Články za měsíc Červen 2018
Polévka z jarní cibulky
Publikováno 08.06.2018 v 14:55 v kategorii Polévky, přečteno: 25x
Seznam přísad: 3 svazek jarní cibulka, 3 lžíce máslo, 2 ks brambor, 1 ks větší mrkev, 1 a 1/2 l zeleninový vývar, 3 lžíce hladká mouka, Sůl, pepř, 2 stroužek česnek, citron na dochucení, zelená pažitka nebo petrželka na ozdobu Postup přípravy:Bílou část cibulky si nakrájíme nadrobno a zelenou část na kolečka. Brambory a mrkev očistíme a nakrájíme na menší kousky. Na rozpáleném másle si dozlatova osmažíme bílou část cibulky. Poté k ní přidáme… Celý článek ›
Polévka z medvědího česneku
Publikováno 08.06.2018 v 14:54 v kategorii Polévky, přečteno: 26x
Ingredience: 1 lžíce olivového oleje, 1 střední cibule, 1 velká brambora, 100 g medvědího česneku, hrst kopřiv, cca 500 ml vody/zeleninového vývaru, špetka muškátového oříšku, sůl, 100 ml sójové smetany Postup: Na lžíci olivového oleje jsem si dozlatova orestovala cibuli, přidala jsem na malé kostičky nakrájené brambory, zalila vodou a vařila do změknutí. Poté jsem přidala omytý medvědí česnek, kopřivy, dochutila solí, muškátovým oříškem, smetanou… Celý článek ›
Polévka z mořských plodů
Publikováno 08.06.2018 v 14:54 v kategorii Polévky, přečteno: 36x
Ingredience: Asi 1 litr vody na 250 g zmrazené směsi mořských plodů, 1 mrkev, petržel, menší pórek, 2 stroužky česneku, lžíci hladké mouky, 2 dcl bílého vína, 4 lžíce olivového oleje, 1 hrstka nasekané kudrnky, 1 bobkový list, 2 nová koření, 2 zrnka pepře a 1/2 lžičky tymiánu. Postup: V hrnci zpěníme na oleji jemně krájený pórek, petrželku. Vmícháme najemno nakrájenou mrkev a petržel a krátce osmahneme. Přidáme rozetřený česnek a okapané… Celý článek ›
Polévka z pečené mrkve ochucená zázvorem
Publikováno 08.06.2018 v 14:53 v kategorii Polévky, přečteno: 21x
Ingredience: 500 g čerstvá mrkev, 1 ks středně velká cibule, 3 lžičky čerstvě nastrouhaný zázvor, 2 stroužky česnek, 1 lžíce Extra panenský olivový olej, 600 ml hovězí vývar, 3 lžíce majonéza Hellmann's , 4 lžičky nízkotučný jogurt Příprava: Mrkev a cibuli nakrájíme na kostky 2 x 2 cm. Česnek a zázvor na malé kostičky cca 2 x 2 mm. Vše vložíme do pekáče, smícháme s olejem a pečeme 30 min při 220 °C do zlatohnědé barvy. Do pekáče přilijeme… Celý článek ›
Polévka z pórku a cibule s ementálem
Publikováno 08.06.2018 v 14:52 v kategorii Polévky, přečteno: 27x
Ingredience:olivový olej 4 lžíce, cibule nakrájená nadrobno 1 ks, pórek nakrájený na tenké proužky 1 ks, mořská sůl, čerstvě namletý pepř, čerstvý tymián, odrhnutý 2 snítky, bílý toastový chleba nakrájený na kostičky 4 plátky, máslo 2 lžíce, suché bílé víno 200 ml, drůbeží vývar 750 ml, ementál, nastrouhaný 80 gPostup: Ve větším hrnci rozehřejte polovinu oleje, vsypte cibuli a pórek a orestujte je 2 minuty. Osolte, opepřete, přidejte tymián a… Celý článek ›
Pórková polévka s vaječnou jíškou
Publikováno 08.06.2018 v 14:50 v kategorii Polévky, přečteno: 25x
Ingredience: 150 g pórek, 50 g máslo, 20 ml olej, 50 g cibule, 2 vejce, 50 g mouka hrubá, špetka sůl, špetka pepř, 1 lžička vegeta, hrst petrželka Postup: Nejdříve pórek opečeme na másle a zalijeme vodou, povaříme, dochutíme. Na oleji orestujeme cibuli, přidáme vejce, mouku, sůl, pepř a vegetu a necháme jíšku ‚‚srazit‘‘. Pak ji rozmícháme v polévce a povaříme. Nakonec můžeme přidat petrželku Celý článek ›
Rajčatová polévka s krabími tyčinkami
Publikováno 08.06.2018 v 14:49 v kategorii Polévky, přečteno: 27x
Suroviny: cibule 2 ks, česnek 2 stroužky, máslo 30 g, sterilovaná krájená rajčata 1 plechovka, sůl, fenykl, tymián, bílý pepř, bílé víno 100 ml, krabí tyčinky 250 g, zeleninový vývar 600 ml, smetana ke šlehání (33 % tuku) 100 ml, čerstvá bazalka, cherry rajčátka na ozdobu Postup: Oloupanou cibuli a česnek nakrájejte najemno a dozlatova orestujte na másle. Přidejte rajčata, osolte a okořeňte fenyklem, tymiánem a pepřem. Duste asi 10 minut. Směs zalijte vínem… Celý článek ›
Rajčatová polévka s pestem a mozzarellou
Publikováno 08.06.2018 v 14:48 v kategorii Polévky, přečteno: 22x
Ingredience: 500 g rajčat, Sůl, pepř, 1 lžička třtinového cukru, hrst čerstvé bazalky, hrst čerstvého oregana, 1 lžíce olivového oleje, 1 střední cibule, 1 stroužek česneku, 250 ml passaty, 250 ml vody, 1 koule mozzarelly, pesto Postup: Rajčata jsem si omyla a nakrájela na menší kousky. Pokladla jsem do pečícím papírem vyložené zapékací nádoby. Osolila je, opepřila, posypala třtinovým cukrem, bazalkou, oreganem a dala péct zhruba na 30 minut do předehřáté… Celý článek ›
Rohlíková polévka
Publikováno 08.06.2018 v 14:47 v kategorii Polévky, přečteno: 26x
Ingredience: 2 rohlík starší, 250 ml zelenina polévková, 1 kostka bujón zeleninový, 1 lžíce máslo, špetka muškátový květ, trocha petržel, dle chuti sůl, dle chuti pepř Postup: Na másle orestujeme zeleninu. Přidáme rohlíky natrhané na kousky a zeleninový bujon. Vše pak zalijeme jedním litrem vody. Polévku vaříme tak dlouho, dokud zelenina nezměkne. Potom vše rozmixujeme nejlépe ponorným mixérem, přidáme špetku muškátového květu, osolíme, opepříme a… Celý článek ›
Sladká rajčatová polévka
Publikováno 08.06.2018 v 14:47 v kategorii Polévky, přečteno: 30x
Ingredience: 1/2 červené papriky, nakrájené na kostičky,1/2 žluté papriky, nakrájené na kostičky, 3/4 lžičky másla, 8 rajčat, oloupaných a nakrájených na plátky, 1 střední cibule, nakrájená na plátky, 2 stroužky česneku, drcené, 2 hrnky kuřecího vývaru, 2 lžičky soli, 1 lžička bílého cukru, 1/4 lžičky hřebíčku, 1 a 1/2 lžičky sušeného oregana, 1 a 1/2 lžičky sušené bazalky, 1 hrnek mléka, 1 polévková lžíce kukuřičného… Celý článek ›