Články za měsíc Červen 2018
Koložvárské zelí
Publikováno 15.06.2018 v 08:11 v kategorii Vepřové, přečteno: 21x
Suroviny: vepřové maso (krkovice, kýta, plec...) 1 kg, cibule 2 ks, kysané sudové zelí 1 kg, papriková klobása 200 g, rýže 300 ml, zakysaná smetana 500 ml, mletý kmín 2 lžičky, červená sladká paprika 3 lžičky, sůl a čerstvě namletý pepř Postup: Nejprve začněte připravovat maso, vaří se nejdéle. Maso nakrájejte na menší kostky. Nakrájejte cibuli a osmažte ji na oleji, když je orestovaná, přidejte maso, okořeňte, osolte a přidejte mletou papriku. Ve… Celý článek ›
Kotlety na rýži
Publikováno 15.06.2018 v 08:10 v kategorii Vepřové, přečteno: 17x
Ingredience: plátky vepřové kotlety (nebo kuřecí řízky) podle počtu strávníků, 1-2 hrnky rýže, dvojnásobný počet hrnků vody, 1-2 kostky masoxu, 1 sáček (350 g) mražené zeleniny (např. směs hrášek, mrkev, kukuřice), sůl, mletý pepř, olej, 2 velké cibule Postup: Řízky z obou stran osolíme, opepříme a lehce naklepeme. Rýži propláchneme a necháme okapat. Na rozpáleném oleji osmažíme nadrobno pokrájenou cibuli. Těsně před zrůžověním k ní… Celý článek ›
Kotlety s brusinkovým zelím
Publikováno 15.06.2018 v 08:09 v kategorii Vepřové, přečteno: 23x
Ingredience: brambory 4 kusy, cibule 1 kus, hořčice 2 lžičky, jablko 1 kus, koření 1 špetka, marmeláda 3 lžíce, olivový olej 2 lžíce, pepř 1 špetka, sůl 1 špetka, vepřová kotleta 4 kusy, zelí 400 g Postup: Nejprve je potřeba předehřát troubu na 180 °C. Nakrájejte si brambory na tenké trojhránky, položte na plech, posypte kořením na Americké brambory a zalijte olivovým olejem. Vložte do trouby a nechte péct zhruba tak na 20 min. Mezitím si rozpalte pánev,… Celý článek ›
Krkovička s pikantní krustou
Publikováno 15.06.2018 v 08:08 v kategorii Vepřové, přečteno: 25x
Ingredience:1 kg krkovičky bez kosti, trocha soli a pepře, 4 lžíce ostřejší hořčice, 3 lžíce medu, 2 lžíce worcesterské omáčky, 2 lžíce oleje, 200 g drobných šalotek, 2 lžičky kaparů Postup:Ze všech stran osolíme, opepříme a připravíme omáčku. Hořčici prošleháme s medem, worcesterskou omáčkou a olejem. Směsí potřeme maso a pečeme při 170 °C asi 2 hodiny. Přibližně 30 minut před koncem pečení přidáme k masu oloupané šalotky a kapary. Během… Celý článek ›
Krkovička se švestkovou omáčkou
Publikováno 15.06.2018 v 08:07 v kategorii Vepřové, přečteno: 30x
Suroviny: 3 lžíce oleje, 3 lžíce směsi Krkovička, 800 g krkovičky, Švestková omáčka, Paprika pálivá mletá, Mořská sůl Mlýnek, 250 g sušených švestek, 100 ml červeného suchého vína Způsob přípravy: Omyté a osušené maso nakrájíme na 6-8 plátků. Přípravek Krkovička smícháme s olejem a vzniklou marinádou potřeme maso, pak je necháme ležet v chladničce min. 2 hodiny. Omáčka: Švestky opláchneme vodou, dáme do kastrolku s 200 ml vody a rozvaříme.… Celý článek ›
Marinovaná kotleta s česnekem a tymiánem
Publikováno 15.06.2018 v 08:07 v kategorii Vepřové, přečteno: 27x
Ingredience: 4 kotlety, 4 lžíce oleje, 3-4 stroužky česneku, 1 lžíce sojové omáčky, 2 lžičky medu, šťáva z ½ citrónu, tymián, pepř, chilli, sůl Postup: Kotlety očistíme, nakrojíme kraje a naklepeme. V míse si rozmícháme olej, sojovou omáčku, prolisovaný česnek, med, tymián, chilli a pepř. Vložíme osolené kotlety a promícháme. Zakryjeme fólií a 2 hodiny necháme marinovat v ledničce. Rozpálíme pánev a kotlety po obou stranách opečeme. Přendáme na… Celý článek ›
Masové nudličky na zázvoru
Publikováno 15.06.2018 v 08:06 v kategorii Vepřové, přečteno: 27x
Suroviny: vepřová panenka 500 g, olivový olej, sezamový olej 1 lžíce, česnek 3 stroužky, čerstvý zázvor 4 cm kousek, pórek 3 ks, sójová omáčka Kikkoman dle chuti Postup: Maso nakrájejte na tenké nudličky. Pokud máte rádi klasické lehce křupavé masové nudličky na čínský způsob, promíchejte maso s trochou kukuřičného škrobu. Ale není to nutné. Do velké pánve, nejlépe woku, nalijte hodně oleje, rozpalte ho a hoďte do něj nudličky masa. Kromě kvalitního… Celý článek ›
Minutkový guláš
Publikováno 15.06.2018 v 07:48 v kategorii Vepřové, přečteno: 25x
Ingredience: 500g vepřové kýty, podle chuti sůl, 4 lžíce oleje, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 1 červená paprika, 2 feferonky, 1 lžička mleté pálivé papriky, 2 lžičky mleté sladké papriky, 2 lžíce rajčatového protlaku Hranolky: 6 brambor, 3 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, trocha soli a pepře, špetka mleté papriky Postup: Maso nakrájíme na nudličky a osolíme. Cibuli, papriku a feferonky nakrájíme na kousky. V kastrolu rozpálíme olej a orestujeme maso.… Celý článek ›
Myslivecká směs
Publikováno 15.06.2018 v 07:46 v kategorii Vepřové, přečteno: 15x
Ingredience: 500 g vepřového masa libového, 300 g točeného salámu nebo kabanosu, 640 g sterilované sladkokyselé bílého zelí, 340 g sterilované kapie, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce grilovacího koření Příprava: Maso si nakrájíme na kostičky a naložíme do trochy oleje s grilovacím kořením a sójovou omáčkou, vše promícháme. Na rozpálené pánvi zprudka opečeme maso, aby se zatáhlo, a pak podlijeme vodou, aby bylo mírně ponořené. Dusíme do… Celý článek ›
Nakládaná kotleta s petrželkovými bramborami
Publikováno 15.06.2018 v 07:46 v kategorii Vepřové, přečteno: 31x
Suroviny: Nakládaná kotleta: vepřové kotlety s kostí, silné plátky (3–5 cm) 4 ks (žloutky + ušlehaný sníh), sůl 280 g, cukr krupice 240 g, vody 1 l, celý jalovec 2 lžičky, celý černý pepř 1 lžičky, celé hlavičky česneku, přepůlené 2 ks + 4 neoloupané stroužky, tymián 4 větvičky, slunečnicový olej 4 lžíce, máslo 6 lžic, kostky ledu 2 a 1/2 l Petrželkové brambory: malé brambory typu A 1 kg, hladkolistá petrželka velká hrst, opražená slunečnicová… Celý článek ›