Jelení ragú s ostružinami
Publikováno 02.08.2018 v 11:28 v kategorii Zvěřina, přečteno: 40x
Ingredience:1 kg jeleního masa (na větší kostky),2 mrkve (na špalíky),1 petržel (na špalíky), 2 bobkové listy, 5 kuliček černého pepře, 5 kuliček nového koření, 1 snítka rozmarýnu, 2 snítky tymiánu, 0,5 litru suchého červeného vína nebo podle potřeby,sůl,hladká mouka na obalení masa, 2 lžíce oleje,50 g dobré slaniny (na kostičky), 1 petržel (na kolečka), 1/4 celeru (na proužky), 2 cibule (na kostičky), 2 hrsti ostružin, čerstvý rozmarýn na ozdobení, široké nudle k podávání
Postup:Maso, špalíky mrkve a petržele a koření a bylinky dejte do menší nádoby a zalijte vínem tak, aby bylo vše zcela ponořené. Dejte minimálně na 3 hodiny, ale nejlépe přes noc do lednice marinovat. Druhý den víno slijte a uchovejte. Bylinky a zeleninu také uchovejte, vše později přidáte k masu. Troubu předehřejte na 160 °C. Maso osušte, osolte a obalte v hladké mouce. V hrnci se silným dnem vhodným do trouby zprudka opečte na oleji masové kostky ze všech stran a vyjměte je. V uvolněném hrnci zprudka osmahněte slaninu a na ní dozlatova opečte čerstvou kořenovou zeleninu. Jakmile se začne chytat ke dnu a stěnám hrnce, přidejte cibuli, ještě chvilku restujte, potom vraťte zpět maso a přidejte bylinky a odloženou zeleninu. Vše podlijte částí vína z marinování. Připravené ragú pečte pod poklicí na nízkou teplotu 1,5–2 hodiny, podle potřeby podlévejte vínem či vodou. Asi 15 minut před koncem pečení přidejte hrst ostružin a promíchejte. Dopečte, vylovte maso a omáčku propasírujte. Maso potom vraťte do omáčky a podávejte ji s domácími širokými nudlemi, ozdobené zbylými ostružinami a snítkou rozmarýnu.
Komentáře
Celkem 0 komentářů