Babiččin chalupářský koláč
Publikováno 20.06.2018 v 08:17 v kategorii Koláče, přečteno: 26x
Ingredience: 500 g hladké mouky, 250 g másla, 1 kypřící prášky do pečiva, 3 lžíce bílého jogurtu, 6 lžic cukru, 12-16 ks jablek, skořice, cukr, vanilkový cukr a 50 g másla, strouhanka
Postup: Odvážíme si mouku a vložíme do mísy. Přidáme kypřící prášek. A rukou promícháme a jakoby načechráme. Dále přidáme máslo. A plech vytřeme obalem. Stačí vytřít a tím vymazat, ale nevysypáváme moukou. Přidáme ještě cukr. A také jogurt. Nějaký hustý, smetanový. A ještě špetku soli. A celé zpracujeme do tuhého těsta. To dáme vychladit na 30 minut do lednice. Pomoučíme si vál. Těsto rozdělíme na 2 poloviny. A jednu půlku rozválíme. Těsto přendáme na plech a rozprostřeme do okrajů. Babička na to má tento vychytaný váleček, ale jde to i rukama. Těsto posypeme strouhankou. Ta absorbuje šťávu z jablek a spodek těsta nebude rozmáčený. Oloupeme si jablka. A zbavíme jadřinců. Jablka pokrájíme na plátky. Babička doporučuje plátky, protože, když se jablka nastrouhají, tak pustí hodně šťávy a koláč nebude tak šťavnatý. Jablka poklademe na těsto. Posypeme trochou cukru. Také vanilkovým cukrem. A nakonec ještě skořicí. Na vrch jablek nakrájíme kousíčky másla. Nyní si vyválíme druhou placku. A tu přesuneme na plech. Utěsníme okraje. Troubu si rozpálíme na 180 stupňů, poté stáhneme na 150 stupňů a pečeme cca 30 minut.
Komentáře
Celkem 0 komentářů