Články za rok 2018
Hrášková polévka s kuřecím a těstovinou
Publikováno 11.06.2018 v 07:41 v kategorii Polévky, přečteno: 22x

Ingredience: 50 dkg hrášku, 2 ks mrkve, 1 ks kořen petržele, 20 dkg kuřecích prsou, 1 ks cibule, 1 svazek petrželky, 1 svazek mladého celeru, 1 ks zelené papriky, 1 ks rajče, 2 lžička soli, 2 lžičky Knorr Aromat, 5 lžic pšeničné mouky, 1 lžička mletého černého pepře, 1 ks vejce, 0,5 dl oleje, 4 l vody, 1 lžička mleté papriky Příprava: Do hrnce vlijeme olej, přidáme omytou nakrájenou zeleninu, na nudličky nakrájené kuřecí maso, posypeme Knorr Aromatem,… Celý článek ›
Chalupářský boršč
Publikováno 11.06.2018 v 07:40 v kategorii Polévky, přečteno: 21x
Potřebujeme:200 g paprikové klobásy, 100 g uzené slaniny, 200 g brambor, 100 g cibule, 100 g rajčat, 100 g červené řepy, 100 g kysaného zelí, 100 g kořenové zeleniny, 150 g bílého jogurtu, bobkový list, nové koření, sůl Postup: Slaninu nakrájenou na kostičky osmahneme společně s cibulí. Přidáme na kolečka nakrájenou klobásu, zeleninu, několik bobkových listů a nové koření. Zalijeme 2 litry vody, osolíme a uvaříme doměkka. Ochutíme, mírně osladíme a na… Celý článek ›
Indiánská polévka
Publikováno 11.06.2018 v 07:38 v kategorii Polévky, přečteno: 22x

Suroviny: 1 balení červených fazolí, 1 cibule, 1 lžíce sádla, 2 lžíce sladké papriky, 120 ml zakysané smetany, 200 g goudy, 2 klobásy, špetka chilli, 2 lžíce hladké mouky, bazalka na ozdobu, sůl, pepř Postup: Nejdříve uvaříme fazole. Na sádle zpěníme cibuli a přidáme klobásu nakrájenou na malé kostičky, potom sladkou papriku a hladkou mouku. Hotovou jíšku zalijeme trochou vody, přidáme fazole klidně i s vodou, okořeníme a vaříme do měkka.… Celý článek ›
Indická polévka s rýží
Publikováno 11.06.2018 v 07:37 v kategorii Polévky, přečteno: 24x

Ingredience:1 cibule, 3 lžíce oleje, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička karí, 1 masový bujon, 50 g rýže, 1 žloutek, 4 lžíce zakysané smetany Postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. V hrnci rozpálíme olej, vhodíme nakrájenou cibuli, osmahneme a přidáme hladkou mouku a karí koření. Usmažíme světlou jíšku. Jíšku zalijeme jedním litrem vody a dobře rozmícháme, aby se neudělaly hrudky. Přidáme masový bujon, může být z kostky i z vaničky, a dobře… Celý článek ›
Indická polévka z čočky
Publikováno 11.06.2018 v 07:36 v kategorii Polévky, přečteno: 20x
Ingredience: červená čočka (250g), dvě cibule, dva stroužky česneku, dvě mrkve, plechovku rajčat, koriandr, kurkuma, chilli, mletý kmín, sůl a pepř, bílý jogurt, mléko, vývar, citron Postup: Čočku propláchněte a dejte vařit ve vývaru (8,5 dcl) spolu s pokrájenou cibulí, česnekem, mrkvemi a rajčaty. Vše vařte asi 30 minut. Mezitím si připravte koření. Na pánvi opražte lžičku koriandru, lžičku chilli (pokud nechcete, aby byla polévka pálivá, vynechejte),… Celý článek ›
Italská rybí polévka
Publikováno 11.06.2018 v 07:34 v kategorii Polévky, přečteno: 19x

Ingredience: 1,5 l vody, 2 ks cibule, 2 stroužky česneku, 1 ks bobkového listu, 500g rybího masa, 1 ks mrkve, 2 lžíce oleje, 1 lžíce másla, 2 ks rajčat - oloupaná, 50g suchých špaget, 2 lžíce koriandru – nasekaného, 3 špetky soli Postup:Vodu přiveďte k varu, přidejte oloupanou nakrájenou cibuli, celé stroužky česneku, bobkový list a ryby. Vařte 20 minut. Vývar sceďte. Na oleji s máslem orestujte oloupanou, nakrájenou mrkev, přidejte oloupaná, nakrájená… Celý článek ›
Jemná polévka z rybího filé
Publikováno 11.06.2018 v 07:34 v kategorii Polévky, přečteno: 22x
Ingredience: 2 lžíce hladká mouka, mletý černý pepř, 50 g máslo na jíšku, 1 hrnek mléko nebo smetana, Sůl, 1 špetka mletý muškátový oříšek, 1/2 balíčku zmražená zelenina pod svíčkovou, 80 g máslo na smažení, 400 g rybí filé, 1 lžička Vegeta speciál Postup: Filé vysušíme a nakrájíme na malé kusy. Osmahneme je na másle, zalijeme vodou. Zmraženou zeleninu nerozmrazujeme a také ji krátce osmahneme na jiné pánvi a přidáme do vody k rybě. Osolíme,… Celý článek ›
Jemný česnekový krém s hříbky
Publikováno 11.06.2018 v 07:33 v kategorii Polévky, přečteno: 21x

Suroviny: česnek, oloupaný 10 stroužků, olivový olej 4 lžíce, hřebíček 1 ks, bobkový list 2 ks, čerstvý tymián 2 snítky + na ozdobu, majoránka 2 snítky + na ozdobu, zeleninový vývar 1,2 litru, brambory, nejlépe typu C, oloupané 700 g, sůl a čerstvě namletý pepř, muškátový květ 1 špetka, smetana ke šlehání (33 % tuku) 100 ml, čerstvé hříbky (nebo hrst sušených hub) 2 pořádné hrsti, čerstvé pečivo k podávání Postup: Stroužky česneku nahrubo… Celý článek ›
Jitrnicová polévka
Publikováno 11.06.2018 v 07:32 v kategorii Polévky, přečteno: 28x
Na 1 litr polévky budeme potřebovat:2 jitrnice, 3 stroužky česneku, pepř, majoránku, sůl, polévkové koření Postup: Do 1 litru vody vymačkáme jitrnice a necháme chvilku povařit. Přidáme prolisovaný česnek, majoránku. Pokud je potřeba dosolíme a kdo chce, může polévkové koření. Celý článek ›
Kedlubnová smetanová polévka
Publikováno 11.06.2018 v 07:30 v kategorii Polévky, přečteno: 19x
Ingredience: 50 dkg kedluben, 2 ks mrkve, 2 lžička Knorr Aromat, 2 lžíce pšeničné mouky, 2 dl zakysané smetany, soli Příprava: Zeleninu očistíme. Kedlubny nakrájíme na nudličky, mrkev na kolečka (nebo kdo chce na nudličky). Dáme vařit do tolika vody, aby zelenina byla ponořena. Podle chuti osolíme a přidáme Knorr Aromat. Pod pokličkou vaříme 20 minut. Zahustíme tak, že 2 dl zakysané smetany rozmícháme se 2 lžícemi mouky a rozředíme trochou polévky. Nakonec… Celý článek ›