Články za měsíc Červen 2018
Hlívy na smetaně s kynutým knedlíkem
Publikováno 11.06.2018 v 10:20 v kategorii Houby, přečteno: 27x

Suroviny: 500 g čerstvé hlívy, 2 ks středně velké cibule, podle potřeby olej, špetka sůl, pepř, špetka sladká mletá červená paprika, 2,5 dcl smetana 33%, podle potřeby mléko, podle potřeby hladká mouka, podle chuti vegeta, 2 kostky maggi hřibové Postup přípravy:Omyté hlívy si nakrájíme (hlavičky, případně i stonky) na proužky, orestujeme si na oleji na kostky nakrájenou cibulku a přidáme nakrájené hlívy. Osolíme, opepříme, přidáme trochu sladké… Celý článek ›
Houbová omeleta
Publikováno 11.06.2018 v 10:20 v kategorii Houby, přečteno: 31x
Ingredience: 10 ks vajec, 150g tvrdého nastrouhaného sýra, 100 ml smetany, 0,5 lžičky kypřícího prášku do pečiva, 4 špetky soli, 2 špetky sušené bazalky, 300g žampiónů, 4 ks lahůdkové cibulky, 1 ks nakládané chilli papričky - můžete vynechat Na vymazání: 2 lžíce másla Postup: Předehřejte troubu na 175 °C. Malou zapékací misku (přibližně 20x20 cm) vymažte máslem. Žampióny nakrájejte na malé kousky, celou cibulku nakrájejte na plátky, chilli… Celý článek ›
Houbové bramboráky
Publikováno 11.06.2018 v 10:19 v kategorii Houby, přečteno: 20x
Ingredience: 800 g brambor, 300 g hříbků, 6 lžic mouky, 2 lžíce bramborového škrobu, 1 vejce, 2 stroužky česneku, 1 lžíce másla, 2 lžičky majoránky, 2 lžičky drceného kmínu, sůl, pepř, olej na smažení Postup: Brambory oloupeme a nastrouháme na struhadle do cedníku. Osolíme a necháme okapat. Mezitím si očistíme hřiby a nahrubo je nakrájíme. V pánvi zpěníme máslo, přidáme hříbky, osolíme a orestujeme dozlatova. Okapané brambory ještě vymačkáme a… Celý článek ›
Houbové karbanátky
Publikováno 11.06.2018 v 10:18 v kategorii Houby, přečteno: 18x

Ingredience: 600g hub, 3 ks tvrdší housky, 2 lžíce hladké mouky, 2 ks vajec, 1 ks větší cibule, 100 ml mléka, 100g anglické slaniny - můžete vynechat, 3 špetky soli, 3 špetky mletého pepře, 1 lžička drceného kmínu, 1 hrst petrželky, nebo pažitky - nasekané, 1 hrnek strouhanky Na smažení: 150 ml oleje Postup: Housky nakrájejte na menší kousky, pokapejte je mlékem a nechte stát. Na oleji orestujte nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájenou slaninu.… Celý článek ›
Houbové placky
Publikováno 11.06.2018 v 10:18 v kategorii Houby, přečteno: 20x
Ingredience: 200 g hub (směs lesních, v zimě použij žampiony), kousek másla, 200 g šunky, 2 vejce, 200 ml mléka, 150 g hladké mouky, trocha soli a pepře, podle potřeby olej, na posypání petrželka Postup: Očištěné nakrájené houby podusíme na másle společně s nakrájenou šunkou. Směs necháme vychladnout. Z vajec, mléka a mouky vymícháme hladké těstíčko podobné jako na palačinky. Do těstíčka přidáme podušené houby se šunkou a promícháme. Osolíme… Celý článek ›
Houbové špízy po asijsku
Publikováno 11.06.2018 v 10:17 v kategorii Houby, přečteno: 23x

Suroviny: hnědé žampiony, hlíva ústřičná, houby shitake. pórek Na marinádu: sójová omáčka, sezamový olej, sezamová semínka, česnek 3 stroužky, cukr, sůl, pepř Postup: Nejdřív si připravte marinádu: v míse smíchejte cukr, sójovou omáčku, sezamový olej, sezamová semínka, sůl, pepř a nakrájený česnek. Asi hodinu nechte odležet, aby se chutě spojily. Bílou část pórku nakrájejte na široká kolečka a společně s houbami je střídavě napichujte na… Celý článek ›
Houbové tagliatelle
Publikováno 11.06.2018 v 10:17 v kategorii Houby, přečteno: 22x

Ingredience: 500 g těstoviny tagliatelle, 500 g hřiby čerstvé, 1 svazeček petrželka nasekaná, 3 stroužky česnek, 2 polévkové lžíce olej olivový, 4 polévkové lžíce víno bílé Postup přípravy: Těstoviny uvařte podle návodu na obalu v osolené vodě. Po uvaření těstoviny sceďte. Na olivovém oleji osmahněte na plátky nakrájený česnek, přidejte podélně nakrájené hříbky a opečte je dozlatova. Pak je zastříkněte vínem a nechte ho odpařit. Nakonec v… Celý článek ›
Houbový Stroganoff
Publikováno 11.06.2018 v 10:16 v kategorii Houby, přečteno: 19x

Suroviny: rostlinný olej 1 lžíce, cibule 1 ks, česnek 4 stroužky, houby 500 g, vývar 50 ml, paprika 1 lžička, zakysaná smetana 3 lžíce, petrželka 4 lžíce, sůl, pepř Postup:Ve velké pánvi nebo kastrolu rozehřejte olej, přidejte nakrájenou cibuli, česnek a houby a za stálého promíchávání je 5 až 10 minut smažte. Podlijte vývarem, poprašte paprikou, solí a pepřem a ještě 5 minut poduste. Před podáváním vmíchejte smetanu, jen aby se prohřála. Jídlo… Celý článek ›
Houbový špíz
Publikováno 11.06.2018 v 10:14 v kategorii Houby, přečteno: 21x
Ingredience: 500g stehenních kuřecích řízků, 400g čerstvých hub - nebo žampiony, 1 svazek jarní cibulky - nakrájené na 3 cm kousky Na marinádu: 80 ml tmavé sójové omáčky, 3 lžíce sladkého rýžového vína Mirin, 1 lžíce zázvoru - najemno nastrouhaného, 1 lžíce cukru krupice, 2 špetky mletého bílého pepře, 3 lžíce sladkého sherry Postup: V rendlíku promíchejte sójovou omáčku, rýžové víno, zázvor, cukr, pepř, sherry a na mírném ohni míchejte,… Celý článek ›
Hříbkový krém po valašsku
Publikováno 11.06.2018 v 10:13 v kategorii Polévky, přečteno: 25x
Suroviny: máslo 100 g, mrkev 100 g, celer 100 g, kořenová petržel 100 g, cibule 1 ks, hladká mouka 50 g, čerstvé hřiby 200 g, smetana 150 ml, vývar nebo voda 500 ml, sůl a čerstvě namletý pepř Postup:Na másle orestujte dozlatova nakrájenou kořenovou zeleninu, přidejte nakrájenou cibuli a krátce orestujte. Zaprašte hladkou moukou, zalijte vývarem, osolte, opepřete a provařte společně s očištěnými a nakrájenými hříbky cca 20 minut. Zalijte smetanou a rozmixujte… Celý článek ›