Houbové lasagne s tymiánem
Publikováno 25.09.2018 v 09:48 v kategorii Těstoviny, přečteno: 43x
Ingredience: Na bešamel: :100 g hladké mouky, 100 g másla, Sůl, 1 litr polotučného mléka, Muškátový oříšek, Pepř
Ingredience na houbové lasagne:250 g lasagní, Tři velké hrsti nakrájených hub (hříbky, lišky apod.), 1 středně velká žlutá cibule nasekaná najemno, Pepř, Sůl, Rozmarýn, Čerstvý tymián, Bešamel, 125-150 g mozzarelly, Extra panenský olivový olej, 80 g čerstvé nastrouhaného parmazánu, 50 g strouhanky, 20-30 g mletých vlašských ořechů, 2 stroužky prolisovaného česneku
Postup:Nejprve si předehřejeme troubu na 190 °C a vymažeme zapékací formy trochou olivového oleje. Nyní si nachystáme bešamel. V jednom hrnci ohřejeme 1 l polotučného mléka a v druhém rozpustíme máslo. Jakmile se máslo rozpustí, vmícháme mouku a necháme za stálého míchání dvě minuty prohřát. Nyní zmírníme plamen a po částech dobře vmícháme mléko, dokud nespotřebujeme všechno. Vznikne řídká bílá omáčka bez hrudek. Nyní plamen opět trochu zvýšíme a za stálého míchání necháme zhoustnout, ochutíme pepřem, solí a muškátovým oříškem. V pánvi na troše olivového oleje zpěníme cibulku, přidáme houby, ochutíme solí, pepřem a za občasného míchání necháme opéct dozlatova. Přidáme česnek, nasekaný rozmarýn a tymián. Necháme dvě minuty prohřát, rozvonět a stáhneme z plotny. Nyní už jen vrstvíme. Na dno zapékací mísy dáme trochu bešamelové omáčky, nyní lasagne, vrstvu hub, trochu mozzarelly, trochu strouhaného parmazánu, bešamel a opět vrstvu lasagní. Končíme těstovinami, ty zalijeme trochou bešamelu, posypeme směsí zbývajícího parmazánu, strouhanky a mletých ořechů. Tak vnikne krásná zlatá krustička na povrchu. Nyní dáme zapéct do trouby na cca 30-40 minut, dokud lasagne nezezlátnou. Poté vyndáme z trouby a necháme cca deset minut mírně zchladnout, tím se zatáhne sýr a lasagne půjdou lépe servírovat, nebo můžeme zapékat v menších mističkách kde je vždy jedna porce.
Komentáře
Celkem 0 komentářů