Hovězí plátky na houbách s tymiánem
Publikováno 15.07.2020 v 11:30 v kategorii Hovězí, přečteno: 62x
SUROVINY: hovězí zadní 800 g, sůl a čerstvě namletý pepř, hladká mouka na obalení, rostlinný olej 2 lžíce, velké cibule 2 ks, česnek 3 stroužky, lesní houby 3 velké hrsti, suché bílé víno 100 ml, lístky čerstvého tymiánu 1 lžíce, čerstvá šalvěj 4 lístky, vývar nebo voda 400 ml, smetana ke šlehání 100 ml
POSTUP: Hovězí maso nakrájejte asi na dvoucentimetrové plátky a ty potom nakrájejte na kostky cca 5x5 cm. Z obou stran je osolte a opepřete a poté obalte v hladké mouce. V kastrolu rozehřejte rostlinný olej a maso na něm opečte z obou stran dozlatova. Bude potřeba restovat postupně, aby se maso opékalo v jedné vrstvě a plátky se nepřekrývaly. Jakmile se maso zatáhne a lehce opeče, vyndejte ho z kastrolu na talíř. Na výpeku orestujte cibule nakrájené nahrubo dozlatova. Pak přidejte nasekaný česnek a na plátky nakrájené houby (nejlepší je směs hřibovitých hub, ale pokud je nemáte, zkuste hnědé žampiony). Jakmile se houby trochu opečou a ztratí lehce svůj objem, zalijte je bílým vínem a přihoďte nasekané bylinky. Dochuťte solí a pepřem. Jakmile se víno téměř odvaří, podlijte vývarem nebo vodou a do hrnce vraťte maso i se šťávou, kterou na talíři pustilo. Přikryjte poklicí a na mírném ohni duste asi 2 hodiny, až bude maso úplně měkké. Občas promíchejte a v případě potřeby přilijte ještě trochu vývaru. Nebo přendejte do elektrického tlakového hrnce a duste při vysokém tlaku 40 minut. Jakmile bude maso měkké, přimíchejte do omáčky šlehačku a podávejte s oblíbenou přílohou, hodí se rýže i knedlíky nebo nočky.
Komentáře
Celkem 0 komentářů