Dýňové lasagne s houbami
Publikováno 11.06.2018 v 15:00 v kategorii Těstoviny, přečteno: 30x
Suroviny: olivový olej 1 lžíce, máslová dýně nakrájená na kostičky 220 g, červená paprika nakrájená na kostičky 1 ks, cibule nakrájená nahrubo 1 ks, česnek jemně nasekaný 2 stroužky, houby nakrájené na plátky 220 g, loupaná krájená rajčata 800 g (2 plechovky), rajčatové pyré 1 lžíce, cukr 2 lžičky, čerstvý tymián 1 lžíce, čerstvý špenát, nakrájený 100 g, lasagne 6–8 plátů, sůl a čerstvě namletý pepř
Sýrová omáčka: máslo 75 g, hladká mouka 75 g, horké mléko 900 ml, dijonská hořčice 2 lžičky, sýr typu Gruyѐre nebo ementál, nastrouhaný 100 g, mozzarella nakrájená na kostičky 250 g
Postup:Olej rozehřejte ve velkém kastrolu. Přidejte dýni, papriku, cibuli a česnek a na středním plameni smažte 4 až 5 minut, až cibule trochu zvláční. Přidejte houby, rajčata, cukr, tymián, špetku soli a pepře a přikryjte pokličkou. Vařte na nízkém plameni 20 až 30 minut, až zelenina změkne. Vsypte špenát a promíchejte, aby zavadl. Mezitím si připravte sýrovou omáčku. Máslo rozehřejte v kastrolu, vsypte mouku, 1 minutu smažte a pak pomalu zašlehávejte horké mléko, až vznikne hladká hustá omáčka. Osolte ji, opepřete, vmíchejte hořčici a polovinu tvrdého sýra. Třetinu rajčatové omáčky rozestřete na dno zapékací formy a pokryjte třetinou sýrové omáčky. Navrch rozložte vrstvu lasagní a posypte polovinou mozzarelly. Naneste polovinu zbylé dýňové omáčky a pak polovinu zbylé sýrové omáčky. Pak rozložte další vrstvu lasagní a posypte zbylou mozzarellou. Navrch rozestřete zbylou dýňovou a pak sýrovou omáčku. Posypte zbylým tvrdým sýrem. Připravenou formu dejte nejméně na 6 hodin, lépe přes noc, do ledničky, aby lasagne změkly. Troubu předehřejte na 200 °C a lasagne zapékejte 45 minut, až zezlátnou a omáčka bude probublávat.
Komentáře
Celkem 0 komentářů