Články za rok 2018
Polévka s mletým masem, kukuřicí a hráškem
Publikováno 08.06.2018 v 15:06 v kategorii Polévky, přečteno: 24x

Suroviny: olej 1 lžíce, středně velká cibule 3 ks, mleté hovězí maso 250 g, bobkový list 1 ks, mražená kukuřice 150 g, mražený hrášek 150 g, čerstvá hladkolistá petržel, sůl, čerstvě namletý pepř Postup: Na oleji zpěňte cibule nakrájené na nudličky. Přimíchejte mleté hovězí maso, lehce je osmahněte a vařečkou je rozdělte na malé kousky. Osolte, opepřete, přidejte bobkový list, zalijte horkou vodou a mírným varem nechte probublávat asi 20 minut.… Celý článek ›
Polévka se strouhaným sýrem
Publikováno 08.06.2018 v 15:05 v kategorii Polévky, přečteno: 26x

Ingredience: 1 lžíce oleje, 1 ks cibule, 2 ks mrkve, 0,5 hrnku rýže, 100g strouhaného sýra - eidam, čedar, 1 l horkého zeleninového vývaru, 4 lžíce pažitky – nasekané, 0,5 svazku kopru Postup: V hrnci na oleji orestujte oloupanou, nakrájenou cibuli a očištěnou nastrouhanou mrkev. Přidejte rýži a minutu míchejte. Zalijte horkým vývarem a vařte, až je rýže měkká. Přidejte sýr a míchejte, až se sýr rozpustí. Už nevařte. Podávejte posypané nasekaným… Celý článek ›
Polévka šmigrustovka
Publikováno 08.06.2018 v 15:05 v kategorii Polévky, přečteno: 26x

Suroviny: vývar z uzeného masa povařeného s 1 cibulí 1 litr, kousek uvařeného uzeného masa, papriková klobása (čabajka apod.) 1 ks, smetana ke šlehání (33 % tuku) 60 ml, hladká mouka 1–2 lžíce, vejce uvařená natvrdo 4 ks, čerstvý křen, nastrouhaný, pažitka, sůl a čerstvě mletý pepř Postup: Ve vývaru nechte povařit na kolečka nakrájenou cibuli a klobásu asi 15 minut. Vmíchejte smetanu rozmíchanou s moukou a opět nechte alespoň 10 minut povařit. Do… Celý článek ›
Polévka v asijském stylu
Publikováno 08.06.2018 v 15:03 v kategorii Polévky, přečteno: 25x
Ingredience:2 ks kuřecích stehen, 2 stroužky česneku, 2 špetky chilli vloček, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 2 lžíce řepkového oleje, 1 ks středně velká cibule, 1 lžíce čerstvého zázvoru - nastrouhaného, 1,5 l vroucí vody, 1 lžička sypkého kuřecího vývaru, 300 g sterilované kukuřice Na posypání: 2ks jarní cibulky - najemno nakrájené Postup:Maso posypte chilli vločkami, jemně osolte a obalte ho v kukuřičném škrobu. V hrnci na oleji maso orestujte spolu… Celý článek ›
Polévka z čerstvého zelí
Publikováno 08.06.2018 v 15:03 v kategorii Polévky, přečteno: 28x
Ingredience: 150 g oravská slanina, 1 cibule, 3 ks mrkev, 3 řapíky celer, 3 stroužky česnek, 1,5 l drůbeží vývar, 150 g krupky, 1/2 ks malá hlávka čerstvého zelí, sůl a pepř podle chuti, 1 hrst čerstvá petrželka Postup: Slaninu nakrájíme na kostičky, vložíme do hrnce a nasucho opečeme. Přidáme nadrobno nasekanou cibuli a česnek, na kousky nakrájenou mrkev a řapíky celeru. Zeleninu osmahneme, zalijeme drůbežím, případně zeleninovým vývarem a přivedeme k… Celý článek ›
Polévka z červené čočky
Publikováno 08.06.2018 v 15:02 v kategorii Polévky, přečteno: 24x
Ingredience: 3 cibule, trocha oleje, 1 zelená paprika, kousek zázvoru, 400 g červená čočka, 1 zeleninový bujon, 2 lžičky karí, 1 lžička paprika, 1 stroužek česnek, dle chuti pepř, sůl a chilli Postup: Cibuli osmažíme, přidáme nakrájenou papriku, nastrouhaný zázvor a nakonec propláchnutou čočku. Chvíli smažíme a pak zalijeme vodou. Přidáme bujon a koření. Vaříme asi 15 minut. Před podáváním rozmixujeme. Celý článek ›
Polévka z červené čočky podle arménského receptu
Publikováno 08.06.2018 v 15:01 v kategorii Polévky, přečteno: 28x
Ingredience: 3 lžíce rostlinného oleje, 1 ks cibule, 3 stroužky česneku, 5 ks sušených meruněk, 1 hrnek červené čočky, 1.2 l zeleninového vývaru, 3 ks menších rajčat, 1/2 lžičky mletého římského kmínu, 1/2 lžičky sušeného tymiánu, 3 špetky soli a pepře, 2 lžičky citronové šťávy Na ozdobu: 1 hrst čerstvé petrželky - nasekané Postup: V hrnci na oleji nechte zesklovatět nakrájenou cibuli a jemně nakrájený česnek. Přidejte nasekané meruňky a… Celý článek ›
Polévka z červené čočky s lososem
Publikováno 08.06.2018 v 14:56 v kategorii Polévky, přečteno: 25x
Ingredience: 100 g červená čočka, 1 ks mrkev, 200 g filet z lososa, 2 ks rajčata, 1 ks fenykl, 1 ks celer, 1 ks petržel, 3 ks zrnka černého pepře, 3 ks zrnka nového koření, 2 ks bobkový list, 2 ks stroužek česneku, 1 ks svazek čerstvého posekaného koriandru, 1 lžíce čerstvé nebo sušené oregano, 1 lžíce smetana ke zdobení, 1 lžíce čerstvý nebo sušený tymián, 2 kostky Knorr Bujón Zeleninový, 1 ks paprika chilli Příprava: Zeleninu očistěte, umyjte a… Celý článek ›
Polévka z jarní cibulky
Publikováno 08.06.2018 v 14:55 v kategorii Polévky, přečteno: 25x
Seznam přísad: 3 svazek jarní cibulka, 3 lžíce máslo, 2 ks brambor, 1 ks větší mrkev, 1 a 1/2 l zeleninový vývar, 3 lžíce hladká mouka, Sůl, pepř, 2 stroužek česnek, citron na dochucení, zelená pažitka nebo petrželka na ozdobu Postup přípravy:Bílou část cibulky si nakrájíme nadrobno a zelenou část na kolečka. Brambory a mrkev očistíme a nakrájíme na menší kousky. Na rozpáleném másle si dozlatova osmažíme bílou část cibulky. Poté k ní přidáme… Celý článek ›
Polévka z medvědího česneku
Publikováno 08.06.2018 v 14:54 v kategorii Polévky, přečteno: 26x
Ingredience: 1 lžíce olivového oleje, 1 střední cibule, 1 velká brambora, 100 g medvědího česneku, hrst kopřiv, cca 500 ml vody/zeleninového vývaru, špetka muškátového oříšku, sůl, 100 ml sójové smetany Postup: Na lžíci olivového oleje jsem si dozlatova orestovala cibuli, přidala jsem na malé kostičky nakrájené brambory, zalila vodou a vařila do změknutí. Poté jsem přidala omytý medvědí česnek, kopřivy, dochutila solí, muškátovým oříškem, smetanou… Celý článek ›