Bramborové knedlíky plněné uzeným masem a křenové zelí
Publikováno 11.06.2018 v 09:46 v kategorii Knedlíky a knedlíčky, přečteno: 28x
Suroviny: Knedlíky: brambory (varný typ C) 800 g, vařené uzené maso 300 g, hrubá mouka 180 g, krupice 80 g, vejce 2 ks, sůl 1 lžička, hladká mouka na vál, sádlo 2 lžíce, cibule 1 ks
Zelí: sádlo 1 lžíce, cibule 1 ks, jablko 1 ks, červené kysané zelí 500 g, čerstvý nebo nakládaný strouhaný křen 1 lžíce, cukr, sůl či ocet podle chuti
Postup: Uvařte si předem brambory ve slupce a nechte je úplně vychladnout. Mezitím připravte zelí: v kastrůlku na lžíci sádla zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte na kostičky nakrájené jablko a chvíli opékejte. Vmíchejte slité a překrájené zelí, jemně strouhaný křen a duste zakryté doměkka. Ochutnejte a dolaďte chuť solí, octem či cukrem. Uzené maso nakrájejte na malé kostičky. Předem si do velkého hrnce dejte vařit osolenou vodu, ať vám pak neřídne bramborové těsto, to by totiž nemělo dlouho stát – knedlíky mají jít do vroucí vody hned po vytvarování. Brambory oloupejte, nastrouhejte najemno nebo prolisujte na vál, vmíchejte do nich mouku, krupici, vajíčka a sůl a rychle spojte v těsto. Dlouho ho nehněťte, to mu nesvědčí. Na vále poprášeném hladkou moukou udělejte z těsta válec, rozdělte ho na 16 dílů a každý z nich rukou stlačte do placičky. Na střed každé placičky dejte hromádku uzeného a vytvořte knedlík. Hotové knedlíky vkládejte do vroucí vody. Když začne voda znovu vřít, lehce je uvolněte ode dna a vařte 10–12 minut. Na sádle opečte jemně nakrájenou cibuli dozlatova. Hotové knedlíky vyberte a propíchejte špejlí, aby z nich vyšla pára. Na talířích je doplňte křenovým zelím a přelijte sádlem s opečenou cibulkou.
Komentáře
Celkem 0 komentářů