Recepty z rájePřes 1000 receptů

Dánské masové kuličky v kari omáčce

Publikováno 15.06.2018 v 09:43 v kategorii Mleté maso, přečteno: 34x

Suroviny: Kuličky: mleté vepřové nebo telecí maso (10–15 % tuku) 600 g, středně velká cibule, nastrouhaná 1 ks, vejce 1 ks, hladká mouka 35 g, plnotučné mléko 120 ml, sůl a čerstvě namletý černý pepř, kyselejší jablko k podávání 1 ks, hladkolistá petržel k podávání

Kari omáčka: cibule, nakrájená najemno 1 ks, kyselejší jablka, oloupaná, zbavená jádřinců, nakrájená najemno 2 ks, česnek, nakrájený najemno 1 stroužek, kari 1 menší lžíce, máslo 1 lžička, plnotučné mléko 300 ml, smetana ke šlehání 250 ml, změklé máslo 20 g, hladká mouka 20 g, citron 1 ks, sůl a čerstvě namletý černý pepř

Kroupy: ječné kroupy 200 g, sůl 2 lžičky

Postup: Kuličky: V míse důkladně (např. s pomocí hnětače) promíchejte mleté maso, hladkou mouku, nastrouhanou cibuli, vejce a mléko. Ochuťte solí a pepřem, zakryjte potravinářskou fólií a nechte minimálně 1 hodinu odpočinout v chladničce. Ve velkém hrnci přiveďte k varu větší množství vody. Navlhčenýma rukama tvarujte kuličky velikosti vlašských ořechů, které rovnou vhazujte do jemně vroucí vody. Vařte v závislosti na jejich velikosti 3–5 minut. Kari omáčka: Ve středně velkém hrnci nechte na mírném ohni rozpustit 1 lžičku másla. Přidejte nakrájená jablka, cibuli, česnek, kari a nechte za stálého míchání krátce orestovat. Jakmile cibule zesklovatí, přilijte mléko se smetanou a nechte krátce povařit. V mističce smíchejte 20 g hladké mouky s 20 g změklého másla a s pomocí metličky promíchejte s menším množstvím omáčky. Podle potřeby směsí zahustěte omáčku, kterou poté rozmixujte dohladka. Na závěr osolte, opepřete a dochuťte citronem. Přidejte uvařené kuličky, které nechte krátce prohřát. Vařené kroupy: Kroupy vsypte do cca 2 litrů studené vody, přidejte sůl a přiveďte k varu. Za občasného míchání vařte na mírném ohni do změknutí (25–30minut). Uvařené kroupy sceďte a propláchněte studenou vodou. Prohřáté kuličky podávejte s uvařenými kroupami, posypané najemno nasekanou hladkolistou petrželkou a plátky nakrájeného jablka.

Komentáře

Celkem 0 komentářů

  • Neregistrovaný uživatel

    Jméno: Přihlásit se

    Blog:

    Obsah zprávy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovězte na otázku: Co je dnes za den?