Jahodová žemlovka
Publikováno 02.08.2018 v 11:34 v kategorii Sladké jídla, přečteno: 40x
Ingredience:1 vejce, žloutek a bílek zvlášť,1–2 lžíce tekutého medu,150 g měkkého tvarohu,20 g strouhaného kokosu,cca 100 ml mléka,1 lžička másla + na vymazání pekáčku,6–8 plátků toustového chleba, 6–8 větších jahod, 2 lžíce krupicového cukru
NA JAHODOVOU PĚNU: 100 ml smetany ke šlehání (33 %), 25 g bílé čokolády, 20 g másla, 45 g jahod (na kousky)
Postup:Nejdříve připravte pěnu: do rendlíku nalijte smetanu, přidejte na kousky nalámanou čokoládu a máslo a nechte čokoládu rozpustit. Přidejte nakrájené jahody a krátce povařte. Potom rozmixujte a dejte chladit. Troubu předehřejte na 170 °C. V misce smíchejte žloutek s medem, přidejte tvaroh a kokos a promíchejte. Mléko spolu s máslem dejte ohřát. Z toustového chleba ořízněte kůrky. Jahody nakrájejte na asi 3 mm silné plátky nebo drobné kostičky. Malou zapékací misku vymažte máslem. Toustový chléb namáčejte do vlažného mléka s máslem a vyložte jím dno misky. Na chléb rozprostřete polovinu tvarohové směsi, na ni polovinu pokrájených jahod a znovu vrstvení zopakujte. Zakončete vrstvou chleba. V plecháčku svařte cukr se 2 lžícemi vody. Z bílku vyšlehejte sníh, do kterého pomalu zašlehejte cukrový sirup. Oslazený sníh rozprostřete navrch žemlovky a dejte péct do trouby na 20–25 minut. Z lednice vyndejte připravenou pěnu, našlehejte ji a podávejte k upečené žemlovce.
Komentáře
Celkem 0 komentářů