Recepty z rájePřes 1000 receptů

Články za měsíc Červen 2018

Čočkovo-pórková polévka

Publikováno 11.06.2018 v 08:01 v kategorii Polévky, přečteno: 19x

Čočkovo-pórková polévka

Ingredience:1 pórek, 6 lžic čočka, 1 kostka bujon bylinkový, 1 lžička vegeta, 1 smetana sladká, 1 lžička sůl, 50 g máslo, hrst celerová nať Postup: Čočku namočíme předem. Na másle orestujeme nakrájený pórek, přidáme čočku a zalijeme vodou. Přidáme kostku bujonu, okořeníme vegetou, lehce přisolíme a vaříme. Do horké polévky nalijeme sladkou smetanu, necháme přejít varem a dochutíme drcenou celerovou natí. Celý článek ›


Dýňová polévka s brusinkami

Publikováno 11.06.2018 v 08:00 v kategorii Polévky, přečteno: 26x

Dýňová polévka s brusinkami

Suroviny: 400 g dýně hokaido (bez semínek), 1 bramboru (druh, který se dobře rozvaří), 750 ml zeleninového vývaru (instantního), 200 ml smetany na šlehání, 100 g sušených amerických brusinek, 1 svazek jarní cibulky, 1 cibuli, 2 lžíce oleje, šťávu ze 2 pomerančů, kousek čerstvého zázvoru velikosti vlašského ořechu, sůl, pepř Příprava: Dýni pokrájejte na kostky, brambory oloupejte a pokrájejte. Cibuli oloupejte a nasekejte na kostičky. Zázvor oloupejte a… Celý článek ›


Dýňovo-čočková polévka

Publikováno 11.06.2018 v 07:52 v kategorii Polévky, přečteno: 23x

Ingredience: 1/2 velké dýně hokkaido, sůl, pepř, 1 lžíce olivového oleje, 1 střední cibule, 1 stroužek česneku, 1 cm čerstvého zázvoru, 1/2 hrnku červené čočky, 1 lžička kurkumy, 1/2 lžičky chilli, 1 lžíce olivového oleje, 2 cibule, 1 stroužek česneku Postup: Dýni jsem omyla a nakrájela na menší kostky. Osolila jsem ji, opepřila a dala péct do předehřáté trouby asi na 20 minut. Mezitím jsem si na lžíci olivového oleje restovala nadrobno nakrájenou… Celý článek ›


Egyptská čočková polévka

Publikováno 11.06.2018 v 07:49 v kategorii Polévky, přečteno: 21x

Suroviny: větší cibule 1 ks, ghí nebo extra panenský olivový olej 2 lžíce, česnek 2 stroužky, střední mrkev 2 ks, rajče 1 ks, střední brambora 1 ks, římský kmín 1 lžička, kurkuma 1 lžička, žlutá nebo červená čočka 500 g, voda nebo vývar 1,5 l, mořská sůl, čerstvě mletý pepř nebo chilli podle chuti Postup: Na tuku orestujte dozlatova cibulku nakrájenou na kostičky. Když cibulka zkaramelizuje, přidejte česnek, koření a ještě minutku restujte. Ke… Celý článek ›


Etiopská polévka

Publikováno 11.06.2018 v 07:48 v kategorii Polévky, přečteno: 19x

Etiopská polévka

Budete potřebovat: ½ nakrájené cibule, 1 menší nakrájenou mrkev, 1 lžičku čerstvě nastrouhaného zázvoru, 3 stroužky česneku, 1 lžičku kari koření, 1 lžičku pískavice řecké seno, 2 ½ hrnku zeleninového vývaru, ¼ hrnku rajčatového protlaku, ¼ hrnku hnědé nebo zelené čočky, 1 bramboru nakrájenou na kostičky, ¼ hrnku celozrnné těstovinové rýže Postup: Při vysoké teplotě si osmahněte cibuli, dokud nezhnědne. Snižte teplotu na střední plamen a… Celý článek ›


