Jablečný koláč s tvarohem
Publikováno 14.03.2019 v 11:01 v kategorii Koláče, přečteno: 35x
Suroviny:Těsto: polohrubá mouka 2 hrnky (350 g), Cukr 1/2 hrnku (120 g), špetka soli, Kypřicí prášek 1 ks, Vejce 1 ks, kefír nebo podmáslí 1 hrnek (250 ml), rozpuštěné máslo 3 lžíce (40 g), nastrouhaná kůra z jednoho citronu, vanilkový extrakt 1 lžička
Tvarohová náplň: tučný tvaroh 500 g, bílý jogurt 500 g, Cukr 6 vrchovatých lžic (130 g), Vejce 1 ks, brusinky nebo rozinky 2 velké hrsti (85 g)
Jablečná náplň: jablka 4 větší nebo 6 menších, šťáva z jednoho citrónu, Cukr 2 lžíce (50 g), Skořice 1 vrchovatá lžička
Postup: Těsto: Cukr, vejce a kefír metličkou rozmíchejte. Přidejte rozpuštěné máslo (nemělo by být příliš horké), citronovou kůru a vanilkový extrakt a zamíchejte. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a solí, přidejte do těsta a spojte. Vznikne těsto hustější konzistence (je hustější než klasické lité těsto). Plech o velikosti 30 x 40 cm navlhčete vodou a rozprostřete na něj pečicí papír. Těsto na papír rozetřete gumovou stěrkou. Zapněte troubu na 180 °C (horkovzduch na 160 °C). Tvarohová náplň: Tvaroh, jogurt, vejce a cukr smíchejte a nakonec přimíchejte brusinky (rozinky). Náplň rozetřete na připravené těsto. Jablečná náplň: Jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Smíchejte citronovou šťávu s cukrem a skořicí a směsí polijte jablka, zamíchejte. Ochucená jablka rozprostřete po celé ploše koláče. Plech vložte do rozpálené trouby a pečte 50–65 minut. Před servírováním nechte koláč zcela vychladnout.
Komentáře
Celkem 0 komentářů