Články za rok 2018
Polévka z mořských plodů
Publikováno 08.06.2018 v 14:54 v kategorii Polévky, přečteno: 36x
Ingredience: Asi 1 litr vody na 250 g zmrazené směsi mořských plodů, 1 mrkev, petržel, menší pórek, 2 stroužky česneku, lžíci hladké mouky, 2 dcl bílého vína, 4 lžíce olivového oleje, 1 hrstka nasekané kudrnky, 1 bobkový list, 2 nová koření, 2 zrnka pepře a 1/2 lžičky tymiánu. Postup: V hrnci zpěníme na oleji jemně krájený pórek, petrželku. Vmícháme najemno nakrájenou mrkev a petržel a krátce osmahneme. Přidáme rozetřený česnek a okapané… Celý článek ›
Polévka z pečené mrkve ochucená zázvorem
Publikováno 08.06.2018 v 14:53 v kategorii Polévky, přečteno: 21x
Ingredience: 500 g čerstvá mrkev, 1 ks středně velká cibule, 3 lžičky čerstvě nastrouhaný zázvor, 2 stroužky česnek, 1 lžíce Extra panenský olivový olej, 600 ml hovězí vývar, 3 lžíce majonéza Hellmann's , 4 lžičky nízkotučný jogurt Příprava: Mrkev a cibuli nakrájíme na kostky 2 x 2 cm. Česnek a zázvor na malé kostičky cca 2 x 2 mm. Vše vložíme do pekáče, smícháme s olejem a pečeme 30 min při 220 °C do zlatohnědé barvy. Do pekáče přilijeme… Celý článek ›
Polévka z pórku a cibule s ementálem
Publikováno 08.06.2018 v 14:52 v kategorii Polévky, přečteno: 26x
Ingredience:olivový olej 4 lžíce, cibule nakrájená nadrobno 1 ks, pórek nakrájený na tenké proužky 1 ks, mořská sůl, čerstvě namletý pepř, čerstvý tymián, odrhnutý 2 snítky, bílý toastový chleba nakrájený na kostičky 4 plátky, máslo 2 lžíce, suché bílé víno 200 ml, drůbeží vývar 750 ml, ementál, nastrouhaný 80 gPostup: Ve větším hrnci rozehřejte polovinu oleje, vsypte cibuli a pórek a orestujte je 2 minuty. Osolte, opepřete, přidejte tymián a… Celý článek ›
Pórková polévka s vaječnou jíškou
Publikováno 08.06.2018 v 14:50 v kategorii Polévky, přečteno: 24x
Ingredience: 150 g pórek, 50 g máslo, 20 ml olej, 50 g cibule, 2 vejce, 50 g mouka hrubá, špetka sůl, špetka pepř, 1 lžička vegeta, hrst petrželka Postup: Nejdříve pórek opečeme na másle a zalijeme vodou, povaříme, dochutíme. Na oleji orestujeme cibuli, přidáme vejce, mouku, sůl, pepř a vegetu a necháme jíšku ‚‚srazit‘‘. Pak ji rozmícháme v polévce a povaříme. Nakonec můžeme přidat petrželku Celý článek ›
Rajčatová polévka s krabími tyčinkami
Publikováno 08.06.2018 v 14:49 v kategorii Polévky, přečteno: 27x
Suroviny: cibule 2 ks, česnek 2 stroužky, máslo 30 g, sterilovaná krájená rajčata 1 plechovka, sůl, fenykl, tymián, bílý pepř, bílé víno 100 ml, krabí tyčinky 250 g, zeleninový vývar 600 ml, smetana ke šlehání (33 % tuku) 100 ml, čerstvá bazalka, cherry rajčátka na ozdobu Postup: Oloupanou cibuli a česnek nakrájejte najemno a dozlatova orestujte na másle. Přidejte rajčata, osolte a okořeňte fenyklem, tymiánem a pepřem. Duste asi 10 minut. Směs zalijte vínem… Celý článek ›
Rajčatová polévka s pestem a mozzarellou
Publikováno 08.06.2018 v 14:48 v kategorii Polévky, přečteno: 22x
Ingredience: 500 g rajčat, Sůl, pepř, 1 lžička třtinového cukru, hrst čerstvé bazalky, hrst čerstvého oregana, 1 lžíce olivového oleje, 1 střední cibule, 1 stroužek česneku, 250 ml passaty, 250 ml vody, 1 koule mozzarelly, pesto Postup: Rajčata jsem si omyla a nakrájela na menší kousky. Pokladla jsem do pečícím papírem vyložené zapékací nádoby. Osolila je, opepřila, posypala třtinovým cukrem, bazalkou, oreganem a dala péct zhruba na 30 minut do předehřáté… Celý článek ›
Rohlíková polévka
Publikováno 08.06.2018 v 14:47 v kategorii Polévky, přečteno: 26x
Ingredience: 2 rohlík starší, 250 ml zelenina polévková, 1 kostka bujón zeleninový, 1 lžíce máslo, špetka muškátový květ, trocha petržel, dle chuti sůl, dle chuti pepř Postup: Na másle orestujeme zeleninu. Přidáme rohlíky natrhané na kousky a zeleninový bujon. Vše pak zalijeme jedním litrem vody. Polévku vaříme tak dlouho, dokud zelenina nezměkne. Potom vše rozmixujeme nejlépe ponorným mixérem, přidáme špetku muškátového květu, osolíme, opepříme a… Celý článek ›
Sladká rajčatová polévka
Publikováno 08.06.2018 v 14:47 v kategorii Polévky, přečteno: 30x
Ingredience: 1/2 červené papriky, nakrájené na kostičky,1/2 žluté papriky, nakrájené na kostičky, 3/4 lžičky másla, 8 rajčat, oloupaných a nakrájených na plátky, 1 střední cibule, nakrájená na plátky, 2 stroužky česneku, drcené, 2 hrnky kuřecího vývaru, 2 lžičky soli, 1 lžička bílého cukru, 1/4 lžičky hřebíčku, 1 a 1/2 lžičky sušeného oregana, 1 a 1/2 lžičky sušené bazalky, 1 hrnek mléka, 1 polévková lžíce kukuřičného… Celý článek ›
Slovenská vánoční kapustnica
Publikováno 08.06.2018 v 14:46 v kategorii Polévky, přečteno: 19x
Suroviny: uzené plecko 250 g, kysané zelí 300 g, sušené švestky 50 g, cibule 2 ks, česnek 4 stroužky, celý černý pepř 4 kuličky, nové koření 4 kuličky, bobkový list 2 ks, mletá sladká paprika osmahnutá na lžíci másla 1 lžička, papriková klobása (čabajka apod.) 1 nožička, smetana rozmíchaná s 1 lžící hladké mouky 150 ml, sůl, čerstvě namletý pepř Postup: Dobře omyté uzené dejte vařit a hned sceďte; tak odstraníte přebytečnou uzenářskou sůl.… Celý článek ›
Smetanová česnečka
Publikováno 08.06.2018 v 14:45 v kategorii Polévky, přečteno: 18x
Ingredience:5 stroužků česneku i více, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 šlehačka nebo smetana, Pepř, majoránka, sůl Postup: Na rozpuštěné máslo dáme nadrobno nakrájený česnek a necháme chvilku restovat. Pak přidáme hladkou mouku, orestujeme, zalijeme vodou do požadované hustoty a chvilku povaříme. Na konec přidáme smetanu, okořeníme pepřem, majoránkou, osolíme. Na talíři přidáme opražený rohlík nakrájený na kostičky. Celý článek ›