Články za rok 2018
Žampiony s rozmarýnem
Publikováno 11.06.2018 v 10:02 v kategorii Houby, přečteno: 18x
Ingredience: 500g hnědých žampionů, 2 snítky rozmarýnu, 125g mozzarelly, 40g piniových oříšků, 200 ml smetany na vaření, 2 špetky mořské soli, 2 špetky mletého bílého pepře Postup: Z žampionů odstraňte nožičky a žampiony nasypte do zapékací misky. Žampiony posypte jemně nasekaným rozmarýnem, solí, pepřem, oříšky a nakrájenou mozzarellou. Zalijte smetanou a dejte na 15-20 minut do trouby předehřáté na 200 °C. Celý článek ›
Asijská zázvorová omáčka
Publikováno 11.06.2018 v 09:58 v kategorii Omáčky, přečteno: 37x
Seznam přísad: 5 cm čerstvý zázvor, 1 stroužek česnek, 2 ks chilli paprička, 1 hrst koriandr (nejlépe stonky), 1 a 1/2 lžíce rybí omáčka, 5 lžíce olej Postup přípravy: Veškeré ,,tuhé,, suroviny překrájíme na menší kousky a vložíme je do mixéru. Přilijeme tekuté části a rozmixujeme na kašičku. Vložíme do sklenice a dáme lo lednice. Tip: Takto připravená omáčka vám vydrží v lednici až 3 týdny. Hodí se ke grilovaným masům, do asijských polévek a… Celý článek ›
Hrachová omáčka s fašírkami
Publikováno 11.06.2018 v 09:57 v kategorii Omáčky, přečteno: 32x
Ingredience: 500 g vepřového mletého masa, 2 ks staršího pečiva, 300 g mraženého hrášku, 2 vejce, 1 cibule, 1 stroužek česneku, polohrubá mouka, 2 lžíce strouhanky, 1 lžíce klasického octa, 1 kelímek zakysané smetany, ½ l smetany na vaření, petrželka, mletá sladká paprika, vegeta, arašídový olej, cukr, sůl, pepř Postup:Hrachová omáčka: V hrnci osmažíme na oleji ½ cibulky, ochutíme asi 2 lžičkami sladké mleté papriky a vsypeme hrášek. Vše zalijeme… Celý článek ›
Cibulová omáčka
Publikováno 11.06.2018 v 09:57 v kategorii Omáčky, přečteno: 34x
Ingredience: 750 ml silného hovězího vývaru, 4 cibule, 2 lžíce mouky, 2 lžíce másla, 5 snítek tymiánu, sůl, pepř Postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Máslo rozehřejeme, přidáme cibuli a na mírném plameni postupně restujeme. Nejdříve necháme cibuli zesklovatět a poté pomalu karamelizovat (15 až 20 minut). Cibule by neměla rychle zhnědnout. Hotovou cibuli zaprášíme moukou a zasmahneme. Zalijeme vývarem, přidáme svázané snítky tymiánu a… Celý článek ›
Cibulová omáčka s pažitkou
Publikováno 11.06.2018 v 09:56 v kategorii Omáčky, přečteno: 39x
Suroviny: extra panenský olivový olej 15 ml, cibule, rozčtvrcená a nakrájená na tenké plátky 1 ks, řecký jogurt 250 g, čerstvá nasekaná pažitka, čerstvý rozmarýn 1 snítka, mořská sůl 1 špetka, čerstvě namletý černý pepř 1 špetka Postup:Na malé pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte cibuli. Na mírném ohni pozvolna restujte 15 minut. Nechte vychladnout. Řecký jogurt dejte do malé hlubší misky a přidejte vychladlou cibulku, nasekanou pažitku a… Celý článek ›
Jablečná omáčka k uzenému masu
Publikováno 11.06.2018 v 09:54 v kategorii Omáčky, přečteno: 28x

Ingredience: 2 lžíce másla, 2 ks šalotky, 1 ks jablka - nejlépe zelené, kyselé, 300 ml domácího hovězího vývaru, 2 lžíce bílého octa balsamico, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce sójové omáčky, 1,5 lžíce světlé instantní jíšky, 2 špetky mletého černého pepře, 2 špetky soli Postup:V rendlíku nechte rozpustit máslo. Přidejte nakrájenou šalotku a nechte ji zesklovatět. K cibuli přidejte na malé kostičky nakrájené jablko a míchejte 2 minuty.… Celý článek ›
Játrová omáčka
Publikováno 11.06.2018 v 09:53 v kategorii Omáčky, přečteno: 27x
Ingredience: 1 cibule, podle potřeby olej, 500 g kuřecí játra, špetka kmínu, sůl a pepř podle chuti, trocha vody Postup: Cibulku nasekáme najemno a osmažíme ji na rozpáleném oleji. Játra omyjeme, podle potřeby nakrájíme na menší kousky a přidáme k cibulce. Okmínujeme podle chuti. Když jsou játra ze všech stran opečená, přidáme vodu a dusíme. Na závěr omáčku zahustíme tmavou jíškou, podle chuti osolíme a opepříme. Podáváme s rýží nebo s vařenými… Celý článek ›
Jemná omáčka s kuřecím masem na těstoviny
Publikováno 11.06.2018 v 09:52 v kategorii Omáčky, přečteno: 28x
Budeme potřebovat: 2-3 ks kuřecí prsa, 200 g smetanový sýr, 1 kostka kuřecí bujón, 1 plechovka žampiony, 1 ks rajče, 1 ks chilli paprička, 100 ml mléka, podle chuti sůl a pepř, trochu olej, trochu petržel. Postup: Kuřecí prsa očistíme, omyjeme a pořádně osušíme. Nakrájíme na nudličky nebo na menší kostky, které v misce pořádně opepříme a osolíme (můžete použít libovolné koření, které máte rádi). Na pánvi rozpálíme trochu oleje a maso osmahneme… Celý článek ›
Koprová omáčka s karamelovým základem
Publikováno 11.06.2018 v 09:52 v kategorii Omáčky, přečteno: 32x

Suroviny: máslo plátek 1–1,5 cm, cukr 3 lžíce, ocet 3–4 lžíce, mléko 350 ml, smetana 1 ks, hladká mouka 2–3 lžíce, hrst posekaného čerstvého kopru, sůl Postup: V hrnci rozehřejte máslo, vsypte do něj cukr a nechte rozpustit. Jakmile bude mít tendenci přetvářet se na karamel, sejměte ze zdroje tepla a vlijte opatrně ocet. Dávejte velký pozor, prská to! Opět postavte na oheň a důkladně promíchejte, až se všechno rozpustí a ocet ztratí svoji čpavost. V… Celý článek ›
Omáčka z vařeného kuřecího
Publikováno 11.06.2018 v 09:51 v kategorii Omáčky, přečteno: 30x
Ingredience: 2 kuřecí čtvrtky, 1 bobkový list, trocha nového koření, trocha soli, olej podle potřeby, 1 cibule, 1 mrkev, 1 smetana, trocha hladké mouky, trocha solamylu, trocha octa Postup: Maso dáme asi na půl hodiny vařit s bobkovým listem, novým kořením a solí. Potom je vyjmeme a necháme zchladnout. Maso obereme a nakrájíme na menší kousky. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli. Přidáme nastrouhanou mrkev, maso i smetanu a chvíli podusíme. Pak zaprášíme moukou,… Celý článek ›