Citronovo-borůvkový koláč s borůvkovou drobenkou
Publikováno 20.06.2018 v 07:40 v kategorii Koláče, přečteno: 23x
Suroviny: řepkový olej 1 hrnek, velké vejce 3 ks, krupicový cukr 350 g, šťáva a kůra z 1 citronu, vanilková esence 1 lžička, mouka s kypřicím práškem 280 g, mléko 1/2 hrnku, čerstvé nebo rozmražené borůvky 150 g, borůvky a práškový cukr na ozdobení, med na pokapání
Na borůvkovou drobenku: máslo 60 g, mouka 40 g, skořice 1 lžička, cukr 50 g, borůvky 50 g
Na náplň: mascarpone 250 g, práškový cukr 100 g, šťáva a naškrábaná kůra z jednoho citronu
Postup: Předehřejte troubu na 160 °C. Vymažte koláčovou formu a vyložte ji hliníkovou fólií. Olej a vejce dejte do větší mísy a asi 4 minuty šlehejte. Potom přidejte cukr, citronovou šťávu a kůru, vanilku a šlehejte další minutu. Přes síto nasypte polovinu mouky, přilijte polovinu mléka a promíchejte, aby se vše dobře spojilo. Vše zopakujte se zbývajícími ingrediencemi. Polovinu těsta naneste lžící do formy, posypte borůvkami a nalijte na ně zbývající těsto. Uhlaďte povrch a nasypte na něj drobenku. Drobenka: máslo, mouku, skořici a cukr dejte do mísy a hněťte, dokud se směs nebude podobat strouhance a pak vmíchejte borůvky. Pečte asi 50 minut, potom vyndejte z trouby, nechte zchladit ve formě, pak koláč vyndejte z formy a nechte jej úplně vychladnout.
Náplň: smíchejte dohromady všechny ingredience, potom podélně přeřízněte koláč, naplňte směsí a přiklopte zpět horní polovinu. Posypte borůvkami, poprašte cukrem a pokapejte medem.
Komentáře
Celkem 0 komentářů