Gruzínská polévka charčo s hovězím masem a rajčaty
Publikováno 11.03.2019 v 13:22 v kategorii Polévky, přečteno: 28x
Ingredience: Na vývar: 1000 g hovězího masa s kostí, 1 cibule, 2 listy bobkového listu, 6 kuliček celého černého pepře, 2 lžičky soli
Na polévku: 3 lžíce oleje, 1 cibule, 1 mrkev, 2 stonky řapíkatého celeru, 1 plechovka krájených loupaných rajčat, 120 g rýže, 1 list bobkového listu, 1 lžička uzené papriky, 1 špetka mletého koriandru, 2 stroužky česneku
K podávání: 1 svazek čerstvého koriandru, 1 svazek hladkolisté petržele
Postup: Hovězí maso opláchněte a asi ve dvou litrech osolené vody uvařte do měkka (5 potravin, které mají ještě víc železa než hovězí maso). Vývar poslouží jako základ a nemusí být tak luxusní, jako když chystáte sváteční polévku. Bez rozpaků použijte tlakový hrnec. Do vody přihoďte cibuli, pár kuliček černého pepře a bobkový list, natlakujte a vařte asi 40 minut. Když je polévka hotová, maso oberte od kosti. Cibuli, mrkev a celer opláchněte a nakrájejte na malé kostičky. V hrnci rozpalte olej na střední teplotu, vsypte zeleninu, osolte a restujte asi 10 minut. Hrnec částečně stáhněte z ohně, vsypte uzenou papriku a mletý koriandr, rozmíchejte v horkém tuku a ihned zalijte scezeným vývarem – pro začátek postačí asi tři šálky. Do hrnce přidejte loupaná krájená rajčata (nebo hrnek rajčatového pyré) a bobkový list. Na sítu propláchněte rýži (půl až tři čtvrtě hrnku), přidejte do polévky, přiveďte k varu a zvolna za občasného míchání vařte asi 10 minut, až bude zelenina i rýže měkká. Přidejte prolisovaný česnek, odstavte a nechte dojít. Při servírování přidejte do každého talíře pořádnou porci vařeného hovězího a vydatně zasypte nasekanou zelenou natí koriandru a petrželky.
Komentáře
Celkem 0 komentářů