Články za měsíc Říjen 2018
Křupavé brownies s chilli
Publikováno 24.10.2018 v 08:04 v kategorii Brownies, přečteno: 44x
Suroviny:175 g máslo, 200 g hořká čokoláda, 4 ks vejce, 300 g třtinový cukr, 2 lžíce kakao, 100 g hladká mouka, 1 lžička prášek do pečiva, 100 g lískové oříšky nebo nesolené arašídy Poleva: 150 g hořká čokoláda, 5 lžíce smetana ke šlehání, chilli sušené ve vločkách nebo hrubě mleté Postup:Troubu nechte rozehřát na 180 °C. Máslo pokrájejte na několik kusů, čokoládu nalámejte na větší kousky. Obojí dejte do kastrůlku a nahřívejte ve vodní… Celý článek ›
Tvarohovo-ovocný koláč
Publikováno 24.10.2018 v 08:01 v kategorii Koláče, přečteno: 38x
Suroviny:Těsto: 250 g polohrubá mouka, 1 ks prášek do pečiva necelý, 1 ks vanilkový cukr, 120 g cukr krupice, 150 g máslo, citronová kůra dle chuti Náplň: 250 g měkký tvaroh, 6 lžíce mléko, 1 lžíce vanilkový pudink, 3 lžíce cukr krupice dle chuti a sladkosti ovoce, 300 g jablka, hrušky, švestky, broskve, meruňky, třešně, borůvky Postup: Do remosky nebo koláčové (dortové) formy cca 23 cm, kterou vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme… Celý článek ›
Kuřecí miniřízečky v česnekovém těstíčku
Publikováno 24.10.2018 v 08:00 v kategorii Kuřecí, přečteno: 30x
Suroviny:4 ks velké stehenní řízky,3 ks vejce,3 lžíce oleje,3 lžíce Solamylu,4 stroužky česneku (prolisovat),1 a 1/2 lžičky soli,2 lžíce plnotučné hořčice,sádlo na smažení Postup:Maso očistíme a nakrájíme na menší řízečky, mírně naklepeme a vložíme do těstíčka, pěkně promícháme a necháme marinovat alespoň 12 hodin v lednici.Poté smažíme z obou stran dozlatova.Těstíčko: Pouze smícháme vejce, olej, hořčici, sůl, česnek a Solamyl a vše… Celý článek ›
Čočková polévka s hlívou
Publikováno 24.10.2018 v 07:59 v kategorii Polévky, přečteno: 35x
Suroviny:ghí máslo 1 a 1/2 lžíce,středně velká cibule 1 ks,menší mrkve 2 ks,celer 100 g, hlíva ústřičná 100 g, kari 1 lžička,skořice 1/4 lžičky, rajčatové pyré 2 lžíce, zelená čočka 150 g, vývar 1 l, sůl 1 lžička,pepř, čerstvý tymián 1 lžička, šťáva z 1/2 citronu Postup:Čočku přesypejte do vody a nechte ji tam, dokud nepřijde její čas.Cibuli, 2 mrkve a 100 g celeru nakrájejte na malé kostičky (0,5–1 cm). V hlubokém hrnci rozpalte 1,5 lžíce… Celý článek ›
Indické kari s krevetami
Publikováno 18.10.2018 v 08:46 v kategorii Ryby a mořské plody, přečteno: 29x
Suroviny:1 hrnek jasmínové rýže, 20 krevet (vyloupané tygří), 250 ml kokosového mléka, kukuřice, Na dochucení: čerstvý zázvor, limeta, lžíce hnědého cukru, sůl, chilli, tikka masala, kurkuma Postup:Na pánvi rozpálíme olej, krevety máme buď chlazené, nebo necháme rozmrazit a zbavíme pomocí ubrousku přebytečné vody, poté vložíme na pánev, osmahneme z každé strany asi 2 minuty, aby krevety zčervenaly.Jakmile se tak stane, přidáme kukuřici (může být z… Celý článek ›
Chlebíček s hruškami
Publikováno 18.10.2018 v 08:46 v kategorii Moučníky, přečteno: 35x
Ingredience: 200 g moučkového cukru, 3 ks vajec, 200 ml bílého jogurtu, 120 ml oleje, 1 špetka soli, 1 lžička vanilkového extraktu, 350 g hladké mouky, 1 ks kypřícího prášku na pečení , 3 ks hrušek, 150 g bílé čokolády Postup:Troubu předehřejte na 170 °C.Formu na chlebíček vyložte pečícím papírem.Ve velké misce smíchejte cukr, vejce, jogurt, olej, sůl a vanilkový extrakt.Přidejte prosetou mouku a prášek do pečiva a vše důkladně… Celý článek ›
Polévka z tresky s chlebovými krutony
Publikováno 18.10.2018 v 08:44 v kategorii Polévky, přečteno: 33x
Suroviny:200 g tresky - chlazený filet bez kůže, 1 mrkev – menší, 1 stonek řapíkatého celeru + mladá nať, 1 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, muškátový květ na špičku lžičky, 1 větší stroužek česneku, cca 500 ml vývaru, sůl, pepř mletý, 1-1,5 krajíce chleba Postup:Na rozpuštěném másle osmažíme hrubě nastrouhanou mrkev a na plátky pokrájený řapík celeru. Po osmažení přisypeme mouku, kterou necháme zpěnit, přidáme muškátový květ jemně… Celý článek ›
Pikantní zázvorová žebírka
Publikováno 18.10.2018 v 08:44 v kategorii Vepřové, přečteno: 32x
Suroviny: 1 kg vepřových žebírek, 4-5 stroužků česneku, 1,5 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru, 4 lžíce sójové omáčky, 3 lžíce oleje, sůl dle chuti, pepř mletý, 2 větší cibule Postup:Nastrouhaný česnek se zázvorem smícháme se sójovou omáčkou a olejem. Touto směsí potřeme žebírka a necháme 1,5 - 2 hodinky odležet při pokojové teplotě.Následně žebírka naskládáme do pekáčku s pokrájenou cibulí (krájím ji na silnější klínky, ale můžeme… Celý článek ›
Zeleninová polévka s krevetami
Publikováno 18.10.2018 v 08:42 v kategorii Polévky, přečteno: 38x
Ingredience: 300 g mražené zeleniny - dle vlastního výběru, 400 g předvařených vyloupaných krevet , 2 lžíce másla, 2 lžíce světlé instantní jíšky, 1 l zeleninového vývaru, 250 ml smetany na vaření, 3 lžíce másla - na přípravu krevet, 6 špetek hrubě mletého pepře, 3 špetky soli Na posypání: 2 ks jarní cibulky - nať Postup:Rozmraženou zeleninu krátce orestujte v hrnci na másle. Zeleninu zalijte vývarem, přidejte smetanu, jíšku a vařte 20 minut.… Celý článek ›
Hovězí Bourguignon
Publikováno 18.10.2018 v 08:41 v kategorii Hovězí, přečteno: 38x
INGREDIENCE: 800 g hovězího masa zadního,350 ml červeného vína,100 g žampionů, 1 svazek čerstvých bylin – petrželky, tymiánu, bobkového listu a rozmarýnu,3 ks stroužky česneku, 2 ks mrkve,2 ks cibule, 3 lžíce olivového oleje, 70 g másla,2 lžíce rajského protlaku,1 lžíce hladké mouky, několik kuliček černého pepře, hovězí vývar dle potřeby,sůl POSTUP:Hovězí maso nakrájíme na kostky (3×3 cm) a promícháme v míse s cibulí a mrkví nakrájenou… Celý článek ›