Božský babiččin smetanový koláček
Publikováno 20.06.2018 v 07:48 v kategorii Koláče, přečteno: 125x
Suroviny: Na těsto:400 g hladké mouky, 200 g másla nebo margarínu, 150 g moučkového cukru, Špetka soli, 2-3 lžíce mléka, 1 ks vejce
Na krém: 600 ml zakysané smetany, 2 bal. vanilkového pudinku, 150 g kr. cukru, 500 ml mléka, 1 ks citron - kůra i šťáva
Postup:Hladkou mouku prosejeme do misky, přidáme na kostičky nakrájené máslo pokojové teploty (můžete máslo zaměnit za margarín, ale s máslem je to mnohem chutnější), přidáme i moučkový cukr, špetku soli, vajíčko a zpracujeme hladkou kuličku těsta. Pokud je nutné, přidáme i 2-3 lžíce mléka. Záleží na velikosti vajíčka a na tom, jak je těsto po vypracování tuhé. Mělo by se dát pěkně válet, nemělo by se trhat. Zpracované těsto zabalíme do potravinářské fólie a odložíme do lednice na minimálně půl hodinu. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink, který zakryjeme potravinářskou fólií a odložíme bokem vychladnout. Po vychladnutí přidáme zakysanou smetanu a šťávu (i kůru pro chuť) z jednoho citronu. Těsto vyjmeme z chladničky a rozdělíme ho na polovinu. Jednu polovinu rozválíme na velikost plechu (20x30 cm), přendáme na vymazaný a moukou vysypaný plech a rovnoměrně rozetřeme smetanový krém. Zakryjeme ho druhou polovinou těsta a dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 180 stupňů cca půl hodinu, ale sledujeme. Necháme vychladnout a vrch posypeme moučkovým cukrem.
Komentáře
Celkem 0 komentářů