Jablkové řezy
Publikováno 19.06.2018 v 14:55 v kategorii Řezy, přečteno: 21x
Co potřebujeme: máslo na vymazání plechu, 2 hrsti mletých vlašských ořechů, 6 jablek oloupaných a nakrájených na plátky
Ingredience na těsto: 150 g másla, 300 g třtinového cukru, 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť), 300 g polohrubé mouky, 1 kypřicí prášek do pečiva (ideálně z vinného kamene), mléko dle potřeby
Ingredience na krém: 250 g rozměklého másla, 2 a ½ balení Lučina 100 g, 2 lžíce třtinového cukru, smetana na šlehání, 1 hrst mletých vlašských ořechů
Postup: Připravíme si plech s vyšším okrajem. Vymažeme ho máslem a vysypeme mletými vlašskými ořechy. Na ně v rovnoměrné vrstvě položíme plátky jablek. Troubu si vyhřejeme na 180°C. Na těsto v mixéru vyšleháme máslo s cukrem do světlé pěny a postupně do něj přidáváme žloutek. Prosejeme mouku s práškem do pečiva a postupně přidáváme do žloutkovo-máslové pěny. Do těsta přilejeme tolik mléka, aby nám vzniklo středně husté a hladké těsto. Mezitím si vyšleháme bílky na tuhý sníh a pak ho velmi zlehka zapracujeme do těsta. Těsto nalijeme na plech, kde máme připravené jablečné plátky, rozetřeme ho a pečeme cca 25 minut. Po upečení necháme koláč dobře vychladnout, potom ho vyklopíme. Vyšleháme máslo s Lučinou, s cukrem a troškou smetany. Lučinovým krémem potřeme koláč a posypeme ho vlašskými ořechy. Necháme ho dobře ztuhnout v ledničce. Při podávaní nakrájíme na řezy.
TIP: Místo ořechů můžeme použít kokos. Při přípravě Lučinového krému dbáme na to, aby všechny suroviny měly stejnou, pokojovou teplotu.
Komentáře
Celkem 0 komentářů