Recepty z rájePřes 1000 receptů

Jelení ragú

Publikováno 06.06.2019 v 14:28 v kategorii Zvěřina, přečteno: 29x

Suroviny: 600 g jelení plece nebo kýty bez kostí, 300 g menších hříbků, 40 g strouhaného perníku, 6 ks kuliček celého pepře, 4 ks kuliček nového koření, 4 ks kuliček jalovce, 2 ks bobkových listů, 1 ks snítky tymiánu, 1 ks cibule, 1 ks malé mrkve, ¼ ks malého celeru, 2 lžíce brusinkové zavařeniny nebo zavařených brusinek, 1 lžíce švestkových povidel, 1 lžíce krupicového cukru, 1 lžíce oleje, 200 ml červeného vína, šťáva a kůra z ½ citronu, voda, sůl

Postup:Houby očistíme, omyjeme a podélně rozpůlíme, očištěné maso nakrájíme na kostky. Do hrnce dáme asi ¾ l vody, sůl, celé koření, přivedeme k varu, vložíme nakrájené maso, asi 10 minut povaříme a pak vyjmeme, do vývaru vložíme houby, také asi 10 minut povaříme doměkka, potom je vyjmeme a uchováme stranou. V kastrole rozehřejeme olej, vsypeme očištěnou na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu, osmahneme, posypeme cukrem, a jakmile začne karamelizovat, přidáme oloupanou na drobno nakrájenou cibuli a ještě chvíli opékáme do světle hněda. Do připraveného základu vložíme maso, zastříkneme citronovou šťávou, přidáme kousek citronové kůry, tymián, podlijeme částí vývaru z masa i hub a červeným vínem. Dusíme pod pokličkou za občasného promíchání a podlití vývarem doměkka, ke konci dušení přidáme povidla a brusinkovou zavařeninu, dodusíme a měkké maso vyjmeme. Omáčku zahustíme strouhaným perníkem, dobře provaříme a potom přecedíme zpět na maso, podle potřeby dochutíme solí, přidáme hříbky a krátce prohřejeme.

Komentáře

Celkem 0 komentářů

  • Neregistrovaný uživatel

    Jméno: Přihlásit se

    Blog:

    Obsah zprávy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovězte na otázku: Co je dnes za den?