Články za rok 2018
Dýňovo-čočková polévka
Publikováno 11.06.2018 v 07:52 v kategorii Polévky, přečteno: 22x
Ingredience: 1/2 velké dýně hokkaido, sůl, pepř, 1 lžíce olivového oleje, 1 střední cibule, 1 stroužek česneku, 1 cm čerstvého zázvoru, 1/2 hrnku červené čočky, 1 lžička kurkumy, 1/2 lžičky chilli, 1 lžíce olivového oleje, 2 cibule, 1 stroužek česneku Postup: Dýni jsem omyla a nakrájela na menší kostky. Osolila jsem ji, opepřila a dala péct do předehřáté trouby asi na 20 minut. Mezitím jsem si na lžíci olivového oleje restovala nadrobno nakrájenou… Celý článek ›
Egyptská čočková polévka
Publikováno 11.06.2018 v 07:49 v kategorii Polévky, přečteno: 20x
Suroviny: větší cibule 1 ks, ghí nebo extra panenský olivový olej 2 lžíce, česnek 2 stroužky, střední mrkev 2 ks, rajče 1 ks, střední brambora 1 ks, římský kmín 1 lžička, kurkuma 1 lžička, žlutá nebo červená čočka 500 g, voda nebo vývar 1,5 l, mořská sůl, čerstvě mletý pepř nebo chilli podle chuti Postup: Na tuku orestujte dozlatova cibulku nakrájenou na kostičky. Když cibulka zkaramelizuje, přidejte česnek, koření a ještě minutku restujte. Ke… Celý článek ›
Etiopská polévka
Publikováno 11.06.2018 v 07:48 v kategorii Polévky, přečteno: 19x

Budete potřebovat: ½ nakrájené cibule, 1 menší nakrájenou mrkev, 1 lžičku čerstvě nastrouhaného zázvoru, 3 stroužky česneku, 1 lžičku kari koření, 1 lžičku pískavice řecké seno, 2 ½ hrnku zeleninového vývaru, ¼ hrnku rajčatového protlaku, ¼ hrnku hnědé nebo zelené čočky, 1 bramboru nakrájenou na kostičky, ¼ hrnku celozrnné těstovinové rýže Postup: Při vysoké teplotě si osmahněte cibuli, dokud nezhnědne. Snižte teplotu na střední plamen a… Celý článek ›
Exotická květáková polévka
Publikováno 11.06.2018 v 07:47 v kategorii Polévky, přečteno: 22x
Suroviny: květák 1/2 ks, mrkev 1 ks, olej, střední cibule 1 ks, česnek 1 stroužek, čerstvý zázvor 2 cm, zelená kari pasta, kuřecí vývar 1/2 l, kokosový krém 1 plechovka, čerstvý koriandr, chilli paprička, sůl Postup: Polovinu většího květáku rozeberte na růžičky, rozložte je na pekáč, pokapejte olivovým olejem a dejte péct na cca 180 stupňů asi na 20–30 minut, dokud květák nezačne hnědnut a nezměkne. Mezitím na troše oleje v hrnci smažte nakrájenou… Celý článek ›
Gazpacho
Publikováno 11.06.2018 v 07:46 v kategorii Polévky, přečteno: 15x
Suroviny: 2 x 400 g krájených rajčat s bazalkou, 2 salátové okurky, 2 zelené papriky, 1 šalotka, 3 stroužky česneku, 2 plátky toustového chleba, hrst lístků čerstvé bazalky, 100 + 50 ml extra panenského olivoveho oleje, 2 lžíce vinného octa, římský kmín, pepř, sůl, 100 ml smetany ke šleháni, žloutek, 4 krevety Postup: Zeleninu a chléb nakrájejte nadrobno a promíchejte s kořením, octem a olejem (100 ml). Překryjte folií a nechejte marinovat v lednici alespoň 2… Celý článek ›
GAZPACHO
Publikováno 11.06.2018 v 07:46 v kategorii Polévky, přečteno: 16x
Seznam: rajčata 300 gramů, paprika červená 2 kusy, okurka salátová 1/2 kusu, česnek 1 stroužek, olej olivový 100 mililitrů, ocet vinný 50 mililitrů, kmín římský 1 špetka, vejce 1 kus (vařené), paprika (na ozbodu), pistácie (drcené na ozdobu), sůl, pepř Postup: Zeleninu nakrájejte na kousky, česnek prolisujte. Vložte do nádoby, přidejte 50ml studené vody nebo tři větší kostky ledu – podle toho, jak rychlé chcete zchlazení. Rozmixujte a dochuťte olejem,… Celý článek ›
Gobova juha - polévka z hříbků
Publikováno 11.06.2018 v 07:45 v kategorii Polévky, přečteno: 32x

Suroviny: máslo, střední cibule 1 ks, česnek 2 stroužky, mletá sladká paprika 1 lžička, mletá pálivá paprika 1 lžička, hřib smrkový "pravák", středně velký 5 ks, menší mrkev 2 ks, velká brambora 1 ks, voda 1,5 l, sůl, čerstvě namletý černý pepř, čerstvý libeček 1 snítka, čerstvá hladkolistá petržel 2 snítky, smetana ke šlehání 1 kelímek, hladká mouka 1 vrchovatá lžíce Postup: Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a vsypte na něj najemno nakrájenou… Celý článek ›
Gulášová polévka s paprikami
Publikováno 11.06.2018 v 07:44 v kategorii Polévky, přečteno: 22x

Seznam přísad: 1/2 kg přední hovězí maso, 2 ks červená cibule, 3 stroužek česnek, kousek sádlo, 1 plechovka rajčatový protlak, 1 lžíce mletá sladká paprika, trochu mletý nebo drcený kmín, 1 a 1/2 l voda nebo vývar, 1/2 kg brambor, 1 ks červená paprika, 1 ks žlutá paprika, 1 ks párek nebo klobása, Sůl, pepř mletý, zelená petrželka na ozdobu Postup: Hovězí maso omyjeme, osušíme a pokrájíme na kostičky. Cibuli a česnek oloupeme a pokrájíme nadrobno. Ve… Celý článek ›
Houbová cibulačka
Publikováno 11.06.2018 v 07:43 v kategorii Polévky, přečteno: 20x
Ingredience:1 l silného hovězího vývaru, 2 hrsti sušených hřibů, 6 cibulí, 2 lžičky cukru, 2 lžíce másla, 1 lžička sušeného tymiánu, sůl, pepř Postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. V kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme cibuli, cukr, tymián a dobře osolíme. Na mírném plameni cibuli necháme karamelizovat alespoň 30 minut do zhnědnutí. Pokud se cibule přichytí na dno, podlijeme ji trochou vody a pokračujeme. Sušené hřiby si mezitím… Celý článek ›
Houbovo-cibulová polévka
Publikováno 11.06.2018 v 07:42 v kategorii Polévky, přečteno: 22x

Ingredience: 3 cibule, 30 g másla, 100 g polévkové zeleniny (směs podle vlastní chuti, může být i mražená), 1 velký brambor, 150 g hub (čerstvé, mražené nebo sušené), dle potřeby sůl a pepř, 1 l vývaru, 200 ml octa4 vejce, na ozdobu kousek natě z jarní cibulky Postup: Cibule nakrájíme na půlměsíčky a zpěníme na másle. Přidáme zeleninu, oloupaný brambor nakrájený na kolečka, houby, sůl a pepř. Vše zalijeme vývarem a vaříme do změknutí.… Celý článek ›