Články za rok 2018
Brambory s vejci na karí
Publikováno 11.06.2018 v 12:34 v kategorii Brambory, přečteno: 34x

Ingredience: 4 větší brambory, sůl podle potřeby, 2 lžíce olej, 1/2 cibule, 2 lžičky karí, 100 ml smetana na vaření, 2 vejce Postup: Brambory oloupeme, nakrájíme na osminky a klasickým způsobem uvaříme v osolené vodě doměkka. Brambory po uvaření scedíme, necháme mírně zchladnout a potom nakrájíme na plátky. Můžeme také použít brambory, které nám zbyly jako příloha od jiného jídla. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Na pánvi rozehřejeme olej a… Celý článek ›
Brambory zapečené s houbovou omáčkou
Publikováno 11.06.2018 v 12:33 v kategorii Brambory, přečteno: 24x
Ingredience: 750 g malých brambor, sůl, pepř, 1/4 l husté sladké smetany, 60 g másla, 30 g mouky, 200 g čerstvých hub (můžou být i žampiony), 50 g strouhaného tvrdého sýra (výraznější typ napr. čedar), 1/4 citronu. Postup: Oloupané brambory zalijeme osolenou vroucí vodou a uvaříme do poloměkka. Z poloviny másla a mouky připravíme světlou jíšku, rozšleháme se smetanou, přidáme očištěné, na plátky nakrájené houby, sůl a trochu citronové šťávy.… Celý článek ›
Brambory zapečené s mletým masem a jablky
Publikováno 11.06.2018 v 12:32 v kategorii Brambory, přečteno: 28x
Ingredience: 1 kg uvařených brambor, 1 ks velké cibule, 2 lžíce másla, 1 lžíce oleje, 350g mletého masa, 5 ks jablek, 100 ml mléka, 3 špetky soli, 2 špetky mletého pepře, 100g strouhaného sýra Postup: Cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte ji na másle s olejem. Přidejte maso, podle chuti osolte, opepřete a 10 minut poduste. Mezitím oloupejte jablka, odstraňte jádra a nakrájejte je na kostičky. Předehřejte troubu na 190°C. Uvařené brambory rozšťouchejte s mlékem… Celý článek ›
Brambory zapečené s tvarohem a slaninou
Publikováno 11.06.2018 v 12:31 v kategorii Brambory, přečteno: 22x
Ingredience: 1 kg brambor, sůl, 300 g tvarohu, 1/2 šálku husté kysané smetany, 100 g slaniny, pažitka Postup: Uvařené brambory oloupáme a nakrájíme na plátky. Tvaroh prolisujeme, rozmícháme s tukem zbylým po vyškvaření slaniny, zjemníme smetanou a osolíme. Do ohnivzdorné mísy vymazané tukem dáme vrstvu brambor, na ně tvaroh, dále uškvařenou slaninu, sekanou pažitku a nakonec vrstvu brambor. Povrch pokropíme tukem a smetanou. Zapečeme dozlatova v troubě. Celý článek ›
Citronové brambory hasselback
Publikováno 11.06.2018 v 12:25 v kategorii Brambory, přečteno: 23x
Suroviny: středně velké brambory (varný typ B) 8 ks, chemicky neošetřený citron 1 ks, neloupané stroužky česneku 8 ks, čerstvý tymián 4 snítky + pár lístků navíc, olivový olej, vločková mořská sůl a čerstvě namletý pepř Postup: Troubu předehřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem. Brambory dobře očistěte kartáčkem, omyjte je a osušte. Do každé udělejte ostrým nožíkem do dvou třetin zářezy asi 1–2 mm od sebe, záleží jen na vaší… Celý článek ›
Francouzské brambory
Publikováno 11.06.2018 v 12:25 v kategorii Brambory, přečteno: 18x
Ingredience: trocha olivový olej, 1 svazek jarní cibulka, 500 g mleté hovězí maso, trocha sůl, pepř a provensálské bylinky, 5 velkých brambory, 3 lžíce červená čočka, 1 smetana na vaření, 100 g parmezán Postup: Na pánev dáme trochu oleje a přidáme nakrájenou cibulku. Osmahneme a přidáme maso. Osolíme, opepříme, přisypeme provensálské bylinky a propláchnutou čočku. Podlijeme a dusíme. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Pekáček vymažeme… Celý článek ›
Gratinované brambory se smetanou
Publikováno 11.06.2018 v 12:24 v kategorii Brambory, přečteno: 26x
Suroviny: smetana (30%) 100 ml, mléko 125 ml, moučné brambory 500 g, máslo na vymazání formy 1 lžíce, sůl a čerstvě namletý pepř, čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek, nastrouhaný ementál 50 g Postup: Smetanu smíchejte s mlékem. Brambory omyjte a oloupejte, tmavá a zelená místa vykrájejte. Brambory nakrájejte nebo nakrouhejte na tenké plátky. Troubu vyhřejte na 180 stupňů. Ohnivzdornou formu vymažte máslem. Plátky brambor urovnejte vějířovitě do… Celý článek ›
Krémové brambory s karamelizovanou cibulí
Publikováno 11.06.2018 v 10:51 v kategorii Brambory, přečteno: 24x

Suroviny: olivový olej 30 ml, cibule nakrájená na kroužky 2 ks, balzamikový ocet 30 ml, hnědý cukr 30 ml, velké brambory, oškrábané a nakrájené na tenké plátky 6 ks, sůl 1 špetka, čerstvě namletý pepř 1 špetka, smetana ke šlehání 500 ml, hobliny z parmezánu nebo pecorina 250 g Postup:Předehřejte troubu, na pánvi rozehřejte olivový olej a opečte na něm cibuli na střední teplotě, dokud nebude měkká a lesklá. Přidejte balzamiko a hnědý cukr a za stálého… Celý článek ›
Krémové francouzské brambory se sýrem
Publikováno 11.06.2018 v 10:50 v kategorii Brambory, přečteno: 22x
Ingredience: 1 kg brambor, 250 g slaniny, 2 šalotky, 1 stroužek česneku, 100 ml bílého suchého vína, 200 ml 33% smetany ke šlehání, sůl, pepř černý mletý, 400 g Hermaduru Postup: Troubu zapněte na 200 °C. Brambory, ideálně varný typ A, oškrábejte, nekrájejte a v celku je asi sedm minut předvařte do poloměkka. Pak je sceďte a nechte vychladnout. Mezitím nakrájejte slaninu na kostičky a šalotku nahrubo, klidně jen na půlkolečka. Společně osmahněte dozlatova,… Celý článek ›
Křupavé bramborové dukátky
Publikováno 11.06.2018 v 10:48 v kategorii Brambory, přečteno: 18x
Suroviny: 3 velké vařené brambory, 1 vejce, 1 lžička Solamylu, sůl, muškátový oříšek, petrželová nať, olej na smažení Postup: Vařené brambory nastrouháme na hrubé straně struhadla, dáme do mísy, prosypeme solamylem, osolíme, přidáme špetku strouhaného muškátového oříšku a najemno nakrájenou petrželovou nať. Poté přidáme žloutek a směs lehce promícháme. Bílek vyšleháme na sníh a lehce vmícháme do brambor. Ze směsi vykrajujeme lžící hrudky,… Celý článek ›