Francouzská klasika Coq a vin
Publikováno 25.06.2018 v 14:51 v kategorii Kuřecí, přečteno: 27x
Postup:Porce kuřete pečlivě osolte a opepřete. Cibuli oloupejte a nakrájejte, stroužky česneku oloupejte a rozdrťte. Vše dejte do velké mísy, nejlépe porcelánové, a zalijte vínem. Nechte 1 den marinovat v ledničce.Ve velkém silnostěnném kastrolu rozehřejte olej. Přidejte plátky slaniny, smažte je asi 8 až 10 minut dokřupava, vyndejte děrovanou naběračkou tak, aby z nich okapal tuk, a nechte stranou. Troubu předehřejte na 200 °C.Kousky kuřete vyndejte z marinády a dobře osušte. Nálev uchovejte. Do kastrolu po slanině přidejte oříšek másla a až se rozpustí, opečte ze všech stran kousky kuřete dohněda. Do kastrolu vsypte mrkev, celer, sušené houby a vraťte slaninu. Zalijte vývarem a uchovanou vinnou marinádou. Přikryté vložte do trouby a pečte asi 1 hodinu. Po této době vyndejte kousky kuřete z kastrolu a uchovejte je na teplém místě. V pánvi a na másle smažte nakrájené čerstvé houby asi 15 minut, ke konci je osolte a opepřete. Mezitím v kastrolu nechte asi 10 minut odvařit šťávu z pečení kuřete. Stranou osmažte na 2 lžících másla 2 lžíce hladké mouky. Smažte 1 minutu, pak promíchejte s trochou šťávy z kastrolu a vzniklou jíšku přesuňte do kastrolu. Dobře promíchejte a krátce povařte, až šťáva zhoustne. Vmíchejte do ní houby a kousky kuřete, a jakmile se vše prohřeje, podávejte. Jako příloha jsou skvělé šťouchané brambory
Komentáře
Celkem 0 komentářů