Jemná špenátová polévka
Publikováno 13.05.2019 v 10:46 v kategorii Polévky, přečteno: 24x
Ingredience: 500 ml mléko, 50 g máslo na jíšku, 2 ks vejce, 1 ks cibule, 2 - 3 lžic hladká mouka na jíšku, 4 stroužky česnek, 80 g máslo, 250 ml smetana, 300 g čerstvý listový špenát, na ozdobu petrželová nať, podle chuti mletý černý pepř a sůl
Postup: Z másla a mouky si připravíme jíšku: Máslo rozpustíme na pánvi, přidáme hladkou mouku a smažíme, než mouka zrůžoví. Jíšku necháme vychladnout. Listy špenátu důkladně propereme, okrájíme zbytky kořínků a ostrým nožem nebo sekáčkem nasekáme nadrobno. Cibuli a česnek oloupeme, 2 stroužky česneku nakrájíme na plátky, 2 stroužky utřeme se solí. Cibuli nakrájíme najemno. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky. Na másle zpěníme plátky česneku a nakrájenou cibuli, cibuli necháme zesklovatět. Přidáme nasekaný špenát, přilijeme asi 2 hrnky vody a vaříme, dokud špenát úplně nezměkne. V mléce rozkvedláme žloutky a společně se smetanou přilijeme ke špenátu. Můžeme naředit podle potřeby i vodou. Přidáme česnek utřený se solí a nakonec do polévky zamícháme vychladlou jíšku. Polévku necháme krátce povařit. Během varu mícháme, dokud polévka po přidání jíšky nezhoustne. Špenátovou jemnou polévku můžeme ochutit pepřem a posypat jemně nasekanou petrželovou natí.
Komentáře
Celkem 0 komentářů