Články za měsíc Prosinec 2018
Hovězí líčka s kořenovou zeleninou na červeném víně, bramborové pyré
Publikováno 07.12.2018 v 13:38 v kategorii Hovězí, přečteno: 36x
Suroviny:1,2 kg hovězích líček, 0,4 l červeného vína, 0,4 l kuřecího vývaru, 2 lžíce rajského protlaku, 1 velká mrkev, 1 velká petržel, 1/4 celeru, 2-3 cibule (šalotky), 4 stroužky česneku, čerstvý tymián, rozmarýn, mrkev, hnědé žampiony, posekaná hladkolistá petržel na ozdobu, 1,5 kg brambor, mléko, máslo, sůl Postup:Líčka odblaníme, lehce poprášíme moukou a na oleji je zprudka orestujeme. Ve stejném kastrolu osmahneme cibuli a na kostičky nakrájenou… Celý článek ›
Finská rybí polévka Lohikeitto
Publikováno 07.12.2018 v 13:38 v kategorii Polévky, přečteno: 43x
Suroviny:ořez z ryb (hlava, páteř…) asi 1 kg, mrkev 1 ks,petržel 1 ks,malá bílá cibule 1 ks,brambory 2 ks,máslo 2 lžíce,mražený hrášek 2 lžíce,smetana ke šlehání 200 ml,filet z lososa 200 g,čerstvý kopr 1/2 svazku,citronová šťáva k dochucení, sůl a čerstvě namletý bílý pepř Postup:Nejprve připravte rybí vývar. Rybí ořez vložte do hrnce, zalijte 1 l vody, přidejte oloupanou mrkev a petržel, přiveďte k varu, seberte pěnu, ztlumte teplotu a nechte… Celý článek ›
Zeleninový salát s citrusy
Publikováno 07.12.2018 v 13:37 v kategorii Saláty, přečteno: 30x
Suroviny:80 g ledového salátu, 100 g bílého zelí, 120 g mrkve, necelá polovina pomela, 1,5-2 ks pomeranče, 2-3 mandarinky, citronová šťáva z půlky většího citronu, 2 lžíce oleje, moučkový cukr dle chuti, trošku vody na zředění emulze Postup:Ledový salát natrháme do mísy. Přidáme na nudličky pokrájené zelí a mrkev.K zelenině přidáme natrhanou dužinu z oloupaného pomela, pokrájené měsíčky pomeranče a mandarinky a vše promícháme.Z citronové šťávy,… Celý článek ›
PLNĚNÉ OREO COOKIES
Publikováno 07.12.2018 v 13:36 v kategorii Sušenky, přečteno: 46x
Suroviny:Oreo™ Original,1 hrnek másla, 1 hrnek hnědého cukru, 1 hrnek cukru krystal,2 velká vejce,3 ½ hrnku polohrubé mouky, lžička vanilkového extraktu,lžička soli,lžička prášku na pečení, 350 g chipsů z mléčné či hořké čokolády POSTUP:Předehřejte troubu na 170 °C.Za pomoci ručního mixéru v míse vyšlehejte máslo společně s cukrem, dokud se obě suroviny hezky nespojí. Následně přidejte vajíčka a vanilkový extrakt, který sušenkám dodá tu pravou… Celý článek ›
Bramborové noky zapečené se žampiony a smetanou
Publikováno 05.12.2018 v 11:43 v kategorii Brambory, přečteno: 40x
Ingredience: 400 g bramborových noků, 120 g žampionů,1 utřený stroužek česneku, 200 ml smetany ke šlehání 30%,2 lžíce strouhaného parmazánu, rostlinný olej, 1 lžíce másla Postup:Troubu zapněte na 200 °C. Bramborové noky vložte do vroucí vody a vařte asi tři minuty – dokud nevyplavou. Pak je sceďte a prozatím odložte. Než se uvaří, nakrájejte žampiony na tenké plátky. V pánvi rozehřejte trochu oleje a lžíci másla, vložte žampiony a restujte doměkka.… Celý článek ›
Thajský bramborový salát
Publikováno 05.12.2018 v 10:56 v kategorii Saláty, přečteno: 29x
Suroviny:700 g brambor, 350 g mrkve, 70 g cibule šalotky, 280 g manga, 35 g jarní cibulky, 210 g salátové okurky, 210 g tygřích krevet, 315 g majonézy Vitana, 7 g čerstvého koriandru, 0,21 g sušených chilli papriček, 28 g limetkové šťávy, 14 g rybí omáčky, 35 g drcených arašídů, soli dle chuti, na ozdobu: 210 g tygří krevety, chilli paprička čerstvá. Postup:Vařené, oloupané brambory a mrkev nakrájet na plátky, oloupané a nakrájené mango dát do mísy, přidat… Celý článek ›
Mratínský bramborový klasik salát
Publikováno 05.12.2018 v 10:56 v kategorii Saláty, přečteno: 35x
Suroviny:1500 g brambor, 2 větší mrkve, 1,5 petržele, 7 vajíček, 150 g rozmrazeného čerstvého hrášku, 3/4 větší cibule, 6 větších nakládaných okurek, 1 jablko, 150 g salámu junior, 1 celá a 2 lžíce majonézy Vitana (400 g), 2 lžíce plnotučné hořčice, šťáva z půlky citronu, 4 lžíce nálevu z okurek, sůl, pepř. Postup: Brambory, zeleninu a vajíčka uvařit den předem. Do mísy na malinké kostičky nakrájet zeleninu a salám, poté přidat vajíčka,… Celý článek ›
Dýňovo-kokosová polévka s dijonskou hořčicí
Publikováno 04.12.2018 v 06:46 v kategorii Polévky, přečteno: 47x
Suroviny:dýně hokkaido 1,5 kg, přepuštěné máslo 2 lžíce, čerstvý zázvor 2 plátky,voda 2 litry,bio zeleninový bujón 2–3 kostky, citronová šťáva 1 lžíce,kurkuma 1 špetka,kokosové mléko 200 ml,malé sušené chilli papričky 1–2 ks,mletý kardamom 1 lžička,drcený kmín 1 lžička,dijonská hořčice 2 lžíce,nerafinovaná sůl podle chuti Postup:Dýni neloupejte, jen odstraňte semínka a nakrájejte ji na větší kusy.V hrnci rozehřejte přepuštěné máslo a… Celý článek ›
Zabíjačkové brambory
Publikováno 04.12.2018 v 06:45 v kategorii Brambory, přečteno: 37x
Suroviny:brambory, kysané zelí, jitrnice nebo prejt, sušená cibule, sůl, pepř, kmín, cukr, sádlo Postup:Brambory oloupeme a nakrájíme na cca 1/2 cm plátky. Vaříme v osolené vodě s kmínem 6-8 minut. Ihned je slijeme a propláchneme studenou vodou.Vhodný pekáček vymažeme sádlem a uložíme vrstvu brambor. Opepříme a poklademe prejtem. Pokud budete mít jitrnici, stáhneme ji ze střívka a rozděláme ji na kousky.Na vrstvu prejtu uložíme vrstvu brambor a opepříme.… Celý článek ›