Hovězí maso se šípkovou omáčkou
Publikováno 12.06.2018 v 08:04 v kategorii Hovězí, přečteno: 29x
SUROVINY: asi 500g falešné svíčkové (může být třeba i vepřové plecko), 2 mrkve, 1 petržel, asi 3cm silný kus celeru, 2 větší cibule, 10 kuliček celého pepře, 10 kuliček jalovce, 10 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, 300ml červeného vína, voda dle potřeby, asi 2cm silný plátek másla, 3 polévkové lžíce hladké mouky, 2 vrchovaté lžíce šípkové zavařeniny, kousek špeku, sůl, cukr, citrónová šťáva
POSTUP: Nejdříve si nakrájíme kořenovou zeleninu. Cibuli nakrájíme na půlkolečka a maso prošpikujeme hranolky špeku. Poté si na el. sporáku na č. 6, rozpustíme máslo a na něm osmahneme kořenovou zeleninu společně s kořením. Když je zelenina osmahnutá, tak přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Potom na zeleninu položíme osolené a prošpikované maso a ze všech stran ho osmahneme, aby se nám zatáhlo. Když je maso osmahnuté, tak ho podlijeme červeným vínem, sporák stáhneme na č. 4 a zbytek asi do 1,5l dolijeme horkou vodou z konvice. Takto vaříme, dokud nám maso nezměkne a dle potřeby doléváme vodu. Já vše vařila v papíňáku asi jeden a půl hodinky. Když je maso měkké, tak ho vyndáme, omáčku scedíme, vyndáme koření a zeleninu propasírujeme nebo rozmixujeme. Do vzniklé omáčky pak přidáme šípkovou zavařeninu a asi 5 minutek necháme povařit. Omáčku zahustíme ve studené vodě rozmíchanou hladkou moukou a ještě povaříme 10 minut do zhoustnutí. Nakonec do omáčky hodíme na plátky nakrájené maso a dochutíme cukrem, solí a šťávou z citrónu. Chuť by měla být podobná svíčkové, taková spíše sladkokyselá. Na talíři ještě ozdobíme šlehačkou nebo zakyslou smetanou a troškou šípkové zavařeniny. Podáváme s houskovým knedlíkem.
Komentáře
Celkem 0 komentářů