Články za rok 2018
Houbové bramboráky
Publikováno 11.06.2018 v 10:19 v kategorii Houby, přečteno: 20x
Ingredience: 800 g brambor, 300 g hříbků, 6 lžic mouky, 2 lžíce bramborového škrobu, 1 vejce, 2 stroužky česneku, 1 lžíce másla, 2 lžičky majoránky, 2 lžičky drceného kmínu, sůl, pepř, olej na smažení Postup: Brambory oloupeme a nastrouháme na struhadle do cedníku. Osolíme a necháme okapat. Mezitím si očistíme hřiby a nahrubo je nakrájíme. V pánvi zpěníme máslo, přidáme hříbky, osolíme a orestujeme dozlatova. Okapané brambory ještě vymačkáme a… Celý článek ›
Houbové karbanátky
Publikováno 11.06.2018 v 10:18 v kategorii Houby, přečteno: 18x

Ingredience: 600g hub, 3 ks tvrdší housky, 2 lžíce hladké mouky, 2 ks vajec, 1 ks větší cibule, 100 ml mléka, 100g anglické slaniny - můžete vynechat, 3 špetky soli, 3 špetky mletého pepře, 1 lžička drceného kmínu, 1 hrst petrželky, nebo pažitky - nasekané, 1 hrnek strouhanky Na smažení: 150 ml oleje Postup: Housky nakrájejte na menší kousky, pokapejte je mlékem a nechte stát. Na oleji orestujte nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájenou slaninu.… Celý článek ›
Houbové placky
Publikováno 11.06.2018 v 10:18 v kategorii Houby, přečteno: 20x
Ingredience: 200 g hub (směs lesních, v zimě použij žampiony), kousek másla, 200 g šunky, 2 vejce, 200 ml mléka, 150 g hladké mouky, trocha soli a pepře, podle potřeby olej, na posypání petrželka Postup: Očištěné nakrájené houby podusíme na másle společně s nakrájenou šunkou. Směs necháme vychladnout. Z vajec, mléka a mouky vymícháme hladké těstíčko podobné jako na palačinky. Do těstíčka přidáme podušené houby se šunkou a promícháme. Osolíme… Celý článek ›
Houbové špízy po asijsku
Publikováno 11.06.2018 v 10:17 v kategorii Houby, přečteno: 23x

Suroviny: hnědé žampiony, hlíva ústřičná, houby shitake. pórek Na marinádu: sójová omáčka, sezamový olej, sezamová semínka, česnek 3 stroužky, cukr, sůl, pepř Postup: Nejdřív si připravte marinádu: v míse smíchejte cukr, sójovou omáčku, sezamový olej, sezamová semínka, sůl, pepř a nakrájený česnek. Asi hodinu nechte odležet, aby se chutě spojily. Bílou část pórku nakrájejte na široká kolečka a společně s houbami je střídavě napichujte na… Celý článek ›
Houbové tagliatelle
Publikováno 11.06.2018 v 10:17 v kategorii Houby, přečteno: 22x

Ingredience: 500 g těstoviny tagliatelle, 500 g hřiby čerstvé, 1 svazeček petrželka nasekaná, 3 stroužky česnek, 2 polévkové lžíce olej olivový, 4 polévkové lžíce víno bílé Postup přípravy: Těstoviny uvařte podle návodu na obalu v osolené vodě. Po uvaření těstoviny sceďte. Na olivovém oleji osmahněte na plátky nakrájený česnek, přidejte podélně nakrájené hříbky a opečte je dozlatova. Pak je zastříkněte vínem a nechte ho odpařit. Nakonec v… Celý článek ›
Houbový Stroganoff
Publikováno 11.06.2018 v 10:16 v kategorii Houby, přečteno: 19x

Suroviny: rostlinný olej 1 lžíce, cibule 1 ks, česnek 4 stroužky, houby 500 g, vývar 50 ml, paprika 1 lžička, zakysaná smetana 3 lžíce, petrželka 4 lžíce, sůl, pepř Postup:Ve velké pánvi nebo kastrolu rozehřejte olej, přidejte nakrájenou cibuli, česnek a houby a za stálého promíchávání je 5 až 10 minut smažte. Podlijte vývarem, poprašte paprikou, solí a pepřem a ještě 5 minut poduste. Před podáváním vmíchejte smetanu, jen aby se prohřála. Jídlo… Celý článek ›
Houbový špíz
Publikováno 11.06.2018 v 10:14 v kategorii Houby, přečteno: 21x
Ingredience: 500g stehenních kuřecích řízků, 400g čerstvých hub - nebo žampiony, 1 svazek jarní cibulky - nakrájené na 3 cm kousky Na marinádu: 80 ml tmavé sójové omáčky, 3 lžíce sladkého rýžového vína Mirin, 1 lžíce zázvoru - najemno nastrouhaného, 1 lžíce cukru krupice, 2 špetky mletého bílého pepře, 3 lžíce sladkého sherry Postup: V rendlíku promíchejte sójovou omáčku, rýžové víno, zázvor, cukr, pepř, sherry a na mírném ohni míchejte,… Celý článek ›
Hříbkový krém po valašsku
Publikováno 11.06.2018 v 10:13 v kategorii Polévky, přečteno: 25x
Suroviny: máslo 100 g, mrkev 100 g, celer 100 g, kořenová petržel 100 g, cibule 1 ks, hladká mouka 50 g, čerstvé hřiby 200 g, smetana 150 ml, vývar nebo voda 500 ml, sůl a čerstvě namletý pepř Postup:Na másle orestujte dozlatova nakrájenou kořenovou zeleninu, přidejte nakrájenou cibuli a krátce orestujte. Zaprašte hladkou moukou, zalijte vývarem, osolte, opepřete a provařte společně s očištěnými a nakrájenými hříbky cca 20 minut. Zalijte smetanou a rozmixujte… Celý článek ›
Hříbky nadivoko
Publikováno 11.06.2018 v 10:12 v kategorii Houby, přečteno: 16x
Ingredience:750 g čerstvých hříbků, 75 g uzené slaniny, 300 ml silného hovězího vývaru, 1 mrkev, 1 šalotka, 2 stroužky česneku, 1 lžíce másla, sůl, pepř, nové koření, jalovec, bobkový list, tymián, citronová kůra Postup: Šalotku i česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Hříbky očistíme a nakrájíme na silnější plátky. Slaninu nakrájíme na malé kostičky. Mrkev oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme slaninu a… Celý článek ›
PLNĚNÉ ŽAMPIONY
Publikováno 11.06.2018 v 10:12 v kategorii Houby, přečteno: 19x
Ingredience: žampiony 12 ks, olivový olej 6 lžic, velká cibule 1 ks, slanina 150 g, zakysaná smetana 1 kelímek, čerstvé nasekané bylinky (petrželka, bazalka, rozmarýn...) + pár lístků bazalky na ozdobu, strouhaný sýr (např. Eidam) 100 g, sůl, čerstvé listy rukoly Postup: Houby očistěte a odstraňte nohy. Do spodních stran kloboučků udělejte otvory. Houby naskládejte do zapékací misky. Připravte si náplň: na olivovém oleji zpěňte jemně nakrájenou cibulku a… Celý článek ›