Články za měsíc Červen 2018
Uzená polévka s praženou krupicí
Publikováno 08.06.2018 v 14:34 v kategorii Polévky, přečteno: 33x
Suroviny: uzené maso 400 g, kořenová zelenina (celer, mrkev, petržel) 80 g, máslo 20 g, krupice 40 g, sůl, hladkolistá petrželka Jíška: máslo 15 g, mouka 15 g Postup: Maso dobře opláchněte, vložte do vroucí vody a vařte ho doměkka. Poté ho vyjměte, vývar přeceďte, je-li třeba, osolte, přidejte do něj na kostičky pokrájenou kořenovou zeleninu, máslovou jíšku a na másle opraženou krupici. Budete potřebovat asi 1 a půl litru vývaru. Část masa rozdělte na… Celý článek ›
Uzený vývar s noky
Publikováno 08.06.2018 v 14:32 v kategorii Polévky, přečteno: 34x
Ingredience: 2 l uzeného vývaru, 1 malá mrkev, 1 malá petržel, 1/4 menšího celeru, 1 hrst zelené petrželky, podle potřeby sůl Noky: 2 vejce, špetka soli, 2 lžičky sušeného medvědího česneku, 1 lžička sušeného česneku, 70-80 g dětské krupičky Postup: Na noky si v misce rozmícháme vejce se solí, oběma česneky a pomalu zašleháváme dětskou krupičku. Těsto nesmí být moc husté, ale ani příliš řídké. Zeleninu očistíme, oloupeme a nastrouháme nahrubo.… Celý článek ›
Vajíčková polévka
Publikováno 08.06.2018 v 14:24 v kategorii Polévky, přečteno: 27x
SUROVINY: 3 vajíčka, 3 polévkové lžíce krupice nebo hrubé mouky, asi 2cm silný plátek másla, 5dkg slaniny, 2-3 čajové lžičky Solčanky, sůl, maggi, zelená naťka na ozdobu POSTUP:Na másle osmahneme slaninu, přisypeme krupici a opražíme. Pak přihodíme vajíčka, Solčanku a osmahneme až nám vajíčka ztuhnou. Poté přilijeme horkou vodu z konvice (asi 1-1,5l), promícháme a povaříme asi 10 minutek. Hotovou polévku dochutíme solí (je-li potřeba), maggim a ozdobíme… Celý článek ›
Vločková polévka
Publikováno 08.06.2018 v 14:23 v kategorii Polévky, přečteno: 27x
Seznam přísad: kousek máslo, 1 ks cibule, 1 hrnek ovesné vločky, 2 ks brambory, 1 l zeleninový vývar (může být z kostky), Sůl, mletý pepř, 100 g slanina, 100 g tvrdý sýr, čerstvá bazalka na ozdobu (nemusí být) Postup přípravy: V hrnci si rozpustíme máslo a na něm osmahneme pokrájenou cibuli spolu s ovesnými vločkami. Osmažíme dozlatova (vločky začnou krásně vonět, ale nesmíme je připálit!). Poté přihodíme oloupané a na malé kousky pokrájené brambory a… Celý článek ›
Vydatná se vším všudy
Publikováno 08.06.2018 v 14:23 v kategorii Polévky, přečteno: 19x
Ingredience:1 cibule, 1 lžíce másla, 2 žampiony, 2 mrkve, 3 párky, 180 g uzeného tofu, 1 stroužek česneku, mletá sladká paprika, masový vývar, hrst polévkových těstovin, sůl a pepř Postup:Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. V dostatečně velkém hrnci rozehřejeme máslo, na němž cibuli zpěníme. Žampiony, mrkev, párky a tofu pokrájíme na kousky a přidáme k cibuli. Vše promícháme, přidáme česnek nakrájený na plátky a zaprášíme sladkou paprikou. Opět… Celý článek ›
Vývar vývarů consommé podle Pohlreicha
Publikováno 08.06.2018 v 14:20 v kategorii Polévky, přečteno: 37x
Suroviny: volská oháňka 500 g, mrkev 1 ks, kořenová petržel 1 ks, celer čtvrt bulvy, cibule 1 ks, mleté libové hovězí maso 200g, vaječné bílky 5 ks, červené víno 1-2 dl, rajčatový protlak 2 lžíce, celý černý pepř, nové koření, bobkový list, sůl Postup: Kusy oháňky dejte na pekáč, přilijte trochu oleje, přidejte na větší kusy nakrájenou kořenovou zeleninu a neoloupanou cibuli. Promíchejte s divokým kořením a v troubě rozehřáté na 220 °C zapečte… Celý článek ›
Zeleninová polévka s hermelínem
Publikováno 08.06.2018 v 14:19 v kategorii Polévky, přečteno: 27x
Ingredience: 1 ks květáku, 1 l vody, 300 ml smetany na vaření, 1 lžička práškové hořčice, 2 špetky soli, 2 špetky bílého pepře, 180g hermelínu - nakrájeného na nudličky, 1 lžíce sypkého, zeleninového ochucovadla, 0,5 svazku pažitky Postup: Květák rozdělený na růžičky dejte do hrnce, zalijte vodou, přidejte hořčici, podle chuti osolte (nebo přidejte sypké ochucovadlo) a vařte na mírném ohni 20 minut, nebo dokud květák nezměkne. Polévku rozmixujte… Celý článek ›
Zeleninová polévka s kukuřicí
Publikováno 08.06.2018 v 14:14 v kategorii Polévky, přečteno: 28x
Ingredience: mrkev 300 g, petržel 100 g, kedluben 100 g, celer 100 g, pórek 100 g, máslo 20 g, kmín drcený ½ ČL, pepř černý mletý ½ ČL, sůl himálajská růžová 1.5 ČL, voda 1.5 l, kukuřice mražená 250 g Postup: Zeleninu očistíme. Pórek nadrobno nakrájíme, ostatní zeleninu nahrubo nastrouháme. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme pórek a 5 minut na slabém ohni osmažíme. Přidáme koření, sůl a připravenou zeleninu. Promícháme a 5 minut dusíme… Celý článek ›
Zeleninová polévka s těstovinami
Publikováno 08.06.2018 v 14:13 v kategorii Polévky, přečteno: 32x
Suroviny: olivový olej 4 lžíce, česnek, oloupaný a najemno nakrájený 1 stroužek, cibule, oloupaná a najemno nakrájená 1 ks, kuřecí nebo hovězí vývar 2 litry, směs zeleniny, očistěné a nakrájené na kostičky 1 kg, sušené těstoviny tubettini 150 g, sterilované fazole borlotti, bez nálevu 1 konzerva (400 g), čerstvé bazalkové pesto 3 lžíce, sůl, čerstvě namletý pepř, čerstvě strouhaný parmazán 40 g Postup: Do hrnce nalijte olej a několik minut v něm… Celý článek ›
Zelňačka s mletým masem
Publikováno 08.06.2018 v 14:12 v kategorii Polévky, přečteno: 20x
Ingredience:300 g mletého vepřového masa, 400 g kysaného zelí (1 sáček), 5 velkých brambor, 2 nožičky paprikové klobásy, ½ lžičky pálivé papriky, pepř, sůl, bobkový list, olej, hladká mouka, mléko, 1 zakysaná smetana. Postup: Na olej dáme pokrájenou cibuli, přidáme mleté maso a necháme zadusit. Přidáme pepř, sůl, papriku, pokrájené zelí a na kostičky nakrájené brambory. Zalijeme vodou, dáme bobkový list a necháme vařit. Po chvíli přidáme na kolečka… Celý článek ›