Recepty z rájePřes 1000 receptů

Cuketovo-citronový makovník

Publikováno 25.09.2019 v 08:48 v kategorii Moučníky, přečteno: 39x

Suroviny: 250 g cukety, 100 g mletého máku (lze i celý), 120 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 1 dl oleje, citronová kůra z půlky citronu, citronová šťáva z půlky citronu, cca 220 g polohrubé mouky dle vodnatosti cukety, necelý prášek do pečiva

Poleva: 150 g moučkového cukru, cca 3-4 lžíce citronové šťávy

Postup: Omytou mladou cuketu nastrouháme na struhadle s velkými slzami do mísy. Přidáme mák, cukry, vejce, olej, citronovou kůru i šťávu a dobře promícháme. Poté přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a dobře promícháme. Těsto nalijeme do koláčové formy (cca 32 cm) vymazané máslem a vysypané hrubou moukou, rovnoměrně rozprostřeme a vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů cca 25 minut a pečeme dozlatova. Vyzkoušíme špejlí, těsto se na ní nesmí lepit. Po upečení necháme částečně zchladnout, pak překlopíme na tác a necháme úplně vychladnout. Moučkový cukr dáme do misky nebo hlubokého talíře a přidáme cca 3 lžíce citronové šťávy. Lžící dobře ode dna mícháme a dle potřeby po důkladném promíchání přidáváme po kapkách další citronovou šťávu, do požadované konzistence, která by měla být krémová, nepříliš řídká, aby z vychladlého korpusu rychle nestékala, ale pomalu se po povrchu rozlévala za malé pomoci cukrářské karty nebo stěrky. Přelitý makovec/makovník necháme zaschnout, poté krájíme a podáváme.

Komentáře

Celkem 0 komentářů

  • Neregistrovaný uživatel

    Jméno: Přihlásit se

    Blog:

    Obsah zprávy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovězte na otázku: Co je dnes za den?