Gratinovaný pórek se šunkou
Publikováno 15.06.2018 v 13:53 v kategorii Ostatní, přečteno: 34x
Suroviny: pórek 4 ks, brambory 200 g, sůl 1/2 lžičky, čerstvě namletý pepř, bobkový list 1 ks, máslo 2 lžíce, kvalitní šunka (nejlépe od kosti) 6 plátků, vejce 3 ks, smetana ke šlehání (33 % tuku) 100 ml, hrubě strouhaný ementál 50–100 g, olivový olej 2 lžíce, pažitka na ozdobu
Postup: Pórky očistěte, propláchněte a nakrájejte na špalíky velké cca 3 cm nebo na silnější plátky. Brambory oškrábejte, nové jenom vydrhněte a nakrájejte na tenké plátky – kolečka. Oboje dejte do hrnce, zalijte vodou jen tak aby byl pórek s bramborami ponořený, osolte, opepřete, přidejte 1 lžíci másla a čerstvý bobkový list. Vařte mírným varem bez poklice cca 10 minut. Voda by se měla téměř vyvařit, bobkový list po uvaření vyjměte. Zapékací misku vymažte máslem, vyklopte do ní pórek a brambory i s hustou, skoro vyvařenou tekutinou, urovnejte a poklaďte pokrájenou šunkou. Pokapejte olivovým olejem, osolte a posypejte čerstvým pepřem. Vajíčka smíchejte se smetanou a přelijte jimi šunku. Posypejte nastrouhaným sýrem a pokapejte ještě troškou olivového oleje. Pečte v horní třetině trouby cca půl hodiny, až povrch pěkně zezlátne. Podávejte posypané pažitkou.
Komentáře
Celkem 0 komentářů