Exotická květáková polévka

Publikováno 11.06.2018 v 07:47 v kategorii Polévky, přečteno: 22x

Suroviny: květák 1/2 ks, mrkev 1 ks, olej, střední cibule 1 ks, česnek 1 stroužek, čerstvý zázvor 2 cm, zelená kari pasta, kuřecí vývar 1/2 l, kokosový krém 1 plechovka, čerstvý koriandr, chilli paprička, sůl Postup: Polovinu většího květáku rozeberte na růžičky, rozložte je na pekáč, pokapejte olivovým olejem a dejte péct na cca 180 stupňů asi na 20–30 minut, dokud květák nezačne hnědnut a nezměkne. Mezitím na troše oleje v hrnci smažte nakrájenou… Celý článek ›


Gazpacho

Publikováno 11.06.2018 v 07:46 v kategorii Polévky, přečteno: 15x

Suroviny: 2 x 400 g krájených rajčat s bazalkou, 2 salátové okurky, 2 zelené papriky, 1 šalotka, 3 stroužky česneku, 2 plátky toustového chleba, hrst lístků čerstvé bazalky, 100 + 50 ml extra panenského olivoveho oleje, 2 lžíce vinného octa, římský kmín, pepř, sůl, 100 ml smetany ke šleháni, žloutek, 4 krevety Postup: Zeleninu a chléb nakrájejte nadrobno a promíchejte s kořením, octem a olejem (100 ml). Překryjte folií a nechejte marinovat v lednici alespoň 2… Celý článek ›


GAZPACHO

Publikováno 11.06.2018 v 07:46 v kategorii Polévky, přečteno: 16x

Seznam: rajčata 300 gramů, paprika červená 2 kusy, okurka salátová 1/2 kusu, česnek 1 stroužek, olej olivový 100 mililitrů, ocet vinný 50 mililitrů, kmín římský 1 špetka, vejce 1 kus (vařené), paprika (na ozbodu), pistácie (drcené na ozdobu), sůl, pepř Postup: Zeleninu nakrájejte na kousky, česnek prolisujte. Vložte do nádoby, přidejte 50ml studené vody nebo tři větší kostky ledu – podle toho, jak rychlé chcete zchlazení. Rozmixujte a dochuťte olejem,… Celý článek ›


Gobova juha - polévka z hříbků

Publikováno 11.06.2018 v 07:45 v kategorii Polévky, přečteno: 33x

Gobova juha -  polévka z hříbků

Suroviny: máslo, střední cibule 1 ks, česnek 2 stroužky, mletá sladká paprika 1 lžička, mletá pálivá paprika 1 lžička, hřib smrkový "pravák", středně velký 5 ks, menší mrkev 2 ks, velká brambora 1 ks, voda 1,5 l, sůl, čerstvě namletý černý pepř, čerstvý libeček 1 snítka, čerstvá hladkolistá petržel 2 snítky, smetana ke šlehání 1 kelímek, hladká mouka 1 vrchovatá lžíce Postup: Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a vsypte na něj najemno nakrájenou… Celý článek ›


Gulášová polévka s paprikami

Publikováno 11.06.2018 v 07:44 v kategorii Polévky, přečteno: 23x

Gulášová polévka s paprikami

Seznam přísad: 1/2 kg přední hovězí maso, 2 ks červená cibule, 3 stroužek česnek, kousek sádlo, 1 plechovka rajčatový protlak, 1 lžíce mletá sladká paprika, trochu mletý nebo drcený kmín, 1 a 1/2 l voda nebo vývar, 1/2 kg brambor, 1 ks červená paprika, 1 ks žlutá paprika, 1 ks párek nebo klobása, Sůl, pepř mletý, zelená petrželka na ozdobu Postup: Hovězí maso omyjeme, osušíme a pokrájíme na kostičky. Cibuli a česnek oloupeme a pokrájíme nadrobno. Ve… Celý článek ›