Recepty z rájePřes 1000 receptů

Citronové brambory hasselback

Publikováno 11.06.2018 v 12:25 v kategorii Brambory, přečteno: 23x

Suroviny: středně velké brambory (varný typ B) 8 ks, chemicky neošetřený citron 1 ks, neloupané stroužky česneku 8 ks, čerstvý tymián 4 snítky + pár lístků navíc, olivový olej, vločková mořská sůl a čerstvě namletý pepř

Postup: Troubu předehřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem. Brambory dobře očistěte kartáčkem, omyjte je a osušte. Do každé udělejte ostrým nožíkem do dvou třetin zářezy asi 1–2 mm od sebe, záleží jen na vaší trpělivosti. Soustřeďte se, ať bramboru neprokrojíte až do konce, nedržela by pohromadě. Rozložte brambory řeznou stranou navrch na připravený plech. Citron rozkrojte na polovinu a vymačkejte ho zlehka na brambory. Potom ho srovnejte do původního tvaru, nakrájejte na plátky a přidejte do plechu. Česnek rozmáčkněte pomocí válečku, tymián odrhněte a lístky s česnekem posypte brambory. Zakápněte je olejem tak, aby se dostal co nejvíc do zářezů. Osolte, opepřete a pečte 25 minut. Vyjměte česnek a citron, brambory přelijte tekutinou ze dna plechu a pečte ještě 1 hodinu doměkka a křupava. Upečené brambory vyjměte, posypte pár lístky tymiánu, ozdobte plátky citronu a doplňte pečeným česnekem.

TIP: Krájení brambor vám půjde mnohem lépe, pokud z každé strany bramboru obložíte jednou čínskou hůlkou, díky tomu bramboru určitě neprokrojíte až na prkénko

Komentáře

Celkem 0 komentářů

  • Neregistrovaný uživatel

    Jméno: Přihlásit se

    Blog:

    Obsah zprávy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovězte na otázku: Co je dnes za den?