Články za měsíc Červen 2018
Žampionový "tatarák"
Publikováno 11.06.2018 v 10:03 v kategorii Houby, přečteno: 30x
Suroviny: 300 g čerstvých žampionů, 2 větší šalotky, 2 stroužky česneku, plná lžíce rajského protlaku, lžíce dobrého kečupu,2-3 lžičky pikantní hořčice, lžička mleté papriky, lžička worcesteru, pár kapek tabasca, sůl pepř, mletý kmín, 2 lžíce oleje + lžičku Postup: Očištěné žampiony nastrouháme na hrubším struhadle. Cibuli a česnek nakrájíme na drobno. Na oleji necháme zpěnit 1 cibuli a česnek. Přidáme žampiony, sůl, pepř a kmín… Celý článek ›
Žampiony plněné krémovým sýrem
Publikováno 11.06.2018 v 10:03 v kategorii Houby, přečteno: 27x

Ingredience: 12 čerstvých menších žampionů, 1 lžíce rostlinného oleje, 1 lžíce drceného česneku, 225 g krémového sýra, 1/4 hrnku strouhaného parmezánu, 1/4 lžičky mletého černého pepře, 1/4 lžičky cibulového prášku, 1/4 lžičky kajenského pepře Postup: Předehřejte troubu na 175 °C. Žampiony očištěte a odlomte nohy. Nohy nakrájejte na jemné kousky. Olej rozehřejte ve velké pánvi na středním ohni. Přidejte česnek a nakrájené houbové nohy. Chvíli… Celý článek ›
Žampiony s rozmarýnem
Publikováno 11.06.2018 v 10:02 v kategorii Houby, přečteno: 18x
Ingredience: 500g hnědých žampionů, 2 snítky rozmarýnu, 125g mozzarelly, 40g piniových oříšků, 200 ml smetany na vaření, 2 špetky mořské soli, 2 špetky mletého bílého pepře Postup: Z žampionů odstraňte nožičky a žampiony nasypte do zapékací misky. Žampiony posypte jemně nasekaným rozmarýnem, solí, pepřem, oříšky a nakrájenou mozzarellou. Zalijte smetanou a dejte na 15-20 minut do trouby předehřáté na 200 °C. Celý článek ›
Asijská zázvorová omáčka
Publikováno 11.06.2018 v 09:58 v kategorii Omáčky, přečteno: 37x
Seznam přísad: 5 cm čerstvý zázvor, 1 stroužek česnek, 2 ks chilli paprička, 1 hrst koriandr (nejlépe stonky), 1 a 1/2 lžíce rybí omáčka, 5 lžíce olej Postup přípravy: Veškeré ,,tuhé,, suroviny překrájíme na menší kousky a vložíme je do mixéru. Přilijeme tekuté části a rozmixujeme na kašičku. Vložíme do sklenice a dáme lo lednice. Tip: Takto připravená omáčka vám vydrží v lednici až 3 týdny. Hodí se ke grilovaným masům, do asijských polévek a… Celý článek ›
Hrachová omáčka s fašírkami
Publikováno 11.06.2018 v 09:57 v kategorii Omáčky, přečteno: 32x
Ingredience: 500 g vepřového mletého masa, 2 ks staršího pečiva, 300 g mraženého hrášku, 2 vejce, 1 cibule, 1 stroužek česneku, polohrubá mouka, 2 lžíce strouhanky, 1 lžíce klasického octa, 1 kelímek zakysané smetany, ½ l smetany na vaření, petrželka, mletá sladká paprika, vegeta, arašídový olej, cukr, sůl, pepř Postup:Hrachová omáčka: V hrnci osmažíme na oleji ½ cibulky, ochutíme asi 2 lžičkami sladké mleté papriky a vsypeme hrášek. Vše zalijeme… Celý článek ›
Cibulová omáčka
Publikováno 11.06.2018 v 09:57 v kategorii Omáčky, přečteno: 34x
Ingredience: 750 ml silného hovězího vývaru, 4 cibule, 2 lžíce mouky, 2 lžíce másla, 5 snítek tymiánu, sůl, pepř Postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Máslo rozehřejeme, přidáme cibuli a na mírném plameni postupně restujeme. Nejdříve necháme cibuli zesklovatět a poté pomalu karamelizovat (15 až 20 minut). Cibule by neměla rychle zhnědnout. Hotovou cibuli zaprášíme moukou a zasmahneme. Zalijeme vývarem, přidáme svázané snítky tymiánu a… Celý článek ›
Cibulová omáčka s pažitkou
Publikováno 11.06.2018 v 09:56 v kategorii Omáčky, přečteno: 39x
Suroviny: extra panenský olivový olej 15 ml, cibule, rozčtvrcená a nakrájená na tenké plátky 1 ks, řecký jogurt 250 g, čerstvá nasekaná pažitka, čerstvý rozmarýn 1 snítka, mořská sůl 1 špetka, čerstvě namletý černý pepř 1 špetka Postup:Na malé pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte cibuli. Na mírném ohni pozvolna restujte 15 minut. Nechte vychladnout. Řecký jogurt dejte do malé hlubší misky a přidejte vychladlou cibulku, nasekanou pažitku a… Celý článek ›
Jablečná omáčka k uzenému masu
Publikováno 11.06.2018 v 09:54 v kategorii Omáčky, přečteno: 28x

Ingredience: 2 lžíce másla, 2 ks šalotky, 1 ks jablka - nejlépe zelené, kyselé, 300 ml domácího hovězího vývaru, 2 lžíce bílého octa balsamico, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce sójové omáčky, 1,5 lžíce světlé instantní jíšky, 2 špetky mletého černého pepře, 2 špetky soli Postup:V rendlíku nechte rozpustit máslo. Přidejte nakrájenou šalotku a nechte ji zesklovatět. K cibuli přidejte na malé kostičky nakrájené jablko a míchejte 2 minuty.… Celý článek ›
Játrová omáčka
Publikováno 11.06.2018 v 09:53 v kategorii Omáčky, přečteno: 27x
Ingredience: 1 cibule, podle potřeby olej, 500 g kuřecí játra, špetka kmínu, sůl a pepř podle chuti, trocha vody Postup: Cibulku nasekáme najemno a osmažíme ji na rozpáleném oleji. Játra omyjeme, podle potřeby nakrájíme na menší kousky a přidáme k cibulce. Okmínujeme podle chuti. Když jsou játra ze všech stran opečená, přidáme vodu a dusíme. Na závěr omáčku zahustíme tmavou jíškou, podle chuti osolíme a opepříme. Podáváme s rýží nebo s vařenými… Celý článek ›
Jemná omáčka s kuřecím masem na těstoviny
Publikováno 11.06.2018 v 09:52 v kategorii Omáčky, přečteno: 28x
Budeme potřebovat: 2-3 ks kuřecí prsa, 200 g smetanový sýr, 1 kostka kuřecí bujón, 1 plechovka žampiony, 1 ks rajče, 1 ks chilli paprička, 100 ml mléka, podle chuti sůl a pepř, trochu olej, trochu petržel. Postup: Kuřecí prsa očistíme, omyjeme a pořádně osušíme. Nakrájíme na nudličky nebo na menší kostky, které v misce pořádně opepříme a osolíme (můžete použít libovolné koření, které máte rádi). Na pánvi rozpálíme trochu oleje a maso osmahneme… Celý článek ›