Články za rok 2018
Plněné žampiony balkánským sýrem
Publikováno 11.06.2018 v 10:10 v kategorii Houby, přečteno: 1039x

Potřebujeme: žampiony, balkánský sýr, 2 stroužky česneku, olivový olej, pepř, sušený tymián, oregano, hrst strouhanky Postup: Žampiony očistíme a naplníme je směsí, kterou připravíme z nastrouhaného sýra, koření a vše zakápneme olejem. Směs v žampionech lehce posypeme strouhankou. Pečeme při 200°C 15 minut. Celý článek ›
Ragú z hlívy ústřičné
Publikováno 11.06.2018 v 10:09 v kategorii Houby, přečteno: 58x

Ingredience: 300 g čistých plodnic hlíva ústřičná, 50 g mražený hrášek, 5 kuliček nové koření, 3 ks bobkový list, 3 stroužky česnek, 3 ks rajčata, 1 ks mrkev, 1 velká cibule, 1 řapík řapíkatý celer, 1 ks i se zelenou částí lahůdková cibulka, 1 dl bílé víno, 1 ks chilli paprička, 1 kostka zeleninový bio bujón, 1 lžíce Hraška na zahušťování, kousek velikosti mrkve celer, čerstvě mletý pepř, sůl, olej, na ozdobu petrželka Příloha: brambory,… Celý článek ›
Soté z hříbků
Publikováno 11.06.2018 v 10:09 v kategorii Houby, přečteno: 31x
Ingredience:200-400 g čerstvých hřibů, ½ cibule, 1 stroužek česneku, pár kapek octa balsamico, citronová šťáva, hrst petrželové natě, hrst pažitky, rozmarýn, tymián, olej extra virgin, sůl, pepř Postup: V pánvi na olivovém oleji orestujeme nakrájenou cibulku a česnek do zlatova, přidáme hřiby nakrájené na větší kousky, promícháme, osolíme a opepříme a necháme chvíli restovat. Poté zakápneme citronovoušťávou a balsamikovým octem, přidáme… Celý článek ›
Zadělávané bedly s pancettou
Publikováno 11.06.2018 v 10:08 v kategorii Houby, přečteno: 26x
Ingredience: 2 velké čerstvé bedly, 4 plátky italské slaniny, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 dl bílého vína, 1 dl smetany, citronová šťáva, majoránka, máslo, sůl, pepř Postup: Na másle orestujeme nasekanou cibulku a česnek do zlatova. Bedly očistíme a nakrájíme na proužky, přidáme do pánve a osolíme. Po chvíli restování přidáme majoránku, podlijeme bílým vínem a necháme vyvařit alkohol. Poté můžeme podlít smetanou a pár minut povaříme. Mezitím si… Celý článek ›
Zapečené houby
Publikováno 11.06.2018 v 10:08 v kategorii Houby, přečteno: 17x
Ingredience: 500g čerstvých hub, 400g těstovin - např. penne, 250g strouhaného sýra, 400 ml mléka, 6 ks vajec, 6 plátků anglické slaniny, 2 větvičky tymiánu, 2 lžíce másla, 5 špetek soli Postup: Těstoviny uvařte v osolené vodě, vařte o 5 minut méně, než je uvedeno na obalu. Těstoviny sceďte a nechte dobře okapat. Předehřejte troubu na 180 °C. Zapékací misku vymažte máslem a do misky nasypte polovinu těstovin. Těstoviny posypte polovinou sýra,… Celý článek ›
Zapečené žampiony
Publikováno 11.06.2018 v 10:07 v kategorii Houby, přečteno: 31x
Suroviny: cibule 1 ks, petrželka 1 hrst, menší žampiony 500 g, citron 1 ks, vejce 4 ks, smetana 12% 100 ml, máslo na vymazání zapékacích misek 2 lžíce, sůl, pepř Postup:Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno, petrželku opláchněte, osušte a najemno nasekejte. Žampiony očistěte, případně oloupejte a nakrájejte na plátky. Pokud jsou velké, oddělte nožičky od kloboučků a obojí nakrájejte zvlášť. Houby dejte do rendlíku, zalijte 300 ml horké vody a lžící… Celý článek ›
Žampionové palačinky
Publikováno 11.06.2018 v 10:06 v kategorii Houby, přečteno: 20x

Ingredience: 3 vejce, 380 ml mléko, 250 g mouka hladká, špetka sůl, dle chuti petrželka, dle chuti pažitka, dle potřeby olej na smažení, 500 g žampiony, 1 cibule, 2 lžíce máslo, sůl a pepř podle chuti, 100 g parmazán strouhaný, petrželka na ozdobu Postup: Vejce rozšleháme s mlékem, postupně přidáme hladkou mouku, sůl a najemno posekané bylinky. Řídké těsto necháme chvíli stát. Zatím připravíme žampionovou náplň. Houby oloupeme a nakrájíme na tenké… Celý článek ›
Žampionové špízy
Publikováno 11.06.2018 v 10:05 v kategorii Houby, přečteno: 17x
Ingredience: 2 ks Klobása vepřová, 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650, 100 ml Olej rostlinný, 4 polévková lžíce Strouhanka, 200 g Sýr Eidam cihla 40%, 1 špetka Sůl, 1 ks Vejce slepičí, 250 g Žampiony čerstvé postup: Očištěné hlavičky žampionů nakrájíme na čtvrtky a střídavě se sýrem nakrájeným na kostky a klobásou nakrájenou na kolečka napichujeme na špejle nebo na jehly. Špízy obalíme v hladké mouce, rozšlehaném osoleném vejci a… Celý článek ›
Žampionový "tatarák"
Publikováno 11.06.2018 v 10:03 v kategorii Houby, přečteno: 29x
Suroviny: 300 g čerstvých žampionů, 2 větší šalotky, 2 stroužky česneku, plná lžíce rajského protlaku, lžíce dobrého kečupu,2-3 lžičky pikantní hořčice, lžička mleté papriky, lžička worcesteru, pár kapek tabasca, sůl pepř, mletý kmín, 2 lžíce oleje + lžičku Postup: Očištěné žampiony nastrouháme na hrubším struhadle. Cibuli a česnek nakrájíme na drobno. Na oleji necháme zpěnit 1 cibuli a česnek. Přidáme žampiony, sůl, pepř a kmín… Celý článek ›
Žampiony plněné krémovým sýrem
Publikováno 11.06.2018 v 10:03 v kategorii Houby, přečteno: 27x

Ingredience: 12 čerstvých menších žampionů, 1 lžíce rostlinného oleje, 1 lžíce drceného česneku, 225 g krémového sýra, 1/4 hrnku strouhaného parmezánu, 1/4 lžičky mletého černého pepře, 1/4 lžičky cibulového prášku, 1/4 lžičky kajenského pepře Postup: Předehřejte troubu na 175 °C. Žampiony očištěte a odlomte nohy. Nohy nakrájejte na jemné kousky. Olej rozehřejte ve velké pánvi na středním ohni. Přidejte česnek a nakrájené houbové nohy. Chvíli… Celý článek ›