Recepty z rájePřes 1000 receptů

Hrníčkové knedlíky

Publikováno 11.06.2018 v 09:43 v kategorii Knedlíky a knedlíčky, přečteno: 27x

Suroviny: 2 hrnky hrubé mouky, 2 hrnky polotučného mléka, 4 hrnky rohlíků pokrájených na kostičky (cca 5 ks), 4 vejce, 1 lžička soli, zelená petrželová nať, máslo na vymazání hrnečků

Postup: Připravte si čtvrtlitrový hrneček jako odměrku. Rohlíky, ideálně den staré, nakrájejte na malé kostičky. Čím menší, tím lepší. Rozprostřete je na plech vyložený pečícím papírem a nechejte je prosušit v troubě zahřáté na 80 °C, dokud nebudou na povrchu zaschnuté. Pokud máte dost času, nechejte je proschnout klidně na vzduchu. Žloutky prošlehejte s odměřeným mlékem a po částech přidejte mouku. Nakonec osolte a vmíchejte nasekanou petrželku. Kdo nemá v knedlících petrželku rád, může vynechat. Naopak se dá místo ní dát třeba trocha vypraženého špeku. Ušlehejte sníh z bílků. Do připravené směsi mouky, mléka a žloutku vmíchejte rohlíkové kostičky a po částech, velice opatrně i bílkový sníh. Připravte si hrnečky, které mají rovný tvar. My jsme svého času používali hrnky z Ikea, které jsou dole užší než nahoře a knedlíky tak byly na talíři zajímavě velikostně odstupňované. Hrnečky vymažte důkladně máslem a do dvou třetin naplňte knedlíkovým těstem. Naplněné hrnečky naskládejte do hrnce s vodou. Voda má dosahovat do poloviny hrnečku, ne výš! Zapněte plotnu a čekejte, až voda začne vřít. Přikryjte hrnec poklicí. Stáhněte teplotu, protože voda už potom nesmí vařit zprudka, ale jen tak, aby poklice nenadskakovala. Pokud jste plnili do hrníčků o objemu 250 ml, budou knedlíky hotové za 27 minut. Hrnec sundejte z plotny a nechejte ještě 2 minut stát. Knedlíky půjdou lépe vyklopit. Hrnečky vyndejte z vody a příborovým nožem lehce objeďte po celém obvodu. Krájejte na jednotlivá kolečka. Nožem, nití nebo kráječem, jak jste zvyklí.





Komentáře

Celkem 0 komentářů

  • Neregistrovaný uživatel

    Jméno: Přihlásit se

    Blog:

    Obsah zprávy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovězte na otázku: Co je dnes za den?