Banánový Tarte Tatin
Publikováno 20.06.2018 v 07:55 v kategorii Moučníky, přečteno: 31x
Suroviny: listové těsto 1 balení, banán 3 ks, mletá skořice 1/2 lžičky, máslo 60 g, krupicový cukr 150 g, pomeranč 1 ks, trocha hladké mouky
Postup: Předehřejte troubu na 180 stupňů. Na sporák postavte pánev s kovovou rukojetí, půjde do trouby. Rozpalte ji. Přidejte cukr a máslo a nechte vše rozpouštět, asi po 5 minutách začne cukr zlátnout a tvořit se karamel. V tuhle chvíli dávejte maximální pozor, prsty pryč, děti pryč… Oloupejte banány a podélně je rozkrojte. Opatrně je rozložte do pánve řezem nahoru a posypte je mletou skořicí, přistrouhejte také kůru z pomeranče. Listové těsto rozválejte na placku o tloušťce asi 0,5 centimetru a průměru o něco málo větším, než je pánev. Plátem zakryjte banány přesahující těsto a opatrně pomocí vařečky po obvodu pánve upěchujte. Špičkou nože těsto párkrát propíchejte a vložte pánev do trouby. Koláč pečte asi 20 minut, dokud nebude těsto shora krásně zlaté a křupavé. Velmi opatrně vyjměte pánev. Vezměte velký talíř, větší než je průměr pánve. Přiklopte jím pánev. Přes předloktí, přes které budete koláč obracet, si přehoďte utěrku a uchopte pevně talíř, druhou rukou v chňapce uchopte rukojeť pánve a rychlým chvatem obraťte tatin na talíř. Pokud se mu z pánve nechce, lehkým třesením mu pomozte. Servírujte s ovocem, crème fraîche, klidně i s vanilkovou zmrzlinou…
Komentáře
Celkem 0 komentářů