Články za měsíc Červenec 2018
Česnekové špagety
Publikováno 16.07.2018 v 14:04 v kategorii Těstoviny, přečteno: 29x
Suroviny:1 lžíce oleje, 250g hřibovitých hub, 1 celá hlávka česneku, 2 jarní cibule, 400g rajčat z konzervy, chilli papričky podle chuti, trocha soli, 400g špaget Postup:Na oleji orestujeme houby. Česnek, cibuli, rajčata a chilli papričky nakrájíme na kousky, přidáme k houbám, osolíme a přivedeme k varu. Špagety uvaříme na skus, scedíme, dáme na talíř a přelijme houbovou směsí. Celý článek ›
Hovězí se šípkovou omáčkou
Publikováno 16.07.2018 v 14:02 v kategorii Hovězí, přečteno: 39x
Suroviny:1-2 lžíce sádla, 1 cibule,1 mrkev, 1 petržel, asi 1/6 celeru, 2 bobkové listy, pár kuliček nového koření, 600g zadního hovězího masa, trocha soli a pepře, 2 lžíce švestkových povidel, 2 lžíce šípkové marmelády, šťáva z ½ citronu, kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu, hrst rozinek, hrst mandlí, špetka skořice Postup:Na sádle opečeme najemno nasekanou cibuli. Když zesklovatí, vsypeme očistěnou a nastrouhanou kořenovou zeleninu. Vložíme… Celý článek ›
Pečené nektarinky se skořicovo-mandlovou drobenkou
Publikováno 16.07.2018 v 14:02 v kategorii Moučníky, přečteno: 27x
Suroviny: rostlinný olej ve spreji,zralé, ale pevné nektarinky, rozpůlené a vypeckované 4 ks,celozrnná mouka 6 lžic (60 g), třtinový cukr 6 velkých lžic (75 g),mletá skořice 1/2 lžičky, mořská sůl 1/8 lžičky,máslo, nakrájené na kousky 2 lžíce, pražené mandle, nasekané 1/3 šálku (60 g) Postup:Předehřejte troubu na 200 °C. Pečicí nádobu o rozměrech 23 x 33 cm vymažte lehce rostlinným olejem.Do připravené nádoby naskládejte nektarinky řezem nahoru.… Celý článek ›
Zapékané lesní houby
Publikováno 16.07.2018 v 14:01 v kategorii Houby, přečteno: 32x
Suroviny:500g lesních hub, 1 větší cibule, 2 stroužky česneku, 50g másla, sůl podle potřeby, pepř podle chuti, trocha drceného kmínu, špetka muškátového oříšku, 200 ml smetany, 2 vejce, 3 lžíce zelené petrželky, 100g parmazánu Postup:Houby očistíme a nakrájíme na malé kousky. Cibuli a česnek pokrájíme najemno a obojí opečeme na másle. Přidáme houby a dusíme je za občasného míchání asi 20 minut. Ochutíme solí, pepřem, drceným kmínem a také… Celý článek ›
Rustikální bramborový salát se slaninou a jarní cibulkou
Publikováno 16.07.2018 v 14:00 v kategorii Saláty, přečteno: 46x
Ingredience:Na salát:100 g anglické slaniny,500 g brambor,2 jarní cibulky, 1 vejce natvrdo Na zálivku: 3 lžíce majonézy, 1 lžička dijonské hořčice, sůl, pepř černý mletý Postup: Slaninu nakrájejte na drobné kostičky a nasucho opražte dokřupava. Přebytečný tuk slijte. Brambory uvařte ve slupce doměkka. Ještě teplé je oloupejte – jde to lépe. Pak je nakrájejte na větší kousky. Cibulku pokrájejte nadrobno, vejce nahrubo. V misce promíchejte majonézu,… Celý článek ›
Mandarinkový dezert
Publikováno 16.07.2018 v 13:59 v kategorii Moučníky, přečteno: 19x
Suroviny: 1,5 hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek cukru moučky, 2 lžíce kakaa, 1 kypřící prášek, 2 lžíce jedlé sody, 2 vejce, 1 plechovka mandarinkového kompotu, tuk a mouka na plech Krém: 2 pomazánková másla, 1 kelímek pudinku se šlehačkou, 2 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, kakao na posypání krému Postup:Nejprve smíchámevšechny sypké suroviny – polohrubou mouku, moučkový cukr, kakao, kypřící prášek a sodu. Přidáme obě vejce a mandarinkový kompot i se… Celý článek ›
Kakaový clafoutis s višněmi
Publikováno 16.07.2018 v 13:36 v kategorii Moučníky, přečteno: 51x
Suroviny: Forma na koláč o průměru 24 cm:vejce 2 ks,hladká mouka 3/4 hrnku,kakao 1/4 hrnku,cukr 1/2 hrnku, mléko 1 a 1/4 hrnku, plná hrst vypeckovaných višní, máslo Postup:Na těsto prošlehejte v hluboké míse všechny ingredience kromě posledních dvou, aby vzniklo řídké těsto.Koláčovou formu vymažte máslem (pokud máte s odklápěcím dnem, doporučujeme celou vyložit pečicím papírem) a na dno rozprostřete višně.Ty pak ve formě zalijte těstem a pečte v troubě… Celý článek ›
Tagliatelle se zeleninou
Publikováno 16.07.2018 v 10:07 v kategorii Těstoviny, přečteno: 31x
Suroviny:asi 2 lžíce olivového oleje, 1 středně velká cuketa, 1 malá plechovka (250g) drcených rajčat, 6 lžic 31% smetany, 300g těstovin typu tagliatelle, po 1 lžičce oregana, šalvěje, bazalky a provensálského koření, 2 lžičky soli, 1 lžička másla, několik cherry rajčátek na ozdobu Postup:Na olivovém oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cuketu. Když cuketa změkne, přidáme drcená rajčata. Vše chvíli společně restujeme. Přibližně po 5 minutách… Celý článek ›
Plněná mletá roláda
Publikováno 16.07.2018 v 10:06 v kategorii Mleté maso, přečteno: 18x
Suroviny:600g libového mletého vepřového masa, 2 lžičky vegety, trocha pepře, trocha soli, 2 lžíce sádla, 1 pórek, 3 vejce, 200g párků, 2 stroužky česneku Postup:Mleté maso okořeníme, osolíme, přidáme prolisovaný česnek a narovnáme na připravený alobal. Pěkně uhladíme. Na sádle osmahneme nakrájený pórek, přidáme rozšlehaná vejce a usmažíme. Na připravené maso rozetřeme vychladlá vejce. Naskládáme libové párky a roládu zavineme. Pečeme ve… Celý článek ›
Polévka ogórkowa
Publikováno 16.07.2018 v 10:06 v kategorii Polévky, přečteno: 26x

Suroviny:ghí (přepuštěné máslo) 1 lžíce,cibule 1 ks,mrkev 2 ks, kuřecí vývar 1 litr, horká voda 500 ml, brambory 4 ks, uzené maso, šunka od kosti nebo prorostlá slanina 150 g, sůl a čerstvě namletý pepř, worcestrová omáčka 2 lžíce, čerstvý kopr, nasekaný 1 hrst, kyselé okurky i s lákem 3–5 ks podle velikosti a chuti, zakysaná smetana 1 kelímek, hladká mouka 2 lžíce Postup:V hrnci rozehřejte ghíčko a orestujte na něm nakrájenou cibuli a nahrubo… Celý článek ›