Články za měsíc Červen 2018
Papriková polévka se zázvorem a jablky
Publikováno 08.06.2018 v 15:19 v kategorii Polévky, přečteno: 24x

Ingredience: 750 ml zeleninového vývaru, 150 ml jogurtu, 2 barevné papriky, 1 jablko, 1 kus zázvoru (asi 2 cm), 1 lžíce rostlinného oleje, 1 lžička citronové šťávy, 0.5 lžičky kari koření, 0.5 lžičky mleté červené papriky, sůl Postup: Zázvor oloupeme, podrtíme a nasekáme nadrobno. Papriky i jablko očistíme, zbavíme jádřince a nakrájíme na kostky. V rozehřátém oleji zasmahneme zázvor s kari kořením a mletou paprikou. Přidáme papriky, jablka a restujeme 5… Celý článek ›
Pařížská cibulačka
Publikováno 08.06.2018 v 15:18 v kategorii Polévky, přečteno: 24x
Seznam surovin: cibule 700 gramů, máslo 40 gramů, olej olivový 1 lžíce, mouka 2 lžíce, vývar 1,75 litru, víno bílé 1 hrnek, bageta (k podávání), sýr Gruyere (nebo ementál k podávání) Postup přípravy: Cibule nakrájejte na plátky a osmažte je na mírném plameni na směsi másla a oleje asi 20–30 minut, až zvláční a zkaramelizují a budou mít zlatohnědou barvu (do základu můžete přidat také špetku cukru). K cibuli teď vmíchejte mouku, opražte ji a poté… Celý článek ›
Pivní polévka
Publikováno 08.06.2018 v 15:18 v kategorii Polévky, přečteno: 19x
Ingredience: 400 ml světlého 10° piva, 700 ml masového nebo zeleninového vývaru, 3 ks vajec, 1 špetka skořice, 1 špetka mletého kardamomu, 0,5 lžičky cukru, 2 špetky mletého pepře, 2 špetky soli K podávání: 3 plátky toustového chleba, 80g másla Postup:Do hrnce nalijte pivo, vývar a nechte přejít varem. Vejce dobře rozšlehejte a vmíchejte do polévky. Dále nevařte, dochuťte kořením, soli, pepřem a cukrem. Chléb nakrájejte na kostičky a opečte na másle.… Celý článek ›
Podzimní polévka s červenou čočkou
Publikováno 08.06.2018 v 15:17 v kategorii Polévky, přečteno: 26x

Suroviny: anglická slanina vcelku 100 g, cibule 1 ks, česnek 4 stroužky, mrkev 2 ks, petržel 1 ks, celer 1/3 bulvy, květák 1/4 ks, růžičková kapusta 10 ks, kari koření 1 lžička, mletá kurkuma 1 lžička, mletý římský kmín 1/2 lžičky, voda 1,5 l, červená loupaná čočka 6 lžic, brambory 2 ks, sůl, čerstvě namletý pepř, čerstvý libeček 2 snítky, bobkový list 4 ks, vinný ocet 1–2 lžíce Postup:Ve velkém nepřilnavém hrnci (já jsem momentálně zamilovaná… Celý článek ›
Polévka „Co dům dal“
Publikováno 08.06.2018 v 15:17 v kategorii Polévky, přečteno: 23x
Ingredience: na smažení máslo, 1 mrkev, 1 petržel, 1 brokolice, dle potřeby sůl, pepř a vegeta, dle chuti kmín, 1 syrová nastrouhaná brambora, 3 vejce, 2 tavený sýr Postup: Mrkev a petržel nakrájíme na proužky nebo nastrouháme a společně s růžičkami brokolice usmažíme na másle. Přisypeme všechno koření a chvíli podusíme. Pak zalijeme vařící vodou a necháme vařit‚ přidáme nastrouhaný brambor a vaříme ještě asi 20 minut. Nakonec vmícháme vejce a… Celý článek ›
Polévka Avgolemono
Publikováno 08.06.2018 v 15:16 v kategorii Polévky, přečteno: 23x
Ingredience: kuřecí vývar, bílou rýži, 4 vejce, 3 citrony, kuřecí maso na kostičky, sůl, pepř, petržel Postup: Nejprve si uvaříme rýži. Poté v míse rozšleháme vejce a šťávu z citronu. Přidáme pepř a sůl a přivedeme k varu kuřecí vývar. Do vývaru přidáme maso, směs z vajíčka a rýži. Ochutíme ještě petrželí a máme hotovo. Recept je snadný, nenáročný a polévka, ač se to nezdá, je vydatná a velmi chutná. Celý článek ›
Polévka etiopská
Publikováno 08.06.2018 v 15:15 v kategorii Polévky, přečteno: 18x
Ingredience: Těstovinová rýže celozrnná 1 hrnek, Brambora 1 ks, Hnědá nebo zelená čočka 1 hrnek, Rajčatový protlak 1 hrnek, Zeleninový vývar 2 hrnky, Pískavice řecké seno 1 lžička, Kari koření 1 lžička, Česnek 3 stroužky, Nastrouhaný zázvor 1 lžička, Mrkev 1 ks, Cibule 1 ks Postup: Při vysoké teplotě si osmahněte cibuli, dokud nezhnědne. Snižte teplotu na střední plamen a přidejte mrkev, zázvor, česnek, kari, pískavici řecké seno a nechte dohromady asi… Celý článek ›
Polévka rychlá a pikantní houbová
Publikováno 08.06.2018 v 15:14 v kategorii Polévky, přečteno: 24x

Budete potřebovat: 2 velké tavené sýry, 2 hrsti čerstvých, nebo sušených hub, 1 kostka bujónu, 3 – 4 lžíce vloček, Kmín, utřený česnek Postup: Do většího hrnce nalijeme vodu a přivedeme k varu. Potom do ní postupně nakrájíme tavené sýry, přidáme houby, bujón, vločky a dle chuti kmín a česnek. Za občasného míchání vaříme asi 15 minut. Nesolíme. Na talíři zdobíme sekanou petrželkou. Celý článek ›
Polévka s jemnou příchutí kari koření
Publikováno 08.06.2018 v 15:14 v kategorii Polévky, přečteno: 26x
Ingredience: 300g kuřecího masa, 3 lžíce másla, 1 ks cibule, 200g konzervované kukuřice, 1/2 lžičky kurkumy, 2 lžičky kari koření, 1/2 lžičky kmínu, 1l kuřecího vývaru, 100 ml smetany. 1 lžíce hladké mouky Na posypání: 1 hrst zelené petrželky Postup: Kuřecí maso nakrájejte na kousky a orestujte na másle, dochuťte solí a pepřem. Přidejte nakrájenou cibuli, koření a míchejte dalších pár minut. Přidejte scezenou kukuřici, vývar, smetanu, ve které… Celý článek ›
Polévka s knedlíčky z Májky
Publikováno 08.06.2018 v 15:12 v kategorii Polévky, přečteno: 44x

SUROVINY: 100g játrové paštiky Májka (může být i jiná játrovka), 1 celé vejce, strouhanka, sůl, pepř POSTUP: Do misky dáme Májku, vejce a dle potřeby kdo chce pepř a sůl (já pepř nedávala kvůli dětem a sůl jen tak špetku). Vše důkladně promícháme a dle potřeby přisypeme strouhanku (asi 5-7 rovných polévkových lžic). Zavářka nemusí být tuhá, knedlíčky se nerozvaří a pěkně drží tvar. Poté lžičkou vykrajujeme knedlíčky a dáváme do polévky.… Celý článek ›