Články za rok 2018
Lučinové knedlíky
Publikováno 11.06.2018 v 09:38 v kategorii Knedlíky a knedlíčky, přečteno: 57x
Seznam přísad: 6 ks starší houska, 1 dl mléko, 50 g máslo, 200 g lučina, 1 ks vejce, 40 g hrubá mouka, 1 lžíce sekaná zelená petrželka, Sůl, strouhaný muškátový oříšek, 1 ks bílek, 100 g anglická slanina (nemusí být) Postup přípravy: Housky nakrájíme na kostičky. Přelijeme je mlékem a rozpuštěným máslem, přidáme lučinu, vejce, hrubou mouku, nasekanou petrželku, trochu soli a špetku muškátového oříšku. Nakonec opatrně vmícháme ušlehaný sníh z… Celý článek ›
Mačkané knedlíky
Publikováno 11.06.2018 v 09:36 v kategorii Knedlíky a knedlíčky, přečteno: 29x
Suroviny: hladká mouka 500 g, mléko 1 hrnek, meruňky, vypeckované, rozpůlené 20 ks, sůl Postup: V hluboké míse smíchejte mouku se špetkou soli. Přilijte horké mléko a vypracujte tvárné těsto. Začněte vařečkou a po chvilce pokračujte v hnětení těsta rukou. Pokud se těsto bude příliš lepit, přisypte mouku, ke drolivému těstu přilijte trošku horkého mléka. Ještě teplé těsto rozválejte na placku a rozkrájejte ji nožem na čtverečky. Na každý čtvereček… Celý článek ›
Pekařské knedlíčky
Publikováno 11.06.2018 v 09:35 v kategorii Knedlíky a knedlíčky, přečteno: 78x
Ingredience: 30 g máslo, 1 vejce, 100 g den staré žemle, mléko na navlhčení, 30 g hrubá mouka, 50 g strouhanka, dle chuti sůl a pepř, trocha muškátového květu, olej na smažení Postup:V míse smícháme máslo, vejce, žemle namočené v mléce a dobře vymačkané, mouku, strouhanku a utvoříme hustou směs. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým květem (s ním opatrně, při velkém množství je směs hořká). Ze směsi tvarujeme kuličky, které osmažíme v dostatku… Celý článek ›
Tvarohové knedlíky trochu jinak
Publikováno 11.06.2018 v 09:34 v kategorii Knedlíky a knedlíčky, přečteno: 26x
Ingredience: 250 dkg tvarohu, 15 dkg cukru, 1/2 l mléka, 10 dkg pšeničné krupice, 30 dkg strouhanky, 3 lžíce oleje Příprava: Cukr a krupici svaříme v mléce na hustou kaši. Po vystydnutí kaše do ní zapracujeme tvaroh a dáme na 20 minut do lednice. V oleji pražíme strouhanku do zlatova a dochutíme ji cukrem. Z krupičné hmoty vytvoříme malé knedlíčky a obalíme je ve strouhance! Před podáváním je dáme ještě na 20 minut do lednice! Celý článek ›
Tvarohové knedlíky
Publikováno 11.06.2018 v 09:33 v kategorii Knedlíky a knedlíčky, přečteno: 27x
Ingredience: 120 g polohrubé mouky, 1 lžička solamylu, špetka kypřicího prášku, 150 g měkkého tvarohu, 1 vejce, 20 jahod, 250 ml 33% smetany, 100 g sušenek, 80 g cukru moučky Postup: Mouku se solamylem a práškem do pečiva promícháme s tvarohem a vejcem. Vypracujeme těsto a odložíme na 20 minut do chladu. Připravíme si 12 jahod, ostatní rozmačkáme s cukrem. Těsto rozkrájíme na 12 kousků. Do každého dáme jahodu a uděláme kulatý knedlík. Vaříme v osolené… Celý článek ›
Cibulová pomazánka s nivou
Publikováno 11.06.2018 v 09:30 v kategorii Pomazánky, přečteno: 27x
Ingredience: 2 PL másla (28 g), 1 velká cibule, jemně nakrájená, 1 ČL soli, 1 stroužek česneku, lisovaný, 2 ČL Worcestershire omáčky, 1 1/4 hrnku kysané smetany, 1/4 hrnku majonézy, 1/8 ČL kajenského pepře, 1/4 ČL čerstvě mletého černého pepře, 60 g nivy, 2 PL mléka, případně více dle potřeby, chipsy nebo bageta na podávání Postup: Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme cibuli a sůl a za stálého míchání vaříme asi 20 minut, dokud nezkaramelizuje.… Celý článek ›
Hermelínovo rajčatová pomazánka
Publikováno 11.06.2018 v 09:28 v kategorii Pomazánky, přečteno: 27x
Suroviny:100 g hermelínu, 100 g majonézy, 1 ks jarní cibulka (bílá část), 2 ks keříčková rajčata, 5 lístků čerstvé bazalky, 1 lžíce olivového oleje, čerstvě drcený pepř, sůl dle chuti, šťáva z půlky citronu Postup:Majonézu vyšleháme s olejem, citronovou šťávou, pepřem a solí. Do misky dáme najemno pokrájenou cibulku, rajčata (bez zrníček), hermelín. To vše promícháme. Pak přidáme ochucenou majonézu a nasekanou bazalku. Vše řádně promícháme a… Celý článek ›
Kuřecí pomazánka s bramborem
Publikováno 11.06.2018 v 09:26 v kategorii Pomazánky, přečteno: 28x
Potřebujeme: 250 g pečeného kuřecího masa, 50 g pomazánkového másla, 4 natvrdo uvařené žloutky, 1 brambor uvařený ve slupce, 4 lžíce ochucené majonézy, sůl, 1/2 lžičky kari koření, mletý černý pepř, nadrobno nasekaná petrželka Popis: Vychladlé maso buď pomeleme na masovém mlýnku, případně rozmixujeme, přidáme pomazánkové máslo, vidličkou rozetřené žloutky, nastrouhaný brambor, majonézu, sůl, kari koření a trochu pepře a důkladně promícháme.… Celý článek ›
Lehká mrkvová pomazánka
Publikováno 11.06.2018 v 09:25 v kategorii Pomazánky, přečteno: 24x
Ingredience: 600 g mrkve, 100 g pomazánkového másla, 100 g měkkého tvarohu, 1 jablko, 1 šalotky, 2 lžíce nasekaných čerstvých bylinek, sůl, pepř, citronová šťáva Postup: Mrkev očistíme, oloupeme a nastrouháme na struhadle. Osolíme, opepříme a zakápneme trochou citronové šťávy. Jablko očistíme, zbavíme jádřince a také nastrouháme a přidáme k mrkvi. Šalotku oloupeme a nasekáme nadrobno. V míse promícháme mrkev, jablko, pomazánkové máslo, tvaroh,… Celý článek ›
Lučinova pomazánka s jarní cibulkou a ředkvičkou
Publikováno 11.06.2018 v 09:10 v kategorii Pomazánky, přečteno: 29x
Co potřebujeme: 2 balení Lučina 100 g, 1 vařené vejce, 4 ředkvičky, 3 lžíce sekané jarní cibulky, pepř, sůl Postup: Uvařené vajíčko a ředkvičku nakrájejte na malé kostičky, cibulku nasekejte na jemno a promíchejte s Lučinou. Podle chuti osolte a opepřete. Podávejte nejlépe s topinkou. Celý článek ›