Recepty z rájePřes 1000 receptů

Články za měsíc Červen 2018

Koprová omáčka s karamelovým základem

Publikováno 11.06.2018 v 09:52 v kategorii Omáčky, přečteno: 32x

Koprová omáčka s karamelovým základem

Suroviny: máslo plátek 1–1,5 cm, cukr 3 lžíce, ocet 3–4 lžíce, mléko 350 ml, smetana 1 ks, hladká mouka 2–3 lžíce, hrst posekaného čerstvého kopru, sůl Postup: V hrnci rozehřejte máslo, vsypte do něj cukr a nechte rozpustit. Jakmile bude mít tendenci přetvářet se na karamel, sejměte ze zdroje tepla a vlijte opatrně ocet. Dávejte velký pozor, prská to! Opět postavte na oheň a důkladně promíchejte, až se všechno rozpustí a ocet ztratí svoji čpavost. V… Celý článek ›


Omáčka z vařeného kuřecího

Publikováno 11.06.2018 v 09:51 v kategorii Omáčky, přečteno: 30x

Ingredience: 2 kuřecí čtvrtky, 1 bobkový list, trocha nového koření, trocha soli, olej podle potřeby, 1 cibule, 1 mrkev, 1 smetana, trocha hladké mouky, trocha solamylu, trocha octa Postup: Maso dáme asi na půl hodiny vařit s bobkovým listem, novým kořením a solí. Potom je vyjmeme a necháme zchladnout. Maso obereme a nakrájíme na menší kousky. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli. Přidáme nastrouhanou mrkev, maso i smetanu a chvíli podusíme. Pak zaprášíme moukou,… Celý článek ›


Povidlová omáčka s uzeným

Publikováno 11.06.2018 v 09:50 v kategorii Omáčky, přečteno: 28x

Ingredience: 2 lžíce máslo, 2 lžíce hladká mouka, 200 g povidla, trocha skořice, trocha strouhaného perníku, cukr podle chuti, sůl podle potřeby, 1 citron, 1 uzené vepřové koleno, bramborový knedlík Postup: Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme vodou a vmícháme povidla. Přidáme citronovou kůru a skořici. Pro zvýraznění chuti přidáme také trochu nastrouhaného perníku. Povaříme asi 15 minut, přisladíme, přisolíme podle chuti a přidáme pár… Celý článek ›


Sugo Bolognese (Boloňská omáčka podle mojí babičky)

Publikováno 11.06.2018 v 09:49 v kategorii Omáčky, přečteno: 53x

Ingredience: 1,5dcl oleje extra virgin, zelenina na základ (cibule, mrkev, celer), 600g mletého hovězího, 400g mletého vepřového, 200g kuřecích jater, 2 Toulouské klobásy, 2dcl červeného vína, 2 lžíce rajčatového koncentrátu, 1l vlažné vody, 2dcl mléka, muškátový oříšek, sůl a pepř Postup:Na pánvi s olivovým olejem orestujeme zeleninu nakrájenou na kostičky, přihodíme maso, nejdříve hovězí a vepřové, po chvíli restování přidáme i nakrájená… Celý článek ›


Sýrová omáčka s anglickou slaninou a pórkem

Publikováno 11.06.2018 v 09:49 v kategorii Omáčky, přečteno: 29x

Ingredience: 200 g anglické slaniny, 100 g sýru niva, 4 stroužky česneku, 200 g parmezánu, 300 g pórku, 3 dl mléka, 2 dl smetany ke šlehání, 200 g taveného sýra Postup: Začneme tím, že si nakrájíme pórek na kolečka a slaninu nadrobno. Na pánvičce je pak osmažíme na trošce másla a přidáme k nim i najemno nakrájený či prolisovaný česnek. Zároveň si i vedle v hrnci roztavíme nivu a tavený sýr v mléce. Jakmile nám změkne pórek, vše spolu smícháme,… Celý článek ›


