Hovězí guláš
Publikováno 12.06.2018 v 08:05 v kategorii Hovězí, přečteno: 25x
Suroviny: cibule 700 g, česnek 2 stroužky, hovězí kližka 1 kg, olej 5 lžic, sladká paprika 2 lžíce, vinný ocet 1 lžíce, voda nebo slabší hovězí vývar 1 l, rajčatový protlak 1 lžíce, mletý kmín 1 lžička, sušená majoránka 1 lžička, hladká mouka 1 lžíce, sůl
Postup: Cibuli oloupejte a‑ nakrájejte nadrobno. Oloupaný česnek rozmáčkněte dlaní a ‑poté nožem nasekejte. Omyté a‑ osušené maso nakrájejte nejprve na plátky silné asi 2 cm a ‑poté na ‑kousky velké asi jako palec. Na ‑guláš se také výborně hodí vyzrálé maso z ‑hovězího pupku nebo takzvané předkýtí. Na ‑polovině oleje smažte cibuli dohněda asi 10 minut, stále míchejte. Poté kastrol na ‑chvilku sundejte z‑ohně a ‑vmíchejte sladkou papriku. Ihned ji zakápněte octem, aby se v ‑horkém oleji nespálila. Cibuli s paprikou zalijte vodou nebo vývarem a povařte 20 minut. Cibulový základ rozmixujte tyčovým mixérem dohladka nebo propasírujte přes sítko. Na zbylém oleji orestujte kostky masa ze všech stran dohněda. Přidejte protlak a ještě pár minut smažte. Maso zalijte rozmixovaným základem, vmíchejte nasekaný česnek, kmín, majoránku a podle chuti osolte. Duste pod pokličkou na sporáku nebo v troubě při 180 °C asi 2 hodiny. Je-li potřeba, podlévejte vodou a občas guláš zamíchejte. Z mouky a malého množství studené vody vymíchejte kašičku. Vmíchejte ji do guláše a poduste ještě dalších 15 minut. Nyní míchejte už častěji, omáčka totiž moukou zhoustne a připaluje se ke dnu hrnce
TIP: Na začátku dušení přidejte do guláše lžičku nastrouhané kůry z bio citronu. Pomůže všechny chutě příjemně zvýraznit. Mouku na zahuštění předem opražte na sucho na pánvi, snáz ztratí moučnou chuť.
Komentáře
Celkem 0 komentářů