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Očištěnou mrkev a ananas nakrájíme na menší kostičky. Na nahřátém másle orestujeme cibuli a mrkev. Přidáme ananas, zázvor a restujeme spolu s mrkví po dobu dvou minut. Osolíme, opepříme, přidáme muškátový oříšek, zalijeme pomerančovým džusem. Vaříme do… Celý článek ›
Polévka z červené čočky s mrkví a chilli
Publikováno 26.10.2018 v 07:42 v kategorii Polévky, přečteno: 29x
Suroviny: 2 lžíce olivový olej, 200 g červená čočka, 600 g mrkev, chilli, kmín, bílý jogurt, 2 dl mléko, zeleninový vývar Postup: Na suché pánvi si opečeme kmín a chilli po dobu cca 1 minuty. Následně přidáme olivový olej, na jemno nakrájenou mrkev, čočku a podlijeme vývarem. Vaříme do měkka cca 15 min. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, dochutíme solí, pepřem a zjemníme mlékem. Hotovou polévku dozdobíme lžičkou jogurtu a podáváme s… Celý článek ›
Houbový knedlík
Publikováno 26.10.2018 v 07:38 v kategorii Knedlíky a knedlíčky, přečteno: 37x
Ingredience: Čerstvé houby,máslo,drcený kmín,3 - 4 rohlíky,2 vejce,1 dcl mléka,polohrubá mouka,houbové koření,prášek do pečiva,sůl Postup: Houby nakrájíme na malé kousky a na přepuštěném másle s trochou kmínu je osmažíme dozlatova. Nakrájíme 3 - 4 rohlíky na kostičky. Dvě vejce smícháme s mlékem, pomalu vmícháme mouku, přisypeme houbové koření, sůl a trošku prášku do pečiva. Houby přidáme k rohlíku a ke všemu přilijeme těsto. Lehce… Celý článek ›
Lepiduša
Publikováno 26.10.2018 v 07:37 v kategorii Sladké jídla, přečteno: 67x
Ingredience: 1 kg brambor, sůl, 150 g švestkových povidel, 1 lžička mleté skořice, zhruba 300 g polohrubé nebo hrubé mouky, 100 g rozpuštěného másla, 60 g mletého máku, 80 g moučkového cukru Postup:Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Mezitím promícháme povidla se skořicí a podle potřeby je můžeme zředit vodou. Uvařené brambory slijeme, ještě horké je zasypeme trochou mouky a rozšťoucháme na kaši. Vařečkou… Celý článek ›
Penne s vodkou
Publikováno 26.10.2018 v 07:36 v kategorii Těstoviny, přečteno: 31x
Ingredience: 1 jarní cibulka,80 g másla,sůl, čerstvě mletý červený pepř,230 g rajčatového pyré,120 ml kvalitní ruské vodky,500 g těstovin penne,120 ml smetany ke šlehání (33%),30 g strouhaného parmazánu Postup: Cibulku nasekáme nadrobno a orestujeme ji na másle s trochou pepře na středním stupni zhruba 2 minuty, až změkne. Vlijeme rajčatové pyré, snížíme teplotu a vaříme 5 minut, přilijeme vodku a vaříme 15 minut. Mezitím uvaříme ve vroucí… Celý článek ›
Podzimní králičí pilaf
Publikováno 26.10.2018 v 07:36 v kategorii Králík, přečteno: 37x
Ingredience: 4 lžíce olivového oleje, 4 králičí stehna nebo 1 naporcovaný králík, sůl a čerstvě mletý pepř, 1 lžička třtinového cukru, 2 snítky tymiánu, 2 snítky rozmarýnu, 3 mrkve, 1 petržel, 1 červená cibule, 1 patizon, 4 stroužky česneku, 4 lžíce másla, 200 g divoké rýže, 250 ml bílého vína, 750 ml vývaru, 2 bobkové listy, 1 citron Postup:V tažinu nebo pekáči rozehřejeme olivový olej. Maso osolíme a opepříme a opečeme ze všech stran dozlatova.… Celý článek ›
Novoroční hrstkovka
Publikováno 26.10.2018 v 07:35 v kategorii Polévky, přečteno: 23x
Ingredience: 1 hrst červené a černé čočky (namočené alespoň 2 hodiny), 1 hrst hrachu (namočeného alespoň 2 hodiny), 1 hrst fazolí (namočených přes noc), 2 lžíce sádla, 1 cibule (nakrájená nadrobno), 1,5 l vývaru z uzeného masa, 2 stroužky česneku (nasekané nahrubo), 1 lžíce hladké mouky, sůl, čerstvě mletý pepř, petržel a libeček na ozdobení Postup: Předem namočené luštěniny dáme zvlášť vařit, každý druh do vlastního hrnce. Vařením zvlášť… Celý článek ›
Domácí polomáčené sušenky s chutí chilli
Publikováno 26.10.2018 v 07:34 v kategorii Sušenky, přečteno: 40x
Ingredience: Na sušenky:200 g másla,100 g moučkového cukru, 10 g citronového cukru,250 g hladké mouky, sůl, 50 g jemně mletých mandlí,1 lžička vanilkového extraktu, 1 žloutek, 1/2 lžičky drceného chilli Na dohotovení: 75 g másla, 75 g hořké čokolády, drcené chilli Postup:Změklé máslo smíchejte s moučkovým a citronovým cukrem. Přidejte prosátou mouku, špetku soli, mleté mandle, vanilkový extrakt, žloutek a trochu chilli.Z uvedených ingrediencí… Celý článek ›