Švestkovo-smetanová omáčka

Publikováno 11.06.2018 v 09:48 v kategorii Omáčky, přečteno: 25x

Švestkovo-smetanová omáčka

Ingredience: máslo 50 g, povidla švestková 80 g, voda ½ l, sůl 1 ČL, cukr krystalový 1 PL, skořice mletá 1 ČL, citronová šťáva 30 ml, smetana sladká na vaření 250 ml, mouka hladká 70 g, švestky sušené 80 g, sůl Postup: V hrnci rozpustíme máslo a přidáme povidla. Za stálého míchání povidla orestujeme a částečně rozpustíme. Přilijeme vodu, přidáme sůl, cukr, skořici, citronovou šťávu a převaříme. K švestkovým povidlům přilijeme smetanu s… Celý článek ›


Bramborové knedlíky plněné uzeným masem a křenové zelí

Publikováno 11.06.2018 v 09:46 v kategorii Knedlíky a knedlíčky, přečteno: 28x

Suroviny: Knedlíky: brambory (varný typ C) 800 g, vařené uzené maso 300 g, hrubá mouka 180 g, krupice 80 g, vejce 2 ks, sůl 1 lžička, hladká mouka na vál, sádlo 2 lžíce, cibule 1 ks Zelí: sádlo 1 lžíce, cibule 1 ks, jablko 1 ks, červené kysané zelí 500 g, čerstvý nebo nakládaný strouhaný křen 1 lžíce, cukr, sůl či ocet podle chuti Postup: Uvařte si předem brambory ve slupce a nechte je úplně vychladnout. Mezitím připravte zelí: v kastrůlku na lžíci… Celý článek ›


Špekové knedlíky se zelím

Publikováno 11.06.2018 v 09:45 v kategorii Knedlíky a knedlíčky, přečteno: 24x

Ingredience: 300 g suchého pečiva, 150 g špeku, 2 lžíce hladké mouky, 2 vejce, 1 cibule, 1 dl mléka, 1 hlávkové zelí, 2 dl slunečnicového oleje, 1 dl vinného octa, hrst pažitky, parmazán na posypání, máslo, kmín, sůl, pepřPostup: V míse rozdrobíme suché pečivo a přidáme na másle osmaženou cibulku, nasekanou pažitku a špek nakrájený na kostičky. Osolíme, opepříme a zasypeme moukou. Přidáme vyšlehaná vejce a vše dobře promícháme. Namočíme si ruce do… Celý článek ›


Fantastické knedlíčky ze staršího pečiva se slaninou

Publikováno 11.06.2018 v 09:44 v kategorii Knedlíky a knedlíčky, přečteno: 28x

Suroviny: 200 g staršího pečiva (chléb nebo rohlíky), 100 ml mléka, 40 g hladké mouky, 40 g slaniny, podle chuti sůl a pepř, trochu petrželka, na zahuštění dětská krupice, 2 ks vejce, Pl olej Postup: Slaninu nakrájíme na drobno (nakrájejte opravdu na menší kousky, aby se vám knedlíčky po uvaření nerozpadávali) a na rozpálené pánvi, na které jsme rozpálili 2 lžíce oleje orestujeme dozlatova. Starší pečivo (rohlíky nebo chleba) nakrájíme na kostičky a… Celý článek ›


Hrníčkové knedlíky

Publikováno 11.06.2018 v 09:43 v kategorii Knedlíky a knedlíčky, přečteno: 27x

Suroviny: 2 hrnky hrubé mouky, 2 hrnky polotučného mléka, 4 hrnky rohlíků pokrájených na kostičky (cca 5 ks), 4 vejce, 1 lžička soli, zelená petrželová nať, máslo na vymazání hrnečků Postup: Připravte si čtvrtlitrový hrneček jako odměrku. Rohlíky, ideálně den staré, nakrájejte na malé kostičky. Čím menší, tím lepší. Rozprostřete je na plech vyložený pečícím papírem a nechejte je prosušit v troubě zahřáté na 80 °C, dokud nebudou na povrchu… Celý článek ›