Články za měsíc Leden 2019
Houbové tagliatelle s omáčkou z modrého sýra
Publikováno 16.01.2019 v 09:19 v kategorii Těstoviny, přečteno: 37x
Ingredience: 750 g čerstvých těstovin, 1 lžička soli, 2 šalotky, 1 stroužek česneku, 500 g žampionů, 300 ml zeleninového vývaru, 2 dl bílého vína, 1 plátek másla, 200 g nivy, sůl, pepř Postup: Těstoviny vložte do vroucí osolené vody a vařte 5 minut. Poté sceďte a nechte okapat.Šalotky a česnek nakrájejte najemno a orestujte ve větší pánvi s rozpuštěným máslem. Přidejte žampiony nakrájené na plátky a zalijte bílým vínem. Nechte… Celý článek ›
Osmažený pórek
Publikováno 16.01.2019 v 09:18 v kategorii Bez masa, přečteno: 30x
Ingredience: 600 g pórek (bez listů), 40 g mouka (hrubá),60 g strouhanka, 80 g sádlo, 1 vejce, mléko,voda,sůl Postup:Očištěný pórek uvařený ve slané vodě dobře scedíme. Pórek obalíme v mouce, ve vejci rozšlehaném v mléku, strouhance a osmažíme na rozpáleném sádle. Podáváme s bramborovou kaší. Celý článek ›
Asijská zeleninová polévka
Publikováno 10.01.2019 v 14:08 v kategorii Polévky, přečteno: 53x
Ingredience: 1 ks kedlubny, 1 ks mrkve, 1 ks petržele, 1 stonek řapíkatého celeru, 2 ks malých brambor, 1 ks malé cukety, 1 ks šalotky, 150 g pekingského zelí, 0.5 ks pórku, 3 lžíce másla, 1 lžička kurkumy, 2 l slabého vývaru - nejlépe zeleninový, 100 g baby špenátu, 3 snítky čerstvého koriandru - nebo hladkolisté petrželky, 2 špetky soli Postup:Očištěnou zeleninu nakrájejte na velmi malé kousky a kromě špenátu orestujte zeleninu na másle. Během restování… Celý článek ›
Kari polévka z pečeného květáku
Publikováno 10.01.2019 v 14:07 v kategorii Polévky, přečteno: 22x
Suroviny:menší květák, rozdělený na růžičky 1 ks,kari koření 2–3 lžíce,česnek, rozdrcený 1 stroužek,římský kmín 1/2 lžičky,mletá paprika 1/2 lžičky,olivový olej 2–3 lžíce,červená cibule, nakrájená 1 ks, olivový olej 2 lžičky,listy špenátu, nakrájené 1 hrst, mrkev, nakrájená 3 ks, vývar 1 litr, mandlové nebo kokosové mléko 250 ml, drcené chilli 1/2 lžičky,sůl a čerstvě namletý pepř, případně rozdrobené slané krekry a/nebo ořechy na… Celý článek ›
Mleté maso se zakysanou smetanou
Publikováno 10.01.2019 v 11:22 v kategorii Mleté maso, přečteno: 24x
Ingredience: Náplň:150 g zakysaná smetana, 200 - 300 g tvrdý sýr, podle chuti sůl, mletý černý pepř, bylinky, podle potřeby máslo, voda na podlití Směs: 3 stroužky česnek, 1 - 2 lžiček mletá sladká paprika, 1 lžička mletá pálivá paprika, 1 ks cibule, 2 ks vejce, 800 g míchané mleté maso Postup:Mleté maso si dáme do velké mísy, osolíme a opepříme. Přidáme prolisovaný česnek, mletou sladkou papriku, mletou pikantní papriku a nasekané bylinky… Celý článek ›
Vepřové masíčko prokládané sýrem a uzeným
Publikováno 10.01.2019 v 11:22 v kategorii Vepřové, přečteno: 28x
Suroviny: 1,5 kg karé nebo krkovičky, 16 kousků uzeného masa, 16 kousků uzený plátkový sýr, 2 ks velké cibule Marináda: 1 ks tekutá marináda na krkovičku, 1/2 dl olej, 1 lžička hořčice na grilování, 1 lžička oregana, 1 lžička tymiánu, 4 stroužky česneku, podle chuti petrželka, 1 lžička drceného kmínu Postup:Maso nakrájíme na řízky, ale necháme spodní stranu masa celou. Spodek musí zůstat celý, aby se celé maso nerozpadlo.Připravíme si marinádu… Celý článek ›
Omáčka k rybám
Publikováno 03.01.2019 v 15:12 v kategorii Omáčky, přečteno: 30x
Ingredience: 200 g velmi studeného másla, 2 lžíce studené vody, 200 ml suchého bílého vína, 3 lžíce bílého vinného octa, 2 lžičky šalotky - najemno nasekané, 1 lžička čerstvé citronové šťávy, 2 špetky bílého mletého pepře, 2 špetky soli Postup:Do rendlíku nalijte víno, přidejte vinný ocet, šalotku a vařte, až se tekutina zredukuje na polovinu.Přidejte 2 lžíce studené vody a po malých dávkách zašlehejte máslo. Dochuťte citronovou šťávou, solí… Celý článek ›
Nejlepší kuřecí polévka
Publikováno 03.01.2019 v 15:12 v kategorii Polévky, přečteno: 26x
Suroviny:olivový nebo avokádový olej 1 lžíce,česnek, rozdrcený 6 stroužků, cibule nakrájená na kostičky 1 ks, velké mrkve, nakrájené na plátky 2 ks,řapíkatý celer, nakrájený na plátky 2 řapíky,čerstvě nastrouhaný zázvor 1 lžíce, mletá kurkuma 1 lžička, domácí vývar 1,6 litru, kuřecí maso (prsa) 500 g,čerstvý rozmarýn, nasekaný 1 lžička, čerstvý tymián, nasekaný 1 lžička, drobné těstoviny (izraelský kuskus, tarhoňa nebo fregola, případně… Celý článek ›
Krémové cheesecake řezy s červeným vínem
Publikováno 03.01.2019 v 15:11 v kategorii Cheesecaky, přečteno: 44x
Ingredience pro:1 plech 20 × 30 cm: Na korpus: 300 g ovesných sušenek, 100 g rozpuštěného másla Na krém: 600 g čerstvého krémového sýru, 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka, 2 vejce, 2 lžíce hladké mouky, 1/2 lžičky vanilkového extraktu, 1/4 lžičky soli Na vinné želé: 180 ml červeného vína, 3 lžíce cukru krupice, 3 plátky plátkové želatiny Postup:Sušenky rozmixujte nebo rozdrťte válečkem v utěrce, vmíchejte rozpuštěné máslo a hmotu… Celý článek ›
Mrkvový dort se smetanovým krémem
Publikováno 03.01.2019 v 15:11 v kategorii Dorty, přečteno: 29x
Ingredience: Korpus:4 ks vejce,2 hrnek cukr (třtinový),2 lžičky sirup (javorový),2 hrnky mouka (polohrubá),2 lžičky jedlá soda,2 lžičky kypřicího prášek do pečiva,1/2 lžička sůl,2 lžičky skořice (mletá),1 a 1/4 hrnek olej (rostlinný),3 hrnek mrkev (nahrubo nastrouhané 8 až 10 kusů),1 hrnek ořechy(nasekané vlašské + na boky dortu) Krém: 500 g sýry (čerstvý smetanový např. lučina, philadelphia...), 1 hrnek cukr (moučkový), 1… Celý článek ›