Gobova juha - polévka z hříbků
Publikováno 11.06.2018 v 07:45 v kategorii Polévky, přečteno: 33x
Suroviny: máslo, střední cibule 1 ks, česnek 2 stroužky, mletá sladká paprika 1 lžička, mletá pálivá paprika 1 lžička, hřib smrkový "pravák", středně velký 5 ks, menší mrkev 2 ks, velká brambora 1 ks, voda 1,5 l, sůl, čerstvě namletý černý pepř, čerstvý libeček 1 snítka, čerstvá hladkolistá petržel 2 snítky, smetana ke šlehání 1 kelímek, hladká mouka 1 vrchovatá lžíce
Postup: Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a vsypte na něj najemno nakrájenou cibuli a tenké plátky česneku. Chvíli restujte, aby cibule lehce zesklovatěla, poté zmírněte oheň a zasypte oběma mletými paprikami a za stálého míchání nechte chvíli restovat, ale pozor, paprika se nesmí připálit, jinak by zhořkla. Zalijte 2 dl vody, promíchejte a vsypte na kousky nakrájené houby, přikryjte pokličkou a nechte 2–3 minuty dusit. Poté do hrnce vsypte na kostky nakrájené brambory, na kolečka nakrájené mrkve a vše zalijte horkou vodou. Zelenina i houby by měly být ponořené. Čerstvé bylinky nasekejte najemno a polovinu vhoďte do polévky. Dále ji dochuťte solí a pepřem a přikryté vařte 10 minut. Mezitím do šlehačky vmíchejte hladkou mouku. Po uplynutí deseti minut do polévky vmíchejte připravenou šlehačku a vařte za občasného míchání dalších 10 minut. Před servírováním případně dochuťte a zasypte zbylými bylinkami.
Komentáře
Celkem 0 komentářů